Demokrat Zafer

Bağırsak Hastalıklarında Erken Tanı ve Tedavi Önemli

İzmir Özel Sağlık Hastanesi’nin düzenlediği bilgilendirme seminerine konuk olan Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Fatih Saygılı ‘Bağırsak: İkinci Beyin’ başlıklı bir sunum gerçekleştirdi.

Egepalas Oteli yönetici ve çalışanlarına yönelik düzenlenen seminerde konuşan Uzm. Dr. Fatih Saygılı, sindirim sisteminin görevleri ve vücuda olan etkileri hakkında ayrıntılı bilgiler verdi.

Uzm. Dr. Fatih Saygılı dışarıdan alınan duygusal uyaranların beyin ve sinir sistemi aracılığıyla sindirim sistemi ve bağırsakları etkilediğini vurguladı; bağırsakların bu nedenle ikinci beyin olarak adlandırıldığını dile getirdi.

Mide ve bağırsak sisteminin özelliklerini anlatan Dr. Fatih Saygılı: “ Mide ve bağırsak sisteminin besinlerin sindirimi ve emilimi, detoksifikasyonu (zararlı maddelerin uzaklaştırılması), hormon salınımı (insülin, glukagon…), enfeksiyonlardan korunma, bağışıklık sistemini destekleme ve insan florasına ev sahipliği gibi başlıca görevleri vardır. Mide bağırsak sistemi 500 farklı bakteri çeşidine ev sahipliği yapar. Bu sistem duyguları ve hisseden bir yapıya sahiptir. Vücudumuz bir bütündür ve alınan bilgi verilerine göre kendi işleyişini belirler. Stres ve duygu değişimi gibi nedenlerle vücutta mide ağrısı, yutkunma zorluğu, kabızlık veya ishal gibi hastalıklar meydana gelebilir” diye konuştu.

İYİ VE KÖTÜ BAĞIRSAK FLORASI

Bağırsakların iyi ve kötü bakterilere ev sahipliği yaptığını kaydeden Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Fatih Saygılı şu bilgileri verdi: “Bakterilere ihtiyacımız var. Çoğunlukla yaşadığımız çevreden ve yiyeceklerden bunları alıyoruz. Beslenme bu konuda önemli yer tutuyor. Özellikle ev yapımı turşu, kefir, yoğurt gibi probiyotik ürünler yararlı bakterilere ev sahipliği yapıyor. Probiyotikler şişkinlik, ishal ve kabızlığı düzenliyor. İleri yaş ve genetik faktörler nedeniyle düzenli olarak endoskopik tarama yapılması önem taşıyor. Endoskopiden elde edilen veriler ışığında hastalıkların erken tanı ve tedavisi hayat kurtarıyor”

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ