Demokrat Zafer

SANATÇI LUKA’NIN KANADA’DAKİ “TROY” SERGİSİNDE ÖZEL KUTLAMA ve ÇOCUKLAR İÇİN CUMHURİYETİN 100. YILI ETKİNLİĞİ!

Yirmi beşinci kişisel sergisiyle Troya efsanesini Kanada’nın Ontario eyaletinde yer alan London kentine taşıyan sanatçı ve öğretim üyesi LUKA’nın London Art Space’te açılan “Troy” başlıklı sergisi, renkli etkinliklere de ev sahipliği yapıyor. Sergi kapsamında, Kanada-London’da yaşayan gazeteci, yazar, mimar, öğretim üyesi ve influencer’ların katılımıyla, aynı zamanda sanatçının doğumgününe denk gelen özel bir kutlama yapıldı. LUKA, 29 Ekim Pazar günü ise cumhuriyetin 100.  yılı kutlamaları kapsamında Kanada’da yaşayan Türk çocuklarına özel bir resim atölyesi gerçekleştirecek. Anadolu’dan ilham aldığı gravürlerinden retrospektif bir seçki sunan sergisinde LUKA, Anadolu’nun kültürel dokusunu taşıyan eserleriyle Kanadalı sanatseverleri, Homeros döneminden kalan bu muhteşem Anadolu antik kentinin aşk ve savaşla iç içe geçmiş ruhunu yeniden keşfedecekleri kültürel ve tarihi bir yolculuğa çıkarıyor. “Troy” sergisi, 31 Ekim 2023 tarihine kadar London Art Space’te ziyaret edilebiliyor.

Yıldız Teknik Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Sanat Bölümü Başkanı, öğretim üyesi ve sanatçı Prof. Dr. Lütfü Kaplanoğlu’nun (LUKA) yirmi beşinci kişisel sergisi “Troy”, misafir öğretim üyesi olarak gittiği Ivey Business School’un da yer aldığı Kanada’nın London, Ontario bölgesindeki London Art Space’te 14 Ekim’de açıldı.

KANADALILARDAN SERGİYE ÖZEL KUTLAMA

Açıldığı günden itibaren izleyicilerden yoğun ilgi gören ve temasıyla da oldukça merak uyandıran “Troy” sergisi kapsamında Kanada-London’da yaşayan gazeteci, yazar, mimar, öğretim üyesi ve influencer’lardan oluşan bir grup tarafından sergiye özel bir kutlama yapıldı. Aynı zamanda LUKA’nın doğumgününe denk gelen bu kutlama, renkli görüntülere sahne oldu.

LUKA’DAN ÇOCUKLARA ÖZEL CUMHURİYETİN 100. YILI ETKİNLİĞİ

LUKA, cumhuriyetimizin 100. yılını kutlayacağımız 29 Ekim 2023 Pazar günü ise London kentinde yaşayan Türk çocuklarına özel bir sanat etkinliği düzenleyecek. Sanatçı, çocuklarla birlikte bir resim atölyesi yapacağı “Cumhuriyetin 100. Yılı” etkinliğiyle “Troy” sergisini özel ve anlamlı bir atmosfere taşıyacak.

Bugüne kadar 200’ün üzerinde ulusal ve uluslararası karma sergiye katılan, yirmi dört kişisel sergi gerçekleştiren, çeşitli sanat projeleri yöneten ve önemli koleksiyonerlerde eserleri bulunan LUKA, eserlerinde Anadolu’nun zengin kimliğinden ilham alıyor. LUKA, yeni sergisi “Troy”da da Anadolu’nun kültürel dokusunu taşıyan ve Troya’ya atıf yapan eserlerini sergiliyor. Küratörlüğünü Yıldız Teknik Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Öğretim Üyesi Derya Aydoğan’ın üstlendiği sergi, sanatseverleri dünyanın en ünlü antik kentlerinden biri olan Troya’da kültürel ve tarihi bir yolculuğa davet ederek geçmişin giz’lerini açığa çıkarmaya çağırıyor.

Anadolu’dan ilham aldığı gravürlerinden oluşan bir retrospektif seçkisi olan “Troy” sergisi, sanatçının uzun yıllardır üzerinde çalıştığı bir proje olma özelliğiyle öne çıkıyor. LUKA çalışmalarını ve sergiyi “Birçok medeniyeti ağırlamasıyla dünyada eşine az rastlanır bir kültür katmanı olan Anadolu coğrafyası, çalışmalarımın odağını oluşturuyor. Serginin önemli bir seçkisini oluşturan at figürleri, maceracı ve güçlü karakterleriyle benim seyyah ruhumun da yansıması; savaşçı figürler ise hayatım boyunca içimden atamadığım gitme, varma arzusuyla kalma noktasında verdiğim mücadelenin bir metaforu olarak görülebilir. Aşk ve savaşı bir arada içine almış olan Troya’nın aslında en ilkel dürtülerimize kaynaklık etmesini de kutlamak istedim,” sözleriyle aktarıyor.

LUKA’nın “Troy” sergisi, 31 Ekim 2023 tarihine dek London Art Space’te görülebilir.

“TROY” SERGİSİ HAKKINDA

“İnsanlığın ortak bir hazinesi haline gelen Troya efsanesi, Anadolu’nun kültürel mozaiğini oluşturan imgeleri ile yeniden canlanıyor… Antik dönemden itibaren anlatılar eşliğinde astral olarak kat ettiği mesafeler boyunca yüklendiği aşk ve savaş ikileminin gizemi, edindiği anlamlar, vücut bulduğu simgeler ile kendinden sonraki kültürlerin bile altyapısını oluşturan Troya’nın atmosferi, günümüze geliyor. Kudreti, özgürlüğü ve zarafeti ile insanın hayatta kalma mücadelesinde, Türk kültürünün ve Anadolu coğrafyasının kimliğinin inşa edilmesinde baş aktörlerden olan atlar, Troya’ya atıfta bulunan diğer öğeler ile birlikte yeni bir serüven için yola çıkıyor.

Hikâyenin başladığı yere geri dönüyoruz…

Ehlileşen masalsı bir varlığın dünya yüzeyindeki yolculuğu, taşıdığı tüm kodlarla birlikte mucizevi bir dirilişe hazırlanıyor. Modern dünyanın enerji alanına dahi ışınlanan Troya’nın örüntüleri üzerindeki görünmezlik perdesi kaldırılıyor. Bu kez entrikalarla çevrili karmik bağlantısı çözülecek ve Troya’nın ruhu tahta tabutundan çıkıp özgürlüğe uçacak. Yeni dünya düzenine özgü bir ayin ile kutlanacak bu ruhsal diriliş, kendisine tanıklık etmek isteyenleri çağırıyor.”

Metin yazarı: Derya Aydoğan

Bilgi için:               deryaaydogandeniz@gmail.com

instagram.com/lutfukaplanoglu

Adres: 499 Maitland, Unit 5 London Ontario Kanada

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ