Demokrat Zafer

Binlerce hektarlık ormanlık alan orman sınırı dışına çıkarıldı

4 milyon metrekare alan “Orman Yasası ek 16. maddesiyle” orman sınırı dışına çıkarıldı. Orman sınırı dışına çıkarılan alanların ne amaçla kullanıldığı bilinmiyor.

Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan Gelecek Parti Bursa Milletvekili Cemalettin Kani Torun orman sınırları dışına çıkarılan alanların nasıl seçildiği konusunda “Orman olarak muhafazasında hiçbir yarar olmadığına” ilişkin cümleye dikkat çekiyor. Torun, bu belirlemeye hangi ölçütlere göre kimler tarafından nasıl karar verildiği, bu yerlerin kimler tarafından hangi amaçlarla kullanıldığı ve bundan sonra kimler tarafından hangi amaçlarla ve nasıl kullanılacağı konularının belirsizlik olduğunu vurguluyor.

“Takipçisi Olacağız!”

2018’den itibaren yaklaşık 25 defa bu maddenin uygulandığını hatırlatan Milletvekili Torun “Ek 16. maddeyle Anayasa’nın bu hükmüne aykırı olarak 1982’den itibaren de orman vasfını kaybetmiş alanlar orman sınırları dışına çıkarılabiliyor, aslında bu bir suç. 1982’den sonra bir şekilde işgal edilmiş, yapılaşmış ya da tesisleşmiş orman alanları orman işgalidir ve ormanlara bu şekilde tesis yapılması ya da ormanların vasfını kaybetmesine yol açacak işlemler yapılması bir suçtur. Açıkça Anayasa’nın 169. maddesine aykırı olmasına rağmen defalarca uygulandı. Sadece 2012-2022 yılları arasında 406 bin hektar orman alanı yapılaşarak tekrar orman olması neredeyse imkansız hâle geldi. Bu madde ormanlar üzerindeki baskıların katlanarak artmasına sebep olabilir. Çünkü belli bir tarih sınırı yok. Ucunun açık kalması da ayrı bir sorun. Ormanları işgal etmeyi planlayanları caydıracak hükümlerin uygulanmaması, orman işgallerinin önünün açılması riskini taşıyor. Yeni kanun nedeniyle 8 milyon metrekare ormanlık alan kazandırılması lazım. Ancak; ormansız bölgeler ülkemizde hızla yükseliyor. Yerine yenileri gelmiyor. Bu alanların kanunda belirlenen şartlara uygun değerlendirilmesinin ve karşılığında verilmesi gereken 8 milyon metrekare orman alanının da takipçisi olacağız.” dedi.

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ