Demokrat Zafer

Sendikadan ZAM’lara Tepki!

2021 Tüm Emekliler Sendikası Bursa Şubesi tarafından “Son açıklanan Emekli maaşlarına dair Zam oranlarıyla daha da yoksullaşıp, sefalet içinde yaşama mahkum edilen ve adeta yok sayılan milyonlarca emeklileri yaşam koşullarını duyurabilmek” konulu basın açıklaması düzenlendi.

Tüm Emekliler Sendikası Bursa Şubesi son zamlara tepki gösterdi
MAHMUT VURAL / BURSADA BUGÜN 

Tüm Emekliler Sendikası Bursa Şubesi tarafından “Son açıklanan emekli maaşlarına dair zam oranlarıyla daha da yoksullaşıp, sefalet içinde yaşama mahkum edilen ve adeta yok sayılan milyonlarca emeklileri yaşam koşullarını duyurabilmek” konulu basın açıklaması Şehreküstü Meydanı’nda gerçekleştirildi.

2021 Tüm Emekliler Sendikası Bursa Şubesi Başkanı Zeki Korhan’ın konuşmalarından satır başları şöyle;

TÜİK’in sahte hesabına göre yıllık enflasyon %64,77, son 6 aylık dilimde ise %37,57 olarak açıklandı. BAĞ-KUR ve işçi emeklileri için kök maaşlarına yapılacak %37,57 zam ile milyonlarca emeklinin maaşlan taban emekli maaşınıçok altında kalacaktır. Yani zam alamayacaklar. Memur emeklileri ise %12 toplu sözleşme farkı ile %49,25 zam alacaklar.

“ASGARİ ÜCRET ARTIK 6 AY DEĞİL BİR YIL BOYUNCA GEÇERLİ OLACAK”

ENAG‘a göre yıllık enflasyon %127.21. Biz bunun gerçek enflasyon olduğunu biliyoruz. ITO’ya göre yıllık enflasyon %74,88.

Ortalama ücrete dönüşen asgari ücret ise 17.002 TL oldu ve bu ücret artık 6 ay değil, bir yıl boyunca geçerli olacak.

TÜRK-İŞ‘e göre Aralık 2023 de açlık sınırı 14.431 TL dir. 01. Ocak itibariyle yapılan zamlarla bu oran daha da yükseldi.TÜİK‘in sahte enflasyon hesapları, milli gelir artışından pay verilmemesi, ABO‘yu 2008 de 5510 sayılı kanunu çıkararak %28’lere kadar düşürmeleri ve gerçek bir intibak yasasını defalarca söz vermelerine rağmen bir türlü çıkarmayarak, asgari ücretten yüksek olan en düşük emekli maaşı süratle asgari ücretin yarısının da altına düşürüldü.”

“BİZ BIÇAĞIN ETİMİZİ DELİP,KEMİĞİMİZE KADAR DAYANDIĞINI BİZZAT BİLİYORUZ”

Biz bıçağın etimizi delip, kemiğimize kadar dayandığını bizzat yaşamımızdan biliyoruz. Görüldüğü gibi resmi rakamlar da bu gerçeği açıkça gösteriyor. İktidar TÜİK’in ısmarlama sahte rakamları üzerinden yapacağı zam ile sadece milyonlarca emekli, dul ve yetimin yoksulluğunu daha da ağırlaştıracağını bildiği için defalarca uyguladığı gibi, örneğin EYT meselesini çözerken.

Ömeğin ek zam yerine bir defalık 5.000 TL lik ikramiye de emeklileri çalışan, çalışmayan diye bölüp, parçalayarak yönetme politikası gibi emeklileri de, hatta çalışanlar ve emeklileri, ömeğin kamu çalışanlarına verilen ve emekli kamu çalışanlarına verilmeyen 8.700 TL, bölerek zam yapmaktadır. Çünkü yapacağı zam ile milyonlarca emekliyi açlık sının olan 14.431 TL’nin oldukça altında, hatta açlık sınırının altında kalan asgari ücretinde oldukça altında bir yaşama mahkum ettiğini biliyor, bizde biliyoruz ki yıllardır TÜİK’e açıklatılan sahte enflasyon rakamlan ve milli gelir artışının maaşlarımıza yapılan zamlara yansıtılmamasıyla Aralık 2023 itibariyle 47.000 TL yi geçen yoksulluk sınırının üstünde maaş alan emekli sayısı %1’lere kadar indi hal bu ki bizler emekli olduğumuzda insan onuruna yaraşır bir yaşamın bedelini çalıştığımız dönemde fazlasıyla ödedik.

“İKTİDAR EMEKLİDEN KESİLEN PRİMLERİ YANDAŞLARINA ENFLASYONUN ÇOK ALTINDA KREDİ ADINDA YAĞMALATIYOR”

İşçisiyle, İşvereniyle dünya ortalamasının oldukça üstünde primlerimizi peşinen ödedik. Prim ödeme gün sayılarımızda Türkiye‘de ki ortalama yaşam süresi gelişmiş kimi ülkelerle kıyaslandığında gelişmiş ülkelerle aynı seviyede olduğu görülecektir. Tüm bu gerçeklere rağmen SGK zararda, emekliler merkezi bütçeye yük oluyorlar deniyorsa, bizler değil, kestiği yüksek primlerle çok güçlü bir mali yapısı olması gereken SGK’nın zarannin smiyorsa, bizler değilken, yani bizden kesilen primleri yandaşlarına enflasyonun çok altında kredi adı altında yağmalatan iktidarlardır. ikil sosyal devlette asgari ücret işe yeni başlayan genç işçilere işte tecrübe kazanacağı kısa bir süre Birenecek asgari şartlarda yaşamasını sağlayacak ücretler ve bu ücret asia açlık sınırını altında olmaz yine bir sosyal devlette ömrünü ülkesinin kalkınması, gelişmesi için çalışarak geçirmiş bir emekliye ödenecek maaş bırakın asgari ücretin altında olmasını, asgari ücret ile aynı seviyede olması dahi asla kabul edilemez.

“İKTİDARIN ACIMASIZCA UYGULADIĞI NEOLİBERAL POLİTİKALAR EMEKLİLERİ ÇARESİZ DURUMA GETİRDİ”

İktidarın acımasızca uyguladığı neoliberal politikalar emeklileri öylesine çaresiz bir duruma getirdi ki 7.500 TL gibi emeklilere yönelik bir ekonomik soykırıma dönüşmüş en düşük maaş yüzünden pek çok emekli en düşük emekli maaşının asgari ücret seviyesine çıkarılmasını dahi önermeye başladı. Biz bedelini peşin olarak ödediğimiz insanca yaşamamıza yetecek bir maaş istiyoruz. Bu maaş artışının da iktidarın denetimindeki bir kuruma açıklatılan sahte oranlarla, iktidar sahiplerinin insafına göre belirlenmesi
yerine emekli sendikası ile toplu sözleşme masasında belirlenmesini istiyoruz.

9 milyonu geçkin emekli, dul ve yetim için 7.500 TL’nin altında olan maaşlarına (kök maaş) yapılacak yüzdeli bir zam herhangi bir artışa yol açmayacak. Bu nedenle en düşük kök maaş asgari ücret seviyesine çıkarılıp, gerçek 6 aylık enflasyon oranında esnafıy işçisiyle, kamu emekçileriyle, emeklileri bölmeden hepsine yapılmalıdır. Çünkü markete, mağazaya veya pazara gittiğimizde, kasiyer aldığımız ürünleri bizlerin 4A-4B veya 4C’li olduğumuza göre fiyatlandırmıyor.

Torunlarımıza harçlık veremez, çocuklarımızın desteğine muhtaç hale düşürüldük. Çocuklarımızda yardım edemez haldeyse ilerlemiş yaşımızda iyice azalmış fiziksel gücümüz ve zayıflamış reflekslerimizle daha fazla iş kazası riskine rağmen çalışmak zorunda olduğumuz bir yaşamı asla hak etmedik.

2021 Tüm Emekliler Sendikası olarak emeklilerin her geçen gün daha fazla yoksullaştırılmasına karşı bugüne kadar olduğu etmek ignorada tüm emekli sendikaları, demekleri ve platformlanyla alanlarda birlikte mücadeleyi yükseltmek için üzerimize düşeni fazlasıyla yerine getireceğiz.

Basın açıklamalarının ardından 2021 Tüm Emekliler Sendikası Bursa Şubesi’nin üyeleri, 10 dakika boyunca oturma eylemi yaptı.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ