Demokrat Zafer

EBRD’den SASA’ya önemli ziyaret

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası Başkanı SASA’yı ziyaret etti
Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Yönetim Kurulu Başkanı Odile Renaud-Basso, SASA Polyester A.Ş.’nin Adana’daki üretim tesisini ziyaret etti. SASA Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Erdemoğlu, EBRD ile iş birliğinin stratejik önemde olduğunu belirterek, “EBRD’nin yeni yatırımımızı finanse etmesi sürdürülebilirlik hedeflerimize ulaşmamızı kolaylaştıracaktır” dedi.

SASA Polyester A.Ş., Adana’da yapımı süren saflaştırılmış tereftalik asit (PTA) üretim tesisi yatırımının finansmanı için JP Morgan’dan sağladığı 590 milyon avro krediye ilave olarak ve aynı paket içinde, EBRD ile de 75 milyon avroluk kredi anlaşması imzalamıştı.

İbrahim Erdemoğlu: Bölgesel vizyonumuz açısından EBRD ile iş birliğini önemsiyoruz

Şirket yetkilileri, önümüzdeki dönemde EBRD ile iş birliğini daha geniş boyutta sürdürmeyi hedeflediklerini; EBRD Başkanı Renaud-Basso’nun ziyaretinin de bu bağlamda önemli olduğunu ifade etti. SASA Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Erdemoğlu, küresel iklim değişikliğinin etkisinin azaltılması çerçevesinde sürdürülebilirliğin temel vizyonları arasında söyledi. Erdemoğlu, bu açından EBRD ile iş birliğinin stratejik önemde olduğuna işaret ederek, “EBRD’nin yeni yatırımımızı finanse etmesi sürdürülebilirlik hedeflerimize ulaşmamızı kolaylaştıracaktır. SASA olarak ayrıca bölgesel vizyonumuz açısından EBRD ile iş birliğini önemsiyoruz. Bu sebeple EBRD’nin desteğini şirketimiz için önemli bir kilometre taşı olarak görüyoruz.” sözlerini kaydetti.

Yatırım, EBRD’nin ÇSY temelli öncelikleriyle uyumlu

PTA yatırımı tamamlandığında Türkiye’nin petrokimya üretiminde dışarıya bağımlılığını azaltacak ve ithal ikamesi sağlayacak bir proje hayata geçirilmiş olacak. Tam kapasite ile çalıştığında 1 milyon 750 bin tona kadar ulaşacak PTA yatırımı, bu alanda Türkiye’nin ve yakın bölgenin en büyük üretim tesisi olacak. PTA, polyester polimerlerinin (polyester elyaf ve iplik, PET şişe, film, vb.) üretiminde hammadde olarak kullanılan bir petrokimyasal ürün olarak biliniyor.

SASA’nın yatırımında kullanılan ileri teknoloji sayesinde üretim sırasında açığa çıkan ısı tesisin gereksinim duyduğu elektrik enerjisini sağlamaya yeterli olacak. Bu bakımdan çevre dostu bir yatırım olan proje, EBRD’nin çevresel, sosyal, yönetişim (ÇSY) temelli öncelikleriyle de uyumlu olarak görülüyor. SASA; uluslararası ÇSY risk derecelendirme kuruluşu Sustainalytics tarafından, “Çevresel, Sosyal ve Yönetişim” başlıkları altında gerçekleştirilen değerlendirilme sonucunda, Haziran 2023’te dünya genelinde 561 kimya şirketi arasında 6. sırada yer almıştı.

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ