Demokrat Zafer

Endüstriyel haberleşme ve yapay zekâ üretim kabiliyetine yeni bir soluk getiriyor

17. İstanbul Bilişim Kongresi’nde konuşmacı olarak yer alan CLPA Türkiye Müdürü Önder Şenol, akıllı fabrika çağında endüstriyel haberleşme ve yapay zekâ teknolojilerine dikkat çekti

Endüstriyel haberleşme ve yapay zekâ üretim kabiliyetine yeni bir soluk getiriyor

Endüstriyel haberleşme alanında faaliyet gösteren CLPA (CC-Link Partner Association), Türkiye Bilişim Derneği (TBD) İstanbul şubesi tarafından 18 Aralık tarihinde Kadir Has Üniversitesi’nde Üretken Yapay Zekâ ile İnsan Yaratıcılığının Yükselişi temasıyla düzenlenen 17. İstanbul Bilişim Kongresi’ne katıldı. Sanayi ve Yapay Zekâ konulu oturumda konuşmacı olarak yer alan CLPA Türkiye Müdürü Önder Şenol, akıllı fabrikalar çağında rekabet gücünün endüstriyel haberleşme sistemlerinden ve yapay zekâ destekli üretimden geçtiğini vurguladı.

 

Türkiye Bilişim Derneği (TBD) İstanbul şubesi ev sahipliğinde Üretken Yapay Zekâ ile İnsan Yaratıcılığının Yükselişi temasıyla düzenlenen 17.İstanbul Bilişim Kongresi, 18 Aralık tarihinde Kadir Has Üniversitesi’nde gerçekleşti. Endüstriyel haberleşme ve kontrol ağı CC-Link’in dünya genelinde yaygınlaşması için faaliyet gösteren CLPA (CC-Link Partner Association) ise kongrenin sponsorları arasında yerini aldı. Moderatörlüğünü TBD İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Elif Kartal’ın üstlendiği Sanayi ve Yapay Zekâ konulu panele; CLPA Türkiye Müdürü Önder Şenol, İstanbul Üniversitesi Bilgisayar ve Bilişim Teknolojileri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şadi Evren Şeker, Sabancı Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri, Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kürşat Çağıltay ve Tecmony Kurucusu Ceyhun Güler konuşmacı olarak katıldı.

 

Rekabet gücü endüstriyel haberleşme ve yapay zekâ teknolojilerinden geçiyor

Sanayinin gelişimiyle birlikte fabrikalardaki makineler ve sistemler arası iletişimin hızı ve niteliği giderek artarken değişen ve kişiselleşen beklentilere cevap verebilmenin aynı oranda önem kazandığına dikkat çeken CLPA Türkiye Müdürü Önder Şenol; “Sanayiden üretime kadar hayatın her katmanında karşımıza çıkan dijital dönüşümde endüstriyel ağlar ve yapay zekâ teknolojileri rekabette belirleyici bir güce sahip. Bu noktada CLPA olarak geliştirdiğimiz Zaman Duyarlı Ağ TSN-Time Sensitive Network teknolojisinden yararlanan dünyanın ilk endüstriyel açık ağı olan CC-Link IE TSN akıllı fabrika çağında performans, üretkenlik ve verimliliğin kilit noktasında yer alıyor. Bu teknoloji modern Sanayi 4.0 uygulamalarının üreteceği büyük hacimli verileri işleyebiliyor ve bunun sonucunda ise ağ güvenirliği, üretkenlik ve kalite güvence stratejilerini bir sonraki aşamaya taşımaya yardımcı oluyor. CC-Link IE TSN aynı zamanda farklı süreçlerin aynı ağı paylaşmasına izin verme yeteneğiyle OT/IT bütünleşmesinin de temelini oluşturuyor. Böylece üretim alanında oluşan makine işletim verileri, daha yüksek seviyedeki IT sistemleriyle daha kolay paylaşılabiliyor. Bu da gelecekte işletim iyileştirmeleri sağlamak amacıyla makine operasyon analizlerinde yapay zekâ sistemlerinden yararlanılmasına kapı aralıyor” şeklinde konuştu.

 

CLPA (CC-Link Partner Association) Hakkında

CLPA (CC-Link Partner Association), CC-Link’in kapsamlı kullanımının desteklenmesi amacıyla 2000 yılında kurulmuş bir açık ağ destekleme kuruluşudur. CLPA’nın temel teknolojisi olan CC-Link IE, otomasyon alanında dünyanın ilk ve tek açık gigabit etherneti olarak, rakipsiz bant genişliği sayesinde Sanayi 4.0 uygulamaları için ideal bir çözüm sunuyor. CLPA’nın temel faaliyet alanları arasında; CC-Link IE ve CC-Link teknik spesifikasyonlarının oluşturulması ve uyum testlerinin gerçekleştirilmesi, CC-Link kullanılan cihaz ve ekipmanlar için geliştirme desteği, cihaz seçimi için kullanıcı desteği ve CC-Link’in daha geniş kapsamlı bir şekilde benimsenmesine yönelik tanıtım çalışmaları yer alıyor. Kurulduğunda 163 kurumsal üyesi olan CLPA, 3 bin 900’ü aşkın üye şirkete ve 300’ü aşkın üreticiden 1.900’ü aşkın uyumlu ürüne sahip. Tüm dünyada ise hâlihazırda 30 milyonu aşkın cihaz CLPA teknolojisini kullanıyor. Asya’nın önde gelen açık endüstriyel otomasyon ağı teknolojisi CC-Link, Avrupa ile Kuzey ve Güney Amerika’da da giderek popülerlik kazanıyor.

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ