Demokrat Zafer

“SAĞLIK MÜZESİ” GÜN SAYIYOR..!!

Nilüfer Belediyesi, halkla buluşturduğu müzelere, sağlık alanında yeni bir müzeyi de eklemeye hazırlanıyor.               Eski Bursa Milletvekili Dr. Ceyhun İrgil ile iş birliği içinde yürütülen Sağlık Müzesi çalışmaları artık son aşamaya geldi.Türkiye’de açılan en kapsamlı ve en büyük Tıp, Eczacılık ,Veteriner ve Diş Müzesi olacak Sağlık Müzesi Çok yakında açılıyor.

İhsaniye Mahallesi’nde Eski Eyüp Kutlucan Aile Sağlığı Merkezi olarak faaliyet gösteren bina artık müze olacak. Binada başlatılan tadilat çalışmalarında sona gelindi. Tadilatın kısa sürede tamamlanmasının ardından Dr. Ceyhun İrgil’e ait sağlık obje ve belgelerinin yer aldığı kapsamlı bir koleksiyon, modern müzecilik anlayışı ile sergilenecek. Müzede, geleneksel ilaç tedavilerinden eczacılığa, diş sağlığından şifalı kaplıcalara, kadın doğumdan kulak burun boğaza birçok alanda materyal yer alacak.

BURSA’NIN SAĞLIK  TARİHİNE İZ BIRAKANLARIN MÜZESİ

Diş Hekimliği, Eczacılık, Göz, Laboratuvar gibi bölümlerin bulunacağı  müzede ayrıca bir kütüphanede de oluşturulacak. Yıl içinde izlenime açılması planlanan müzede Antik çağlardan Osmanlı’ya ve günümüz Bursa’sına uzanan sağlık tarihinin öyküsü, eski ve yeni çağda sağlık tarihine ilişkin görsel objeler panolara yansıtılacak ve mankenlerle canlandırılacak.
Müzeyi gezenler zamanda yolculuk yaparken, sağlık alanındaki değişimlere de tanık olacak.
Çok yakında  faaliyete geçirmesini beklediğimiz Sağlık Müzesi’nde, toplumu sağlık alanında bilgilendirecek etkinlik düzenleyecek. Müzede, toplumda farkındalık oluşturacak sergiler, sağlık etkinlikleri ve söyleşiler de gerçekleştirilecek.

DR.CEYHUN İRGİL ÖNCÜLÜĞÜNDE..!!

Amaç insanların anılarını Bursa’nın hatıralarını yaşatmak ve Bursa tarihini kent belleğini kayda geçirmek. Bursa’da yaşayan halkın okullarda okuyan öğrencilerin buraya gelip hem Bursa tarihini, hem Cumhuriyet tarihini ve de en önemlisi Bursa’nın sağlığına emeği geçenleri  öğrenmesini sağlamak müzenin ilk hedeflerinden.

Toplamda 1200 metrekare alan  üzerine olacak müzede Eczacı Sinem Us Türkiye’de en büyük Eczacılık kültürü Koleksiyon sahibi olarak müzenin üst katında Eczacılık kültürü olarak açacaklar oranın da kreatörlüğünü Sunay Akın’ın  yapacağı bilgisini aldık.

Nilüfer Belediyesi Kültürel Miras ve Turizm Sorumlusu Nurgül Işık ise yakında açılacak olan Sağlık Müzesi ile ilgili şunları söyledi;

NİLÜFER  KÜLTÜREL MİRAS KENTİ..!!

Nilüfer’de müzecilik anlayışı oturmuş durumda ,biz bu çalışmalara 2016 yılında mübadele evinin açılışı ile başladık. Mübadele evi ile birlikte daha sonra fotoğraf Müzesi ,edebiyat Müzesi ,müzik enstrümanlar Müzesi ve akabinde de şimdi Sağlık Müzesi’ni açıyoruz. Demek istediğim koleksiyon biriktirme,belgeleme ,araştırma bunu  paylaşma ve devamlılığını sağlama bizim önemli çalışma alanlarımızdan biri olmuş durumda. Nilüfer Spor Kenti ,sağlık kenti diyoruz bunlara ilaveten  aslında bir de kültürel miras kenti. Ben de arkeoloğum sözlü tarih çalışmaları, sanat tarihi çalışmaları, bunun tamamen taramasını yaptık envanterlerini çıkardık akabinde aslında müzecilik geldi. Sağlam adımlarla İlerliyoruz. Ceyhun Hocamız hem koleksiyoner, hem de sağlık anlamında doktor olduğu için dayanışmanlık yapıyor. Sadece Uludağ Üniversitesi değil birçok üniversite ile işbirliği halindeyiz. Diğer odalarla kurumlarla ,Tabipler Odası vesaire hepsi ile iletişim halindeyiz. Eski Kutlucan Aile Hekimliği Merkezi’nde müzemiz yakında açılacak.

ÇAĞDAŞ MÜZECİLİK ANLAYIŞI BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ..!!

Çağdaş müzecilik anlayışı bizim için çok önemli. Biz burada ziyaretçiyi beklemeyeceğiz. Okul gruplarını yine aynı şekilde yetişkinlerle ilgili ziyaretler gruplar şeklinde olması bizim için çok önemli. Bir de her ay mutlaka düzenli bir şekilde etkinlik takvimimiz olacak.Hem çocuklara hem gençlere hem de yetişkinlere yönelik. Özellikle Tıp Fakültesi ile işbirliği halindeyiz onlar da burada derslerini yapacaklar birebir. Koleksiyon kıymetli o ayrı buranın daha işlevsel olması için Çağdaş müzecilik anlayışına uygun olması için gereken yapılıyor. Şu anda Avrupa’daki müzelerde mutlaka bir araştırma Kütüphanesi mutlaka bir atölyesi olan yerler.Biz ayrıca  müze başvurusunu  yaptık bakanlığa. Ocak ayında statüsü gelecek. Koleksiyonumuzla ilgili şöyle bir durum var Önemli olan müzemizin geliştirilebilir olması. Var olan koleksiyon sürekli sergide kalmayacak. Biz hem bağış yoluyla ki bağışlar   çok oluyor hem de satın alma yoluyla gerçekleştiriyoruz.Bunu gerçekleştirirken de şu çok önemli muhakkak bağışlayan kişinin adına  atıfta bulunuyoruz. Bir bağış gelirken de onu eğer sergileyeceksek sergiliyoruz değilse arşivde olabiliyor ama bağışçı arşivde kalmasını istemiyorsa bunları  özellikle depolamıyoruz. Buna özen gösteriyoruz tüm müzelerde olduğu gibi.Müzemizin koleksiyonunda binlerce obje bulunmakta.

BAŞKANIMIZ HEP DESTEK OLDU..!!

Okullarda artık dışarıda öğrenme diye uygulamalı dersler oluyor bu anlamda Tabii yoğun şekilde okul grupları gelecektir diye tahmin ediyoruz.Sadece öğrenciler koleksiyonu gezip gitmeyecekler onlara ekstra interaktif oyunlarla Müzenin kurgusunu anlatmaya çalışacağız Hatta buna dair iskeletler aldık bunları yapboz şeklinde giren öğrencileri gruba ayıracağız .Buradan bir şeyler  öğrenerek öğrencilerimizin ayrılmaları  çok önemli.Bunun yanı sıra müzemizin bahçesinde de halkın kullanabileceği bir Park alanı da yapacağız. Özellikle biz bu çalışmaları yaparken Başkanımızın kültürel mirasla ilgili olarak hakikaten çok özünde bir desteği var. Bu kazılar için de geçerli Müzeler içinde geçerli. Bu çalışmaların reklamıyla kesinlikle hiç ilgilenmiyor yapılması gerekiyorsa sonuna kadar yapılacak bu şekilde tavır  alması gerçekten sanatseverler  açısından çok büyük bir avantaj. Kapasite bağlamında hem koleksiyon hem de sergileme anlamında Türkiye’nin en büyük Sağlık Müzesi olduğunuda ayrıca belirtmek isterim.

TEŞEKKÜRLER CEYHUN HOCAM..!!

Bursa Sağlık Müzesi’nin hayata geçmesine  emeği ve de koleksiyonuyla destek veren eski Bursa Milletvekili Dr. Ceyhun İrgil’e, Araştırmacı ,Yazar Deniz Dalkılıç’a,Nilüfer Belediyesi Kültürel Miras ve Turizm Sorumlusu Nurgül Işık’a,Evrim Köksal’a ,Koleksiyon anlamında, Emek anlamında müzenin oluşumuna destek sağlayan tüm bağışçılara ,herkese bizler de Bursa’mıza böylesine güzel Türkiye’nin en büyük sağlık müzesini kazandırmış olmalarından dolayı teşekkür ediyoruz.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ