Demokrat Zafer

KİRAZLIYAYLA’YI KAZANDIK. MADEN TESİSİ ÇED RAPORU İPTAL EDİLDİ.

Bursa’nın Yenişehir İlçesi Kirazlıyayla Mahallesi’nde, Delta Star Enerji ve Madencilik bünyesindeki Meyra Maden şirketi tarafından tarafından kurulmaya çalışılan Çinko-Kurşun-Bakır Zenginleştirme (Flotasyon) Tesisi ve Atık Barajı Projesi için 2019 yılında verilen “ÇED Olumlu” kararı, Bursa 1. İdare Mahkemesi’nce iptal edildi. Bursa Barosu Başkanlığı’nın da vatandaşların yanında müdahil olduğu davada gerekçeli kararını açıklayan mahkeme, hukuka uygun bulmadığı idari işlemde, maden tesisinin çevre ve insan sağlığı açısından tatmin edici veriler bulunmadığına dikkat çekti. Bursa 1. İdare Mahkemesi’ndeki davada, “Çinko-Kurşun-Bakır Zenginleştirme (Flotasyon) Tesisi ve Atık Barajı Projesi için verilen 19 Nisan 2019 tarih ve 5482 sayılı Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Olumlu” kararının hukuka aykırı olduğu öne sürülmüştü. Kirazlıyayla’nın zengin sulak topraklara sahip olduğu ve her türlü meyve ve sebze tarımı ile hayvancılığın yapıldığı belirtilerek, dava konusu ÇED raporunda proje alanı için gerekli olan proses su ihtiyacının Yenişehir Ovası’ndan, İznik Gölü’nden, Göllüce Sulama Kooperatifi’nden ve ocak alanı içinde açılacak kuyudan karşılanacağının açıklandığı, ancak Göllüce Sulama Kooperatifi’ne tarımsal sulama amaçlı tahsis edilmiş olan suyun başka amaçlarla kullanılmasının mümkün olmadığı, İznik Gölü’nün de zaten su seviyesinin azalmakta olduğu, proses suyu için açılacak kuyuların da yerleri ve kapasiteleri hakkında raporda herhangi bir bilgiye yer verilmediğine dikkat çekildi. Proje alanında koruma çerçevesindeki bitki ve hayvan türleri bulunduğu, yakınında zeytinlikler olduğu, proje bölgesinin deprem bölgesinde yer aldığı ve atık barajının depremde zarar görmesi halinde bundan bütün Yenişehir Ovası’nın etkileneceğine vurgu yapıldı.

Konuyla ilgili İYİ Parti Yenişehir Belediye Başkan Adayı Ercan Özel;

KİRAZLIYAYLA BİZİMDİR, BİZİM KALACAK” sloganı şuan kulaklarımda yankılanıyor.
Bu verdiğim müjde Yenişehir’in, Kirazlıyayla’nın doğasını, toprağını, insanların sağlığını düşünenler için büyük bir mutluluk vesilesi olurken,
gözünü para hırsı bürüyenlerin, Kirazlıyayla yok olsun, yeter ki bizim menfaatimiz yerinde olsun, diyenler için büyük bir üzüntü kaynağı olacak.
Kirazlıyayla halkının yıllar önce bana gelerek yardım talep etmelerinin ardından yaptığım araştırma ve incelemeler sonucunda, Kirazlıyayla’da kurulması planlanan maden tesisinin insan ve çevre sağlığına ciddi zararları olacağını ve ilgili bakanlıktan alınan ÇED Olumlu kararının usulsüz olduğunu tespit ettim.
BİZZAT DAVACI OLDUM.
MAHKEME DE HAKLARINI SAVUNDUM.
Kirazlıyayla’da günlerce kaldım. Sofralarına, evlerine misafir oldum. Halkı tanıdım. Onlar gibi düşündüm. Mağduriyetlerine yakından şahit oldum. Gün geldi, maden sahasında tek başıma çadır kurdum, bölgede bir gece geçirdim. Şikayet edildim. Onlarca jandarma ile çadırım basıldı. Gün geldi, 40 derece sıcakta Kirazlıyayla’dan Barcın’a yüzlerce Kirazlıyaylalı ile birlikte yürüdüm. Gün geldi, “herkesin bir fiyatı vardır, köyü savunmayı bırak fiyatını söyle” diye cahilce teklifler aldım ve gün geldi tehdit edildim. Tüm bunlara rağmen yapılan haksızlık karşısında bizzat davacı oldum ve Kirazlıyayla için mahkeme koridorlarında hakkı haykırdım. Zulmün olduğu yerde tarafsızlık, namussuzluktur diyerek asla pes etmedim.
Biz bu mücadeleyi sergilerken hukuksuz bir şekilde aldıkları ÇED Raporu ile çevre katliamı yapan maden şirketine en büyük desteği ne acı ki Yenişehir Belediyesinin seçilmiş yöneticileri verdi. Bizler hakkı savunurken, Yenişehir’de birileri batılı savundu. Bizler o cehennem sıcaklarında gözüyaşlı Kirazlıyayla halkı ile birlikte kilometrelerce yol yürürken, birileri klimalı odalarında, deri koltuklarında keyif kahvesi içiyordu. Ama sonuçta hak yerini buldu. İYİ olan kazandı.
Çizmiş olduğumuz yol haritası çerçevesinde onlarca basın açıklaması yaptım. TV programlarına çıktım. Özellikle Genel Başkanımız Sayın Meral Akşener bu konunun üzerinde hassasiyetle durdu. Kirazlıyayla halkını makamında kabul etti. Birçok ulusal TV Programında Kirazlıyayla da ki hukuksuzluğun sona ermesini, adaletin tecelli etmesini istedi. Kirazlıyayla halkı ise kadını ve erkeğiyle oldukça başarılı bir mücadele örneği sergiledi. Kâh yerlerde sürüklendiler, kâh göz altına alındılar. Haklı oldukları davada topraklarını savundukları için vatan haini ve terörist damgası bile yediler.
Köylüler ile birlikte yıllarca adalet aradık, sesimizi Türkiye’ye duyurduk. Büyük bir hukuk mücadelesi sergiledik ve sonunda yine BAŞARDIK.
DEVLET HAKLILIĞIMIZI TESCİLLEDİ.
Türkiye Cumhuriyeti 1. İdare Mahkemesi konularında uzman bilirkişi heyetinin kararını incelemesinin ardından haklılığımızı tescilledi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın Kirazlıyayla’da planlanan Çinko-Kurşun-Bakır Zenginleştirme (Flotasyon) Tesisi ve Atık Barajı Projesi için verilen 19.04.2019 tarih ve 5482 sayılı Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Raporunun hukuk kurallarına aykırı olduğunu tespit ederek ÇED RAPORUNU İPTAL kararı aldı. Bu süreçten sonra maden tesisinin bölgeden kaldırılması ve Kirazlıyayla’nın huzurlu ve mutlu günlere kavuşması için çalışmalarımız aralıksız devam edecek.
Bu gurur vesilesiyle başta kadını ve erkeğiyle Kirazlıyayla halkı olmak üzere hukuk mücadelesinin mimarları Av. Osman Atalay Akman ve Av. Eralp Atabek’e, bizlere büyük destek veren ufkumuzu açan DOĞADER Temsilcisi Murat Demir’e, mağduriyetimizi duyuran basın mensuplarımıza, bizlerle mücadele eden doğa dostlarına, Yenişehir sevdalılarına yürekten teşekkür ediyorum.
SÖZ VERDİK VE KAZANDIK.
Yıllar önce; “AND OLSUN Kİ! Gün gelecek kazanan Kirazlıyayla olacak. Türkiye’de bir gün üstünlerin hukuku değil, hukukun üstünlüğü galip gelecek. Haklılar bir gün kesinlikle kazanacak.” demiştim.
İşte bugün, Kirazlıyayla halkı ile birlikte o günün gelmiş olmasının haklı gururunu yaşıyorum.
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ