Demokrat Zafer

“Bursa’da okullar depreme hazır mı? Deprem tahkik raporları okulların güvenli olduğunu söyleyebiliyor mu?”

Eğitim İş Bursa Şube Başkanı Yeliz Toy deprem sonrası okulların yapısal sorunlarıyla ilgili yaptığı açıklamada;

Bugün merkez üssü Bursa olan 5.1 büyüklüğündeki deprem dolayısıyla tüm Bursa halkına geçmiş olsun dileklerimizi sunarız. Yakın bir tarihte yaşanan, 6 Şubat Kahramanmaraş Depremi’nin acıları henüz sıcakken, yıkımın ve trajedinin görüntüleri hafızalarda tazeyken yaşanan deprem, kentimizde büyük bir korku yaratmıştır.

Depremin okul saatinde gerçekleşmesi nedeniyle ailelerin telaşla okullara koşuşturması kent genelinde bir kaosa neden olmuştur. Bu telaş, okulların deprem dayanıklılığı konusundaki kaygılarının açık göstergesidir. Bursa Valiliği 2015 yılından bu yana süren okulların deprem dayanıklılığı tartışmalarında gerekli açıklamaları yapmaktan kaçınarak bugün yaşanan kaygıların zeminini oluşturmuştur. 2015 yılında Bursa’da 150 okula yapılan deprem dayanıklılık test sonuçları kamuoyundan gizlenmiş, bu okulların 13’ü 2017 yılında, 24’ü 2020, 12’si 2023 yılında yıkım kararı nedeniyle tahliye edilmiş, bir kısmına güçlendirme yapılmış ancak gerekli müdahalenin yapılmasını bekleyen henüz kaç okulumuzun var olduğu sorusuna açıklama getirilmemiştir.

Bursa’da okulların depreme dayanıklı hale getirilmesi sürecinde 2015 yılında dayanıklılık testleri yapılan kimi okulların aradan 8 yıl geçtikten sonra tahliye edilmesi yaşanan kaygıları büyütmektedir.

20 Şubat 2023 tarihinde Bursa Valiliği’ne yaptığımız “ilimizdeki okulların deprem dayanıklılık ölçümlerini kamuoyuna açıklayın” çağrımızı yineliyoruz. Bugün yaşanan depreme hazırlıksız yakalanan, tahliye edilmesi gereken okullar için çalışmaların başlatılması, öğrenci ve öğretmenlerimizin can güvenliğinin sağlanması acil ve zorunlu bir müdahale olacaktır. Mudanya Hatice İsmail Hakkı Kayan Ortaokulu’ndan gelen görüntüler açık bir ihmal, felakete davetiye niteliğindedir. Kolonları dökülen, eski inşaat teknikleri ile yapılmış ve yıkılmaya yüz tutmuş bu binada yüzlerce öğrenciyi, öğretmeni ve çalışanı ölümle burun buruna getirmektir. Üstelik bu okul binasıyla ilgili gerekli yazışmaların yapılmasına rağmen ortaya çıkan bürokratik engeller öğrencilerimizi bu binada can güvenliğinden yoksun bir şekilde eğitim görmeye zorlamaktadır.

Mudanya Hatice İsmail Hakkı Kayan Ortaokulu başta olmak üzere çürük binalardaki eğitim faaliyetleri bir an önce durdurulmalı, öğrencilerimiz ve öğretmenlerimiz güvenli binalara yerleştirilmelidir.

Halkımızı okulların deprem dayanıklılığı konusunda duyarlı olmaya davet ediyoruz.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ