Demokrat Zafer

FATİH ŞAKİR: “AMACIMIZ LOBİ ANLAMINDA GÜÇLÜ OLMAK”..!!

     BALKANTÜRKSİAD (Balkan Rumeli ve Sanayici İş İnsanları Derneği) Yönetim Kurulu Başkanlığını İki dönemdir başarılı bir şekilde yürüten aynı zamanda Bursa’da ilk toplu konut projelerine imza atan ve 1980’li yılların ortasında sektörünün vergi rekortmeni olma başarısı yakalayan Nazar İnşaat’ın ikinci Kuşak Temsilcisi,Genç İş insanı  Fatih Şakir, ile okuyucularımızdan da gelen birçok soruya cevap bulduğumuz merak edilenlere değindiğimiz kapsamlı bir röportaj gerçekleştirdik.

****Öncelikle Fatih Başkanım bizleri,  ekibimizi BALKANTÜRKSİAD’da ,Türkevi’nde konuk edip ağırlamış olmanızdan dolayı teşekkür etmek istiyorum.Bursa’nın en aktif sivil toplum kuruluşlarından biri  olan BALKANTÜRKSİAD’a konuk olacağımızı sosyal medyadan paylaştıktan sonra tabii birçok da soru geldi.Kısaca sizi tanıyalım  sonrasında da sorularımıza geçelim isterseniz.

NAZAR İNŞAAT BURSA’YA İLKLERİ YAŞATTI..!!

—–Bizlere böylesine güzel bir fırsat tanımış olmanızdan dolayı ben de sizlere teşekkür etmek istiyorum.Ben Fatih Şakir ,1974 Bursa doğumluyum.Ben ve eşim ailelerimizin  Türkiye’de doğan ilk nesilleriyiz.Annem babam İkisi de Üsküp doğumlu.Eşim de Prizrenkökenli.Onun annesi babası orada doğmuşlar.70’li yıllardan beri aile şirketimiz var,1983 itibariyle babam tek başına devam ederken 90’lı yıllardan sonra benim üniversite eğitimimden sonra Nazar İnşaat olarak devam ettik , etmeye devam ediyoruz.Almanya’ya giden gurbetçilerimiz vardı biliyorsunuz, Almancı olarak da tabir edilir.Neden Almanya’ya gittiler. Ev sahibi olmak için Almanya’ya giden insanlarımız, çolukları çocukları burada oldukları için. 2002 yılına kadar kooperatif işleri yaptık genelde gurbetçilere.Nazar İnşaat’ta yüklenici firma oluyordu. O zaman da 5 seneden önce bitmiyordu taksit taksit oluyordu kooperatifler biliyorsunuz.Yavaştı  ama aslında daha iyiymiş. Şimdi de alıyorsunuz evin içine giriyorsun sonra  20 senede ödüyorsun.Dolayısıyla çok çok zorlaştı.İlk toplu konut kredisi alan firmayız Nazar İnşaat olarak Bursa’da.1985- 86- 87 yıllarında Bursa’da toplu konut, müteahhitlikte vergi rekortmeni olmuştuk kendi alanımızda sektörümüzde.2002’den sonra mortgageçıktı.Mortgage çıkınca yapıyorsunuz sonra satıyorsunuz sonra bankaya 20 yıl ödüyorlar, belki de şimdi artık 30 yıla dayanmıştır o ödemeler.Sektörde maliyetlerde arttı gerçekten de yapılacak gibi değil.Betonda diğer inşaat ürünlerinde gerçekten fiyatlar kat be kat  arttı maalesef. Sonuçta tabii bizim en büyük müşterilerimiz orta sınıf ama maalesef orta sınıfta gerçekten çok zor durumda. Sözün kısası bu işi 40 sene yaptık yapacağımızı,90 dakikalık maçın ilk yarısını 3-0 öndeyiz ve ikinci devre gol yemeden maçı tamamlamanın derdindeyiz.Şu anda geçen yaz bir inşaat bitirdik,kentsel dönüşümden şimdi inşaata girelim diyoruz nasıl gireceğiz. 2 yıl sürüyor bir inşaat sonrasında kaça mal edeceğiz, onu da bilemiyoruz.Nazar İnşaat anlamında bizim iş bu şekilde. Şimdi de gelelim isterseniz BALKANTÜRKSİAD’a.

BALKANTÜRKSİAD SAHADA HEP YER ALDI..!!

BALKANTÜRKSİAD  2011 yılında kuruldu, Naci Şahin kurucu başkan. Aytuğ Onur, Levent Bilek ve Berat Tunakan. Aytuğ Onur döneminde ben yönetime girdim. Levent Bilek döneminde başkan yardımcılığına başladım,BeratTunakan ile de başkan vekili olarak devam ettim.2015 yılından beri yönetimdeyim, 2016’dan 2021’e kadar başkan yardımcılığı görevlerinde bulundum. Derneklerde, projelerin sürdürülebilirliği açısından yönetimden birinin başkanlık görevini devralması, hem sürdürülebilirliği sağlıyor hem de kurumsallık bağları kopmamış oluyor.Bizim şu anda derneğin hemen hemen 200 iş insanı her hafta yemeklerde toplanıyor.3 tane yemek grubumuz oluştu bizim 30’ar kişilik,2016’dan beri yazları hariç toplanıyoruz.Bu da tabii Dernek içerisinde güzel bir dayanışma oluşturuyor,istişarelere sebebiyet veriyor. 2021’de Başkan oldum 2023 Nisan’da  ikinci kez seçildik,  biz de zaten 2+2 oluyor Ddha fazla devam edilmiyor.Burayı bir kişi yapmadı öyle bir şey değil. Herkesin bir katkısı var. Ve bu şekilde peyderpey bu şekilde bugünlere geldik. Hemen yan tarafa Minia  Balkan Türk Açık hava müzesi yaptık. Güzel tarafı şöyle oldu. Yurtdışı Türkler Başkanlığı var YTB, Nilüfer Belediyesi yeri vardı YTB  maketleri yaptı biz de organizasyonunu ve betonarme işini  hallettik. O zamanki parayla 2 milyon tutmuştu..O zamanki 2’yi biz üçe böldük ve böylelikle bu güzel projeyi  hayata geçirmiş olduk.

****Yavaş yavaş da isterseniz sorulara geçelim o kadar çok soru gelmiş ki başkanım.Avrupa Birliği anlamında Balkan ülkeleri ile işbirliği anlamında gerçekten birçok soru geldi. Ayrıca tabii size konuk olacağız deyince birçok kişi Avrupa’ya gitmek isteyen iş insanlarının vize alamadıklarını da size sormuşlar ama bu anlamda  siz muhatap değilsiniz.

—-Maalesef Rusya-Ukrayna Savaşı’ndan sonra vize ile ilgili Avrupa Birliği bize ambargo uyguluyor, vermiyorlar.Özellikle iş adamlarına daha çok vermiyorlar.Her sene Fuarlara giden oralarda iş yapan stant açan  arkadaşlarımıza dahi vize vermiyorlar.Niye vermiyorlar ? Rusya Türkiye üzerinden satışlarını yapıyor diye bilhassa bu şekilde davranıyorlar.Biz Rusya Ukrayna Savaşı’ndan sonra daha çok Romanya, Polonya, Almanya, Belçika buralara gittik.Neden gittik? Buraların müthiş bir potansiyeli var.Balkanlar’da maalesef ekonomi düşük,Oradakiler bile Avrupa’ya daha batıya kaçtılar çalışmak için.İşsizlik orada da var her yerde olduğu gibi.Şöyle bir durum var Romanya ile 3 kere görüştük,Romanya Rusya ve Ukrayna’dan İnşaat Malzemeleri  alıyordu alamaz hale geldiler.İnşaat iskelesi olsun diğer ürünler falan.Buraya 8-10 İş insanı geldi biz de gittik oraya. Hatta Durmazlar’da geldi biz giderken.Güzel iş birliktelikleri oldu.Somut işbirlikleri olmaya devam ediyor. Sonra Polonya’ya gittik. Sonra bir baktık ki orada da Ticaret ve sanayi odaları bize dirsek çevirmeye başladı, herhalde yukarıdan komut alıyorlar diye düşünüyorum,baktık burun kıvırıyorlar falan biz de bu sefer ne yapalım dedik.

AVRUPA’DAKİ TÜRK İŞ İNSANLARI İLE TİCARET YAPALIM DEDİK..!!

Ticaret ve Sanayi Odalarından çok sahadaki Türk iş adamları ile orada çok Türk işi insanları var. 300 üyeli stk’larvar,onlarla iş yapalım dedik.Brüksel’de sonra İlhan küçük var. Şimdi Avrupa’da parlamentoda 4 grup var.Onlardan biri  liberaller. Liberallerde Macron’du başkan, Macron’dan sonra İlhan Küçük devraldı.İlhan Küçük Bulgaristan’dan milletvekili orada genç yaşına rağmen çok güzel bir liderlik yapıyor. 2-3 kere oraya gittik.

AVRUPA BİRLİĞİ’NİN HİBELERİNDEN BİR ÇOK İŞ İNSANININ HABERİ YOK..!!

Avrupa Birliği’nin hibeleri var 2021’de başladı 2027 yılına kadar devam edecek. Bizim çok iş adamımız bilmiyor bunu. Türkiye ilk defa 300 milyon Euro oraya para verdi bütçeden ayırarak. Yanlış hatırlamıyorsam orada toplamda 7 milyar Euro’luk bir hibe dağıtılacak. Siz bir ürün ürettiniz 3 Avrupa ülkesi ile çalışmak zorundasınız işte Türkiye var Balkanları koymaya çalışıyoruz işte ilaveten bir de Avrupa Birliği üyesi olarak Almanya-Hollanda olabilir. O ürün işte yeşil ekolojik sisteme uygun bir durumdaysa vesaire bazı şartları var.  17 kişilik bir jüri üyesi var, oradan geçiyor okey alırsanız size hibe veriyorlar. Mesela bizim Bursa’dan da alanlar var bu hibeden. Daha değişik anlamda üretim yapanlar bu hibelerden alabiliyorlar.

 

DÜNYADA LOBİ FAALİYETLERİ ÇOK ÖNEMLİ..!!

Bizim amacımız lobicilik yapmak, iş adamlarıyla Avrupa’daki iş adamlarını ama Elbette  Türk iş adamları ile  daha çok olmalı.Çünkü hakikaten bize dediğim gibi dirsek çevirmeye başladılar..Avrupa’da yaşayan Türk işadamları vatan hasretiyle yanıp tutuşuyorlar.Biz de oraya bir şeyler satmaya çalışıyoruz Çin’den almayın şuradan alın daha mantıklı oluyor zaten fiyat ne ise. Ticaret kuralları çerçevesi içerisinde.Dolayısıyla çok güzel somut işbirlikleri olmaya başladı.Oralar da biliyorsunuz doğalgaz kesintiye uğramaya başlayınca bizden çok jeneratör vesaire aldılar.Bu güzel İşbirlikleri oluşunca biz de mutlu oluyoruz açıkçası. Sadece Balkanlarla Türkiye arasında köprü değil Türkiye ile Avrupa arasında köprü olma çabasındayız. Çoğu kişi Bulgaristan kökenliler ve diğer ülkelerden çifte vatandaş olmaya başladılar. Ben öncesinde çok karşıydım ne gerek var diyordum. Ama şimdi artık alabiliyorsanız alın diyorum çünkü iş kötüye gidiyor. Çünkü bizi engellemeye çalışıyorlar ticareti düşük tutmaya çalışıyorlar, bildiğiniz artık ekonomik savaşlara döndü iş. Amacımız sürekli özellikle Balkanlıların sonrasında da Avrupa’da iş  yapmak amacımız bu.

*** Mehmet  Bey  başkanımız çok zor dönemde geldi ama işleri gerçekten toparladı güzel çalışmalar  ortaya koydu diye eklemiş.

İŞ İNSANININ EN BÜYÜK SİLAHI “UMUT”..!!

—-2021 tabii zor bir süreçti, pandemi bitiyordu, evlerden herkes sıkılmıştı bir diğer taraftan da çok özlemişiz birbirimizi büyük bir lüksmüş beraber bir yerde çay içmek kahve içmek sohbet etmek.Bunlar birer  nimetmiş bunun mutluluğu bile ayrı bir şey. İnsanların yüzyüze   buluşması ayrı bir durum çünkü göz teması tabii çok önemli.Zom’dan toplantılar vesaire yapmaktan insanlar sıkıldılar. Sonrasında Tabii Rusya Ukrayna Savaşı başladı bu da bizi çok üzdü diğer bir taraftan krizler fırsatları da oluşturabiliyor. Pandemi de ilaç ve sağlık sektörü yükseldi, hizmet sektörü çöktü .Sonrasında da şimdi hizmet sektörü yükselişte enteresan bir denge var.Krizden fırsat çıkartmaya çalışıyoruz iş insanının en büyük silahı da umut. Umut olmazsa biteriz her gün yeni bir umutla kalkıyoruz.

ÖZELLİKLE BALKANLARDAN TÜRKİYE’NİN GÖRÜNÜŞÜ BAMBAŞKA..!!

Türk insanı hakikaten çalışkan. Mesela Amerika’ya gitmiştim 3-4 kere 1 dolar hep aynı bir dolar. Hiç hareket yok değişmiyor, canı sıkılıyor insanın sürekli hareket yok. Ama biz her türlü ortama  ayak uydurabiliyoruz genç bir ülkeyiz. Türkiye’ye esas dışarıdan bakmak lazım.Tabii biz yurt dışına çok sık çıkıyoruz özellikle Balkanlardan Türkiye çok büyük bir güç olarak gözüküyor. Biz kendi kıymetimizi bilmiyoruz o kadar güzel duruyoruz ki oradan oradan bakmak lazım aslında. Dediğim gibi yurt dışından Türkiye özellikle Balkanlardan Türkiye’ye değişik gözüküyor çünkü hepsini toplayın bir Türkiye etmiyor.

DEPREMDE HEPİMİZ YORULDUK AMA BÜYÜK BİR GÜÇ OLDUĞUMUZU ANLADIK..!!

Ayrıca depremde  hepimiz yorulduk ama büyük bir güç olduğumuzu anladık. Balkanlardaki nüfusa yakın bir alan etkilendi. Kosova baktığınız zaman 1 milyon 800 Bin nüfus. Makedonya baktığınız zaman 1 milyon 800 nüfus.Ama bizim orada baktığımızda deprem bölgesinde 11 ilde 15 milyon insan etkilendi. Biz de burada etkilendik aslında burada çok kenetlendik yardımlar ulaştı ulaştırmaya hala daha devam ediyor.Alinur Aktaş’ta sağ olsun çok yardımcı oldu. AFAD ve Valilik aracılığıyla gerçekleştirdik yardımlarımızı konteyner kentlerden tutun her türlü yardıma kadar elimizden geleni yapmaya çalıştık.Oradaki yaralıların birçoğu ambulans taksilerle buraya getirildi göçükten nasıl çıktıysa insanlar, yeni doğmuş bebeğine kadar büyükler dahil her şeyine elimizden geldiğince yardımcı olmaya çalıştık. İstekler durmuyor bir Büyükşehir bir Nilüfer bir Valilik arıyor bizleri o dönemde ne lazım işte yatak yatakçı Osman Bey’den alalım, şu lazım gıda ile ilgili ise gıdacı arkadaşlar işte Mehmet Bey orada yardım etti yormayalım resmen çetele tutuyorduk. Onun da fazla üstüne fazla gitmeyelim yardım etmeyen sıradan işte Ahmet Bey’den rica ediyorduk işte sen de elini şuraya atıver diye öyle bir paydaşlık içerisinde çalıştık o anlamda gerçekten güzel oldu dayanışma anlamında.

*** Nazar İnşaat ile inşaat sektöründe de olduğunuz için oradan da sorular  gelmiş  artık ev satın almak çok zorlaştı diye sormuş bir arkadaşımız kentsel dönüşüm ilerlemiyor diye eklemiş ayrıca?

MEHMET ŞİMŞEK’E MÜDAHALE EDİLMEZSE BAŞARILI OLUR DİYE TAHMİN EDİYORUM..!!

— Kentsel dönüşüm hızlı bir şekilde ilerleyecekti ki; 6 Şubat depremleri oldu tam da Karacabey tarafına doğru 2-3 yer belirlendi Teknosa’nın olduğu o bölgede, Kemalpaşa’da ve Karacabey’de bir yerde ama maalesef deprem oldu.Şimdi TOKİ tüm gücüyle deprem bölgesinde çalışmaya devam ediyor. Oraya da gittik  çok kötü insanlar sokakta yaşıyorlar. Dolayısıyla bu durum tabii 2-3 sene geriye attı. Tabii özel sektörde enflasyonla mücadele ediyor. Aslında benim tekrar tavsiyem kooperatifçiliğe geriye dönmek. Faizler yüksek biliyorsunuz tabii bu maaşlarla bu kooperatif nasıl ilerleyecek onu da bilemiyorum. Önce istikrar gerekiyor ekonomi politikalarında Mehmet Şimşek çok başarılı idi daha önceki dönemde bu dönemde çok zor bir dönemde geldi. Müdahale edilmezse başarılı olur diye tahmin ediyorum.

BEN BAŞKANSAM HER ŞEYİ BİLİRİM BU YANLIŞ..!!

Bizim gördüğünüz gibi yönetim kurulu üyelerimiz var, orada 30 kişi 15 asıl 15 yedek Prosedür gereği ama biz 15 yedeği de asılmış gibi görüp toplantılarımızı beraber yapıyoruz.buakşamDa toplantımız var alışsınlar diye. Orada meslek çeşitliliğine çok önem veriyoruz hepsi tekstilci olabilirdi ama biz Tekstil Derneği değiliz. Özellikle ona dikkat ediyoruz özellikle orada bir bankacı arkadaşımız var Murat Bey bayağı üst seviye ekonomi ile ilgili ona soruyoruz. Ben başkansam her şeyi bilirim bu yanlış  Türkiye’nin yanlışı bu.Öyle bir şey yok. Hepimiz insanız ben kendi sektörümü çok iyi bilirim ama ekonomiyle ilgili biz Murat Bey’e söz veriyoruz, büyükelçiler geldi orada ekonomi ile ilgili Murat Bey’i moderatöryaptık.Bizde ego vs  yok. Birlikten kuvvet doğar sonuçta. Orada gıdacı da var eğitimci de var eğitimle ilgili ise eğitimci arkadaşımızı konuşturuyoruz, sağlıkla ilgili ise o arkadaşımızı konuşturuyoruz. Ne olacak bu faizler? Geç kalındı benim söyleyeceğim budur. Bir önceki dönemde serbest bırakılması gerekiyordu.Diye düşünüyorum. Benim gördüğüm kadarıyla şu anki bakanlar çok kalifiye bakanlar, biz öyle görüyoruz. Bir önceki döneme göre daha rahat bırakılıyor onu da görüyoruz ama bir önceki dönemde seçimde rahat bırakılsaydı bu ekonomi bu serbest piyasa buraya kadar gelmeyecekti. Tabii sadece bu değil pandemi dönemine de denk geldi bu da çok kötü oldu,tüm dünyada bir kriz  var bu da unutulmamalı.

BOSNA’DA YAPILANLARIN AYNISI GAZZELİLERE YAPILIYOR..!!

Gazzeliler gerçekten orada kötü günler yaşıyor, Bosna Hersek’te zamanında ne yapılmışsa şimdi yine aynısı yapılıyor, buna çok da üzülüyoruz. Tabii bu Hamas’ın ilk O  bombayı atması onların İşine geldi ama bu kadar da cevap verilmez.Ama ben orada da bunu kimin  yaptırdığını merak ediyorum.Ben o taraftayım artık.Amerika’nın 11 Eylül’ün de de İki tane bina yıkıldı,tamam ölenler var ama  artık diyorsunuz ki bunu Amerika mı yaptı?  Afganistan, Irak, arkadan Arap baharı, Kaddafi bilmem ne hepsi bitti.Burada da işte taşı buraya  atıyor işte ondan sonra taş atıyor diye he bak taş attı hadi bakalım yüklen bu olmaz. İyice  yok ettiler ve yok etmeye devam ediyorlar. Bu durum da bizim tabii 100. yazılımıza denk geldi.

CUMHURİYETİN 100.YILI KUTLU OLSUN..!!

Bu 100. Yılı kutlamak eğlence olarak değil görev bizim için.  Şehitlerimize karşı ,Gazilerimize karşı ,Atatürk’e karşı ve silah arkadaşlarına karşı ,cumhuriyetimize karşı bir görev. Biz bunu kutlamazsak bu görevi yapmazsak olmaz. Cumhuriyetimize sahip çıkmalıyız, bayrağımıza sahip çıkmalıyız.Dünyadaki tüm Türklerin Cumhuriyetimizin 100.yılını kutluyorum.Çok güzel bir coğrafyada yaşıyoruz, lokasyon olarak dünyanın en güzel yeri. Asya ile Avrupa’yı birleştiren hemen altta Afrika yukarı çıksanız soğuk aşağı inerseniz çöl. Dört mevsimi yaşayan bir ülkemiz var. Bir kıtada ne ararsanız hepsi  Türkiye de var. Gerçekten de çok özel ,güzel bir ülkede yaşıyoruz. Bunun kıymetini bilmemiz lazım.

**** Fatih başkanım röportajımız çok uzadı son olarak neler eklemek istersiniz onları da alarak röportajımızı sonlandıralım isterseniz?

BİZ ÇOK GÜÇLÜ BİR ÜLKEYİZ..!!

— Çok güçlü bir ülkeyiz birlik ve beraberliğimizin bozulmaması lazım. Biz millet olarak zaten 15 Temmuz’da da bunu gösterdik, her türlü Platformda da gösteriyoruz. Bizim hükümetimize milletimize  Türkiye Cumhuriyeti’ne kimse zarar veremez eğer biz birlik ve beraberlik içerisinde olursak ve olmaya devam edersek.Son olarak buradan başla Bursa’da yaşayan 3,5 milyon insanımız olmak üzere Yurt genelinde yaşayan 85 milyon Türk insanına.

Balkanlarda ve tüm dünyada yaşayan bütün Türklere Bursa’dan BALKANTÜRKSİAD’ansevgilerimi ,selamlarımı gönderiyorum, esenlikler diliyorum. Diyerek sözlerini tamamladı.

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ