Demokrat Zafer

Türkiye’nin UNESCO’da saygın bir yeri var

Bursa UNESCO Derneği’nin 14. Olağan Genel Kurulu gerçekleştiriliyor.

Bursa UNESCO Derneği'nin 14. Olağan Genel Kurulu başladı 

MAHMUT VURAL / BURSADA BUGÜN 

Bursa UNESCO Derneği’nin 14. Olağan Genel Kurulu, Nilüfer Belediyesi Karaman Dernekler Yerleşkesi’nde düzenleniyor.

Yapılan Genel Kurul’a Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem ve çok sayıda dernek üyesi katıldı.

Tek listeyle gerçekleştirilen kurulda mevcut Başkan İlker Özaslan‘ın yeniden seçilmesi bekleniyor.

Özaslan’ın Yönetim Kurulu’nun Asil listesinde Osman Şahin, Sema Adalı, Şebnem Tuna, Şerif Borand, Sinan Cem İyihuylu, Mert Akdeniz, Yücel Baran ve Uluay Koçak Güvener yer aldı.

Yedek listede ise Semih İbrahim Uslu, Mehmet Levent Sevik, Mehmet Enver Yılmaz, Pervin Karaçam, Meryem İnci Günay, Feride Yasemin Kazancı, Necmi Erbil, İsmail Masır ve Hakkı Emir Diner kendine yer buldu.

Yapılan kurulda Divan Başkanlığına Taner Özer, Divan Katipliğine Ender Karaelli ve Divan Üyesi olarak Meryem Günay seçildi.

Bursa UNESCO Derneği Başkanı İlker Özaslan‘ın kuruldaki konuşmasından satır başları şöyle;

UNESCO, Birleşmiş Milletlerin Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumudur. Eğitim, bilim ve kültürde uluslararası işbirliği yoluyla barışı inşa etmeyi amaçlar. UNESCO vizyonunu şöyle tarif ediyor barış diyalog ve karşılıklı anlayış üzerine kurulmalıdır. Barış, insanlığın entelektüel ve ahlaki dayanışması üzerine inşa edilmelidir. Türkiye’nin UNESCO’da saygın bir yeri var. UNESCO sözleşmesini 1945 ‘de imzalayan ilk kurucu ülkelerden biriyiz. UNESCO Milli Komisyonumuz’ da kurulan ilk milli komisyonlardan biridir. Herkes eğitimli olursa ön yargılar azalır, bilime verilen değer artar, toplumun refahı artar ve toplumlar birbirini tanımaya başlar. Bu da doğrudan barışa katkı sağlar. İnsanlar birbirini tanıdıkça barış duyguları güçlenir. Kültür diplomasisi aslında insanların birbirlerini sevmesi, tanıması, anlaması sorunları diyalog ile çözebilmesi demektir.

“169 DEVLETİN 1199 MİRASI İÇİNDE 21 MİRASIMIZ İLE 16.SIRADAYIZ”

UNESCO Dünya Mirası Listesi‘ ne girebilmek O ülke, O şehir için büyük başarıdır. Şehirler, Ülkeler ve toplumlararası ilişkilerde önemli rol oynamaktadır. Ne kadar fazla kültürel zenginliğiniz bu listeye girerse dünyada sempatiniz, bilinirliğiniz o kadar artıyor. Bu listede yer almak bir başka topluma selam vermeye benziyor. Dünya Mirası Listesine girdiğinizde bir marka olmak için yolunuz açılmış oluyor. Bursa bu başarıyı 2014′ de yakalamıştır. Türkiye’nin bu gün UNESCO Dünya Kültürel ve Doğal Miraslar listesinde; 21 kültürel zenginliği var. 169 Devletin 1199 mirası içinde 21 mirasımız ile 16.sıradayız. Bu ülkemiz için iyi bir kazanım.2018 ‘de Göbeklitepe listeye kaydedildi. 12 bin yıl önce kurulan bu bölgenin insanlık için önemi çok büyük. İnsanlık tarihinde bilinen daha eski bir bulgu yok. Tüm Dünyanın gözü buraya bu bölgeye çevrildi. Bölgede Göbeklitepe gibi 20 tepe daha var. Kazısı devam eden Karahantepede Göbeklitepeden daha ilginç bulgulara erişileceği
görülüyor.

“BİRLİKTE ÇALIŞIRSAK UNESCO’ DA BAŞKA KAZANIMLAR DA ELDE EDEBİLİRİZ”

2014 yılında listeye giren Bursa’mızda o günden bugüne önemli bir bilinçlenme kaydediliyor. Bursa’nın 2. Adayı, geçici listede yer alan İznik de Dünya Mirası olma yolunda hayli şanslı görünüyor. Bu yıl yapılacak UNESCO konferansında Ülkemizin sunduğu tek aday dosya olarak İznik’in Türkiye’nin 22. ve Bursa’mızın 2.Kültürel mirası olması çok muhtemel Büyükşehir Belediyemizin başarılı çalışmalarıyla UNESCO’nun yaratıcı şehirler ağında dünyadaki 295 şehir, Öğrenen şehirler ağında 292 şehir içerisinde bulunan Bursa’mız İçin, STK’ları, eğitim kurumları, yerel yönetimler, kamu ve kültür gönüllüleri birlikte çalışırsak UNESCO‘ da başka kazanımlar da elde edebiliriz. Türkiye UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listelerinde 30 mirası ile Dünyada Çin’den sonra 2. Sırada, Somut olmayan Kültürel Miras listemizde Bursa’nın ortak olarak adının geçtiği eserler var. Ancak Bursa’dan tek başına bir eser yok. Bugüne kadar Bursa’dan Bakanlığımıza gönderilen 34 dosya var. Bu dosyaları arttırmalı ve takip etmeliyiz.

“UNESCO KÜRSÜLERİ KURULMASI İÇİN FARKINDALIK VE BİLİNÇLENDİRME ÇALIŞMALARI YAPMALIYIZ”

Yaşayan İnsan Hazinelerimize Bursa’dan şu ana kadar bir zanaatkarımız girmedi, 700 yıllık tarihe, kültüre sahip ilk Osmanlı Başkentinde bir hazinemizin değil birkaç hazinemizin olmasını fazlaca hak ediyoruz aslında, dernek olarak bu konuda da çalışıyoruz. Okullarımızda UNESCO bilincini çocuklarımıza kazandırabilmek için UNESCO Kulüpleri kurmalı ve çoğaltmalıyız. UNESCO Kardeş okullar ağında Bursa’mızın 2 lisesinin yanına başka okullarımızı da eklemeliyiz. Üniversitelerimizde UNESCO kürsüleri kurulması için farkındalık ve bilinçlendirme çalışmaları yapmalıyız. Bugün ülkemizde 13 Üniversitemizde var olan 16 UNESCO kürsüsünü Bursa’daki üniversitelerimize de kazandırmalıyız.

“HEDEF KİTLEMİZ ÖĞRENCİLERE TÜRK KÜLTÜRÜNÜ, ÖRF ADET VE GELENEKLERİMİZİ TANITMAKTAYIZ”

Kültürel mirası korumak, “Ben kimim ve nereden geliyorum sorularına cevap vermek anlamına gelir.” Kültürümüzün tüm dünyada tanınması için öncelikle bizlerin onu öğrenmemiz ve anlatmamız gerekiyor. Ülkemizin zenginliklerini iyi tanıtabilirsek, başarı beraberinde gelecektir. Bursa UNESCO Derneği olarak kurulduğumuz 1998 ve 2014 arası Cumalıkızık’ta UNESCO mirası olmanın bir nevi altyapısını hazırlamakta çok emek harcadık. Cumalıkızık kadınlarına verdiğimiz eğitimler, Cumalıkızık’ta üst üste düzenlediğimiz ahududu şenlikleri ve 350 yıllık yıkılmakta olan tarihi bir Osmanlı evini Almanya Kulmbach kardeş UNESCO Kulüp ile birlikte satın alarak aslına uygun şekilde onarıp Cumalıkızıktaki Küpeli Evimizi Yaşam Sergi Evi olarak turizmin hizmetine sunduk. 1998′ de Bursa B. Şehir ve Almanya Kulmbach Belediyelerinin kardeş şehir olmalarında “Kulmbach UNESCO Club” ile birlikte rol aldık. 2023 de Türkiye’nin 2. ve en kapsamlı UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesini Nilüfer Belediyemizin Derneğimize tahsis ettiği Misi Köyde Kültür ve Turizmin hizmetine açtık. Buradaki atölyelerimizde her kese, özellikle hedef kitlemiz öğrencilere Türk kültürünü, örf adet ve geleneklerimizi tanıtmaktayız. Birçoğu Kültür Bakanlığımızca tescillenmiş miras taşıyıcısı değerli zanaatkarlarımız çocuklarımıza el sanatlarını öğretmekte, el becerilerini geliştirmeye yardımcı olmaktadırlar. 2023 de UNESCO Gn Merkezince Dünyada Akredite edilmiş 250 STK ve ülkemizdeki 8 STK arasında Bursa UNESCO Derneğimizde yerini almıştır. Dernek olarak tüm üyelerimiz ve tüm paydaşlarımızla insanlığa, ülkemize ve Bursa’mıza yapacağımız hizmetler, elde edilecek kazanımlar bizler için büyük onurdur.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ