Demokrat Zafer

ARTER’İN 22–25 ŞUBAT’TA 5. KEZ GERÇEKLEŞECEK YENİ ve EN YENİ MÜZİK FESTİVALİ İÇİN GERİ SAYIM BAŞLADI!

Festivalin biletleri Arter binasının giriş katındaki bilet gişesinden ve Biletix üzerinden temin edilebilir.

ARTER’İN

YENİ ve EN YENİ MÜZİK FESTİVALİ,

22–25 ŞUBAT’TA

BEŞİNCİ YAŞINI KUTLUYOR!

Arter, 22-25 Şubat 2024 tarihlerinde, Yeni ve En Yeni Müzik Festivali’nin beşinci edisyonunu izleyicilerle buluşturuyor! Matthias Osterwold’un sanat yönetmenliğinde düzenlenen festival kapsamında, Türkiye’den ve dünyadan yeni müzik alanında üretim yapan müzisyen, besteci ve sanatçıların katılımıyla, öncü ses çalışmaları ve seçili eserlerin prömiyerlerinin yanı sıra atölyeler ve mecralar arası performanslar Arter’in performans salonlarında gerçekleştirilecek. Festivalin biletleri Arter binasının giriş katındaki bilet gişesinden ve Biletix üzerinden temin edilebilir.

Yeni ve En Yeni Müzik Festivali, 22-25 Şubat 2024 tarihlerinde gerçekleşecek dört günlük programıyla beşinci yaşını kutluyor. “Yeni Müzik” üzerine zengin bir içerik sunan festivalin sanat yönetmenliğini beş yıldır olduğu gibi, deneysel müzik ve kavramsal sanat dünyasının önde gelen figürlerinden, Klangspuren Schwaz Tirol, Maerz Musik / Berliner Festspiele, Ruhrtriennale gibi köklü festival ve bienallerin sanat yönetmenliğini ve müzik küratörlüğünü yürüten Matthias Osterwold üstleniyor.

Yeni ve En Yeni Müzik Festivali‘nin 2024 edisyonuna göz atmak için tıklayın.

22 ŞUBAT 2024 PERŞEMBE

Yeni ve En Yeni Müzik Festivali, 22 Şubat Perşembe gün Onur Türkmen’in bestesi  Bizans’a Seyrederken üzerine kurgulanan ayinsel bir drama ile başlayacak. İrlandalı şair William Butler Yeats’in gerçekçi satırlarıyla Ahmet Haşim’in sembolizmini, zamana bağlı olmayan bir modernizm ile kıtaların kesişme noktasında, İstanbul’da buluşturan eser, şef Orhun Orhon yönetimindeki Gedik Filarmoni Orkestrası tarafından icra edilecek.

23 ŞUBAT 2024 CUMA

Festival kapsamında ABD’li ses sanatçısı ve besteci Nicolas Collins, 23 Şubat Cuma günü başlayıp, 24 Şubat Cumartesi ve 25 Şubat Pazar günleri devam edecek olan “Donanım Hack’leme Atölyesi”ni gerçekleştirecek. Kimi gündelik elektronik cihazları ve devreleri küçük aletler aracılığıyla yeni, bireysel ses araçlarına dönüştürmeyi hedefleyen atölye, ziyaretçilere Arter’in -3. katındaki fuaye alanından gün boyu renkli, kafa karıştırıcı ve bazen de gürültülü bir deneyim sunacak.

Mizahi çizimler ve müzikal minyatürlerle absürd performanslar tasarlayan Norveçli besteci Øyvind Torvund’un Gelecek Operalar için Planlar [Plans for Future Operas] adlı eserinin Türkiye prömiyeri, 23 Şubat Cuma akşamı Sevgi Gönül Oditoryumu’nda gerçekleştirilecek. İngiliz soprano Juliet Fraser ile piyano ve klavyede Mark Knoop’un icra edeceği eser, görsel boyutuyla da etkileyici bir deneyim sunacak.

Akşamın devamında, Japon elektronik müzik sanatçısı Mieko Suzuki ve Avusturyalı video sanatçısı Claudia Rohrmoser’in heyecan verici görsel-işitsel kolajı Kırık Plak [Broken Vinyl], Karbon’da katılımcılarla buluşacak. İkili; parçalanmış, yeniden birleştirilmiş ve “hazırlanmış” plakları, girift bir ses ve görüntü evreni içinde dijital olarak bir araya getirecek. Performans, Mieko Suzuki’nin Hybrid DJ Set performansıyla devam edecek.

24 ŞUBAT 2024 CUMARTESİ

Yeni ve En Yeni Müzik Festivali kapsamında 24 Şubat Cumartesi akşamı, görsel sanatçı ve müzisyen Cevdet Erek, 2017 yılında Subtext Recordings (Berlin) etiketiyle yayınladığı ve sahneye taşıdığı davul projesinin yeni adımı olan Davul, Adım 3 başlıklı performansı Karbon’da icra edecek. 2020 yılında Arter’de gerçekleştirdiği Bergama Stereotip başlıklı kişisel sergisi ve ilişkili performanslardan parçaları da içeren; ritim, mekân ve işitsel unsurlar üzerinden kurguladığı konserde sanatçıya ses miksajı ve davulda Gökhan Deneç eşlik edecek.

Ardından, festivalin 2020 yılındaki ilk edisyonunda, “A” Trio ile yer alan Raed Yassin, Hayalet Orkestra [PhantomOrchestra] adlı performansında, pandemi sürecinde doğaçlama üzerine çalışan müzisyenler tarafından kaydedilen 42 soloyu 12 pikap aracılığıyla sahne üzerinde eşzamanlı olarak bir araya getirerek dev bir senfoniye dönüştürecek.

25 ŞUBAT 2024 PAZAR

Festivalin son gününde, çağdaş müziğin en üretken topluluklarından Hezarfen Ensemble, Türkiyeli yeni nesil bestecilerin eserlerini son derece farklı ve zıt bir bakış açısıyla sunacak. Didem Coşkunseven, Artun Çekem, Onur Dülger, Zeynep Toraman, Fulya Uçanok ve Arda Yurdusev’in bestelerinin prömiyerleri, 25 Şubat Pazar akşamı Sevgi Gönül Oditoryumu’nda kapsamlı bir enstrümantasyon ile icra edilecek.

Yeni ve En Yeni Müzik Festivali’nin beşinci edisyonu, Nicolas Collins’in yürütücülüğündeki “Donanım Hack’leme Atölyesi” katılımcılarının yarattığı işitsel kurguların ve sanatçının kendi eserlerinin sunulacağı bir kapanış konseriyle sona erecek.

YENİ EN YENİ MÜZİK FESTİVALİ 2024 PROGRAMI

22 ŞUBAT 2024 PERŞEMBE

19:00  Açılış ve Sanatçı Konuşması: “Bizans’a Seyrederken” – Karbon

20:00 Onur Türkmen: Bizans’a Seyrederken – Karbon

Ahmet Haşim ve William Butler Yeats şiirleri üzerine kurgulanmış ayinsel bir drama (2014–2016,rev. 2018–2019)

İstanbul prömiyeri

Gedik Filarmoni Orkestrası

Orhun Orhon (şef), Juliana Snapper (soprano),

Nermin Kaygusuz (mezzosoprano, kemençe), Miase Örümlü (ney),

Kıvanç Fındıklı (klarnet), Kumsal Germen (trombon),

Pınar Sivritepe (arp), Elif Önal (piyano), Murat Erginol (keman),

Yaren Budak (keman), Gözde Yaşar (çello)

23 ŞUBAT 2024 CUMA

14:00–19:00  Nicolas Collins: “Donanım Hack’leme Atölyesi” –Fuaye, -3

Gündelik eşyalarla deneysel, analog elektronik ses üretimi (2002–)

Türkiye prömiyeri

20:00  Øyvind Torvund: Gelecek Operalar İçin Planlar – Sevgi Gönül Oditoryumu

Soprano, piyano ve multimedya sunumu (2022)

Türkiye prömiyeri

Juliet Fraser (soprano)

Mark Knoop (piyano)

21:30  Mieko Suzuki ve Claudia Rohrmoser: Kırık Plak – Karbon

Görsel-işitsel performans (2023)

Türkiye prömiyeri

Mieko Suzuki: Hybrid DJ Set

Goethe-Institut’un değerli desteğiyle

24 ŞUBAT 2024 CUMARTESİ

11:00–18:00   Nicolas Collins: “Donanım Hack’leme Atölyesi” – Fuaye,-3

Gündelik eşyalarla deneysel, analog elektronik ses üretimi (2002–)

Türkiye prömiyeri

20:00   Cevdet Erek: Davul, Adım 3 – Karbon

Davul, elektronikler ve karışık medya ile performans (2024)

Türkiye prömiyeri

Cevdet Erek (davul, elektronikler, görseller ve kalıntılar)

Gökhan Deneç (davul, ses mühendisi)

22:00  Raed Yassin: Hayalet Orkestra –Karbon

12 Pikap ve 42 Plak ile Solo Performans (2023)

Türkiye prömiyeri

Katılımcı müzisyenler:

Tomomi Adachi, Khyam Allami, Burkhard Beins, Tony Buck, Anthea Caddy, Lucio Capece, Audrey Chen, Paed Conca, Marina Cyrino, Marta De Pascalis, Axel Dörner, Mia Dyberg, Tony Elieh, Emilio Gordoa, Judith Hamann, Carl Ludwig Hübsch, JD Zazie, Elena Kakaliagou, Mazen Kerbaj, Hans W. Koch, Matthias Koole, Andrew Lafkas, Elisabetta Lanfredini, Maurice Louca, Miya Masaoka, Magda Mayas, Matthias Muche, Andrea Neumann, Henrik Munkeby Nørstebø, Rieko Okuda, Andrea Parkins, Julia Reidy, Ingrid Schmoliner, Marie Takahashi, Michael Thieke, Anais Tuerlinckx, Els Vandeweyer, Michael Vorfeld, Biliana Voutchkova, Uygur Vural, Ute Wassermann

25 ŞUBAT 2024 PAZAR

11:00–15:00  Nicolas Collins: “Donanım Hack’leme Atölyesi” – Fuaye, -3

Gündelik eşyalarla deneysel,  analog elektronik ses üretimi (2002–)

Türkiye prömiyeri

15:00  Yeni Nesil: Genç Türk Besteciler –Sevgi Gönül Oditoryumu

Arda Yurdusev: Seyyah III (2019), İstanbul prömiyeri

Fulya Uçanok: Childlike Only in the Depth of Innocence (2020)

Didem Coşkunseven: Chōrei (2017), Dünya prömiyeri

Onur Dülger: The Potbelly Hill (2017), Türkiye prömiyeri

Zeynep Toraman: Awake (over the darkening land) (2022), Türkiye prömiyeri

Artun Çekem: A Night of Music in the Uncanny Valley, Part III (2018–2019)

İstanbul prömiyeri

HezarfenEnsemble

Kerem Tunçer (şef), Cem Önertürk (flüt), Kıvanç Fındıklı (bas klarnet),

Müge Hendekli (piyano), Amy Salsgiver (perküsyon), Kerem Öktem (perküsyon), İpek Mine Sonakın (arp), Özcan Ulucan (keman), İmge Tilif (keman), Ulrich Mertin (viyola), Gökhan Bağcı (viyolonsel)

17:00  Kapanış Konseri – Fuaye, -3

Nicolas Collins:“Donanım Hack’leme Atölyesi”

Atölye üretimlerinin sunumu & Toparlama

Nicolas Collins: Kurtarılanlar
Altı atölye katılımcısından performans

Nicolas Collins: Yuvarlanma, Eğim ve Yalpalanma

İnteraktif analog elektronik solo performans

Türkiye prömiyerleri

Arter’in güncel programlarına ilişkin daha detaylı bilgiye www.arter.org.tr adresinden erişilebilir. Pazartesi hariç her gün açık olan Arter, Salı-Pazar günleri 11:00-19:00, Perşembe günleri ise 11:00-20:00 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor. Kurumsal Sponsor Tüpraş’ın değerli desteğiyle, tüm sergilere giriş 24 yaş altı izleyiciler için her gün; Perşembe günleri ise her yaştan izleyici için ücretsiz. Arter Beraber üyeleri ise sergileri yıl boyunca ücretsiz ziyaret etmenin yanı sıra farklı ayrıcalıklardan faydalanıyor. Arter binasının Kütüphane, Kitabevi, Bistro by Divan, arka bahçe alanlarına ve Galeri 0’da yer alan sergiye giriş için bilet gerekmiyor. Ulaşım Sponsorları Ford Otosan ve Otokar’ın desteği sayesinde Taksim’den ve Tepebaşı’ndan ücretsiz servis araçlarıyla Arter’e ulaşılabiliyor.

Bilgi için: arter.org.tr

Adres:      Irmak Cad. No: 13 Dolapdere Beyoğlu 34435 İstanbul / T. 0212 708 58 00

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ