Demokrat Zafer

‘Cumhuriyet’in 100. Yılı’ gecesinde büyük coşku…

Atatürkçü Düşünce Derneği ve 29 Ekim Kadınlar Derneği’nin organize ettiği ‘Cumhuriyet’in 100. Yılı’ gecesinde büyük bir coşkuyla kutlandı.

Bursa’da cumhuriyetin 100’üncü yılına özel muhteşem gece!

Cumhuriyetin 100’üncü yılı Bursa’da coşkuyla kutlanmaya devam ediyor.

Atatürkçü Düşünce Derneği ve 29 Ekim Kadınlar Derneği’nin cumhuriyetin 100’üncü yılı için düzenlediği özel gece, Buzzpark’ta büyük bir katılımla gerçekleştirildi.

Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Başkanı Bursa Şubesi Başkanı Raşit Gürbüz ve 29 Ekim Kadınları Derneği Başkanı Ece Aktan’ın ev sahipliğini üstlendiği bu özel geceye, ADD Genel Başkanı Baş Danışmanı Gürhan Akdoğan, CHP Bursa İl Başkanı Nihat Yeşiltaş, İYİ Parti Bursa İl Başkan Yardımcısı Sabri Atlıoğlu, Nilüfer Belediyesi Başkanı Turgay Erdem, CHP Nilüfer İlçe Başkanı Özgür Şahin, CHP Osmangazi İlçe Başkanı Cengiz Çelikten, CHP Yıldırım İlçe Başkanı İlhami Gün, Gelecek Partisi İl Kadın Kolları Başkanı Zehra Hürsever, Uludağ Üniversitesi eski Rektörü Mustafa Yurtkuran, ‘Sen O Süleyman’sın’ kitabının yazarı Ayhan Demirhan, ‘Cumhuriyeti Kuran Ölümsüz Türkler’ kitabının yazarı Aydın Keleşoğlu ve çok sayıda davetli katıldı.

Gecenin açılış konuşmasını gerçekleştiren ADD Başkanı Raşit Gürbüz, katılan davetlilere ve protokolde bulunanlara teşekkür etti. Dernek tarafından karşılanan öğrenci burslarının arttırılacağı yönünde müjde veren Başkan Gürbüz, yapılacak etkinliklerin de artacağını söyledi. Ayrıca Gürbüz, “Değerli Atatürkçüler, cumhuriyetimiz 100 yaşında. Bu coğrafyada Anadolu aydınlanmasını ve Türk devrimini gerçekleştiren Kuvayı Milliye, öyle sağlam temellere dayandırdı ki, tam 100 yaşına geldi ve ilelebet yaşayacaktır. Sizlerin sayesinde, sizler sahip çıktıkça ve bu coşkuyu yaşadıkça, çok coşkuluyuz” diye konuştu.

“EN BÜYÜK BAYRAMIMIZ KUTLU OLSUN”

Cumhuriyet yıllarının kolay geçmediğini ve çok zorlu yollardan geçildiğini dile getiren Nilüfer Belediye Başkanı Tugay Erdem, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ile silah arkadaşlarını andı. Erdem yaptığı konuşmada kadın haklarına değindi ve sözlerine şöyle devam etti:

” Bugün hala kadın-erkek eşitliğini tartışıyorlar. O yüzden, sevgili kadınlar, cumhuriyetin değerlerine en çok sizin sahip çıkmanız gerekiyor. Cumhuriyet kazanımlarını çocuklarımıza iyi anlatmamız gerekiyor. Türkiye Cumhuriyeti’nin ekonomik bağımsızlığa kavuşmuş, gelişmiş, uygar bir toplum olarak geleceğe taşınması, Atatürk’ün bize vasiyetidir. Bunu gerçekleştirmek için de çok çalışmamız gerekiyor. Biz akıl ve bilimin ışığında ilerlemeye ikinci yüzyıla emin adımlarla yürümeye devam edeceğiz. Bu güzel günlere inanıyoruz. Bugün şairin dediği gibi, bu topraklarda bir ağaç gibi tek ve hür, ve bir orman gibi kardeşçesine yaşayacağız. En büyük bayramımız kutlu olsun.”

“DEMOKRATİK MÜCADELEDEN ASLA VAZGEÇMEYECEĞİZ”

29 Ekim Kadınları Derneği Başkanı Ece Aktan, cumhuriyetin ilanının halkı, bağımsızlık, özgürlük, eşitlik gibi en temel haklar içeren evrensel değerlere ulaştırma amacını taşıdığını vurguladı. Aktan, gerçekleştirilen Cumhuriyet devrimlerini aydınlanma yolunda kadınların da önünü açan yasal güvenceler getirdiğini söyledi. Ayrıca Aktan, “Egemenliğin kayıtsız koşulsuz ulusun olacağı bir halk yönetiminin inşası için 100 yıl önce yola çıkılmıştı. Kurtuluşta ve cumhuriyetin inşasında eşit katkısı olan kadınlar olarak kazanımlara sahip çıkmak, onları yaşama geçirmek ve ileri taşımak. Bu sorumluluğa sahip kadınlar olarak yıllardır kadının insan haklarının yasal planda ve yaşamın içinde gerçek anlamda güvenceye kavuşması için hep birlikte emek harcıyoruz. Toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanabildiği bir ülkede gerçek demokrasinin de sağlanabileceği inancına sahibiz. Bütün bu olumsuzluklara karşı demokratik mücadeleden asla ama asla vazgeçmeyeceğiz. Cumhuriyeti inşa eden ülkemiz ve dünya kadın hakları mücadelesi her zaman bizim yolumuz olmaya devam edecektir” ifadelerini kullandı.

“TÜRKİYE CUMHURİYETİ YÜRÜTÜLEN MÜCADELENİN ESERİ”

Türkiye Cumhuriyeti’nin, tarihin en büyük devrimlerinden biri olduğunu ve büyük devrimin ideolojisinin Kemalizm olduğunun altını çizen ADD Genel Başkanı Baş Danışmanı Gürhan Akdoğan, “Atatürk ve arkadaşları kapitalizmin ve emperyalizmin güç ve zaaflarını, Osmanlı Devleti’nin son 200 yılını, Anadolu insanının karakterini ve yeteneklerini yaşayarak, savaşarak, araştırarak, okuyarak, tartışarak öğrendiler. Antiemperyalist ve tam bağımsız bir Türk Devleti kurma fikri kafalarında böyle gelişti, olgunlaştı. Yol haritalarını böyle kurguladılar. Mustafa Kemal Paşa, emperyalizmin ve kapitalizmin düşmanlarına karşı mücadeleyi açıkça dile getirerek, neyle mücadele ettiklerini ve hedeflerini iyi bildiklerini ortaya koydu. Milli Mücadele, Büyük Zafer, Lozan, Cumhuriyet, Aydınlanma Devrimleri ve sonrası hep bu yol haritasının planlanmış aşamaları, öngörülmüş sonuçlarıdır. Türkiye Cumhuriyeti, bu bilinçle yürütülen mücadelenin eseridir” diye konuştu.

“CEHALETİN OLDUĞU YERDE ALİMLERİN ANLAŞILMAMASI DOĞAL”

Gecenin son konuşmasını yapan Uludağ Üniversitesi eski Rektörü Mustafa Yurtkuran, Atatürk’ün tarihteki başarıları anlattı. Ayrıca Yurtkuran, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün bir deha olduğunu vurguladı ve konuşmasını şu sözlerle tamamladı:

“Cehaletin esas olduğu bir yerde alimlerin anlaşılmaması son derece doğaldır Bizden sonraki jenerasyonların da Atatürk’ü ve Türkiye Cumhuriyeti’ne sahip çıkmasını diliyorum”

CHP İl Başkanı Nihat Yeşiltaş; “İnançla kurdukları bağımsız Türkiye yi yüzyıllarca yaşatmaya ant içiyoruz. 21 yıllık iktidardan korkmadık korkmuyoruz.”

Cumhuriyet’in 100’üncü yılına özel  düzenlenen gece, derneğin üyeleri olan şarkıcı Derya ve Bülent Kırıkoğlu çiftinin söylediği şarkılarla devam etti.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ