Demokrat Zafer

“BIÇAK KEMİKTE “

Bursa’da eylem yapan emekliler ‘bıçak kemikte’ dedi.

Tüm Emeklilerin Sendikası Bursa Şubesinin çağrısıyla emekliler Fomara Meydanı’nda basın açıklaması gerçekleştirdi.

Tüm Emeklilerin Sendikası Bursa Şubesi adına acıklamayı Şube Sekreteri Gülçin Ayyıldız okudu.

Siyasal iktidar her zaman olduğu gibi, bizlerin aklı ile dalga geçmeye devam ediyor diyen Ayyılmaz, “Gelir dağılımındaki uçurumun giderek aleyhimize derinleştiği koşullarda, 2024 yılını emeklı̇ler yılı ı̇lan etmek aklımızla dalga gecmek değil de nedir? Emeklileri ölüm sınırında yaşamaya mecbur eden iktidara biz buradan, sendikamızın diğer Şube ve Temsilcilikleri de bulunduğu meydanlardan soruyoruz; büyüdüğünü övünerek söylediğiniz ekonominin kaynakları kimlerin kasasına akıyor? Fert başına 13 bin dolar olarak açıkladığımız milli gelirden, ortalama emekli maaşına 4 bin 500 dolar denk geliyor. Emeklinin alması gereken 8.500 dolar kimlerin hesaplarında istifleniyor?” diye sordu.

“Haklarımızı geri istiyoruz”

Sermayenin çıkarları doğrultusunda yaptığı yasal düzenlemelerle elimizden aldığı, çalışma yaşamına başladığımız dönemde geçerli olan, yasa ve yönetmeliklerin sağladığı haklarımızı geri istiyoruz diyen Ayyılmaz, “22 yıllık iktidarınız döneminde, demokratik ve laik eğitim sisteminden hızla uzaklaşılmış, ÇEDES adı altında gerici bir sistem uygulamaya konmuştur. Eğitimdeki bu gerileşmeye derhal son verilerek, ivedilikle tekrar bilimsel ve laik eğitime dönülmesini istiyoruz. Ortalama emekli maaşı, 2024 yılı için belirlediğiniz asgari ücretin yarısının biraz üstündedir. Bu ücretle yaşam sürdürmek mümkün değildir. En düşük emekli maaşının, göreve yeni başlayan devlet memuru maaşına eşitlenmesini istiyoruz. Dul, yetim, malullük ve yaşlılık maaşlarının, günün koşullarında insanca yaşanabilecek düzeye, ivedilikle yükseltilmesini istiyoruz. Bize müjde diye sunduğunuz harçlığı değil; yılda dört defa, yeniden düzenlenmiş ve en düşüğü göreve yeni başlayan memur maaşına eşitlenmiş tutarda ikramiye istiyoruz. Yine buradan sesleniyoruz, kaynak yok gerekçesine asla sığınmayın; ortalama her iki yılda bir çıkarttığımız vergi affı ile sermayeye bağışladığınız vergi ve primlerin yasal faiziyle birlikte tahsil edilmesini istiyoruz. Varlık Barışı ve Kur Korumalı Mevduat gibi ne idüğü belirsiz düzenlemelerle, hazineden bir avuç doymak bilmez zenginin kasasına transfer ettiğiniz kaynakları geri almanızı istiyoruz” dedi.

“Beslediğiniz sermaye gittikçe azgınlaştı”

Yine iktidarınız döneminde, ülkemizin yeraltı kaynakları başta olmak üzere bütün değerlerimiz, uluslararası sermayeye ve yerli işbirlikçilerine peşkeş çekildiğini vurgulayan Ayyılmaz, “Beslediğiniz sermaye gittikçe azgınlaştı. Azgınlaştıkça saldırdı. Hiç tereddüt etmeden, ülkenin yer altı ve yer üstü varlıklarını ekonomiye kazandırma palavrasıyla, dört bir yanını köstebek çukuruna çeviren, yağmanın önünü açan yasal düzenlemeler yaptınız. Yapmaya devam ediyorsunuz. Kendi ülkesinde bir ağacın dalını bile kesemeyen, kestirilmeyen uluslararası maden çeteleri için, sayenizde ülkemiz yol geçen hanına döndü. İşte bu yol verdiğiniz ve göz yumduğunuz maden çetelerinden biri, 13 Şubat 2024 Salı günü, Erzincan İliç’te büyük bir çevre felaketine neden oldu. Dünyanın en kirli maden şirketi, Kanadalı Anagold ve beslediğiniz Çalık grubunun işlettiği, Çöpler altın madeni sahasında, denetimsiz biçimde yığılmış milyonlarca ton siyanürlü ve sülfürik asitli, zehirli maden yığın liçi, resmi açıklamalara göre dokuz işçinin üzerine çöktü. Bu vahim gelişmenin yaratacağı diğer çevresel sonuçlar yanında, dokuz işçinin göçük altında kalması ihmal değil, düpe düz bir iş cinayetidir” dedi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ