Demokrat Zafer

Kentsel dönüşüm yapılırken, bunun rantsal dönüşüme dönüşmesine karşıyız!

CHP Yıldırım İlçe Başkanı İlhami Gün, Karapınar Mahallesi’nde yapılan kentsel dönüşüm için basın açıklaması düzenlendi.

CHP Yıldırım İlçe Başkanı Gün, Karapınar Mahalle sakinlerinin sorunlarını ele aldı

SİMLANUR İNCE – HÜSEYİN İZCİ / BURSADA BUGÜN

CHP Yıldırım İlçe Başkanı İlhami Gün, Bursa’nın Yıldırım ilçesi Karapınar Mahallesi’nde yapılacak kentsel dönüşüm alanında basın açıklaması gerçekleştiriyor.

Düzenlenen basın açıklamasına CHP Bursa İl Başkanı Nihat Yeşiltaş, CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal katıldı.

CHP Yıldırım İlçe Başkanı İlhami Gün, Karapınar Mahallesi sakinlerinin sorunlarını dile getirmek amacıyla konuştu. Gün, “Cumhuriyet Halk Partisi kentsel dönüşüme karşı değildir. Bizim parti programımızda da var. Ancak biz kentsel dönüşüm yapılırken, bunun rantsal dönüşüme dönüşmesine karşı çıkıyoruz. Eğer bir yerde dönüşüm varsa, orada elde ranttan halkın da faydalanması gerekir. Biz halkın yanında durduğumuzda bizim kentsel dönüşüme karşı olduğumuzu söylüyorlar” dedi.

“BİR APARTMANDA 10 AİLE YAŞIYOR O EVE 3 MİLYON VERİYORLAR”

Gün, “Karapınar’da iki tane durum var. Yolla ilgili durum, kentsel dönüşüm değildir. Bu bir istimlak çalışmasıdır. Bunu da kentsel dönüşüm gibi halkımıza pazarlıyorlar. Bu bir yol çalışmasıdır. Meblağda da ciddi bir hakkaniyetsizlik var. İnsanların hesaplarına yatırılan rakamlar, yeni bir konut edinme olanağını ortadan kaldırmıştır. 20 yıldır bu kenti yöneten bu zihniyet, bu kentin kaçak yapı sorununu çözmeden insanların buradaki binaları yok hükmünde sayıyorlar. Bir apartmanda 10 aile yaşıyor. O binaya 3 milyon lira veriyorlar. 10 hane oradan nasıl ev alacak. Bu insanları çaresizliğe iterek, kenti yeniden inşa etmek için çalışıyorsanız bunun adı belediyecilik hizmeti olmaktan çıkar, bunun arkasında birilerinin menfaatleri ve çıkarı esas olur. Kesinlikle halkımızın menfaatleri ve çıkarları konusunda her türlü durumu destekleriz. Ama aksi durumda herkes karşısında Cumhuriyet Halk Partisi’ni bulur. Bu bölgede yolun altında ve üstünde hazineye ait arazilerin hangi müteahhit firmalara peşkeş çekildiğini biliyoruz. 2024 yılında 874 bin TL Yıldırım belediyesi gelir elde edeceğini söylüyor. Daha çok kişinin evini satacaklar yani. İnsanları yerlerinden etmeyi dönük bir çalışma var arkadaşlar. İzmit’te CHP’nin sosyal konut edindirme projesiyle nasıl yaptığını bu rantcı belediyeye anlatabiliriz. Biz bu anlamda bu sürecin takipçisi olacağız” şeklinde devam etti.

“BİZ MAĞDURUN VE EZİLENİN YANINDA SİYASET YAPMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

CHP Bursa İl Başkanı Nihat Yeşiltaş, “Kentsel dönüşüm sosyal demokrat anlayışın projelerdir. Biz onları uygularken kimseyi mağdur etmeden uyguladık. Kentler değer kazanıyor. Kentlerde tabi rantlar oluşacaktır. Ama derdimiz rantın ortak paylaşılmasıdır. Burada rant ortak paylaşılmamıştır. Buralar yapılırken büyük emek verdiler tabiki. Buranın bütün zorluklarını cefasını çektiler. Şimdi buralar değerleniyor ve bu insanların elinden bunu alıyorlar. Biz mağdurun ve ezilenin yanında siyaset yapmaya devam edeceğiz” dedi.

“KONUT HAKKI İNSAN HAKLARININ BAŞINDA GELEN TEMEL BİR HAKTIR”

CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, “Konut hakkı insan haklarının başında gelen, anayasal olarak da güvence altında olan, insan onuruna yakışır bir şekilde bir yuvası olması en temel haktır. Devletin görevi de bu olanağı sunmaktır. Ülkemizde konut hakkı söz konusu olduğunda burada hemen rant devreye giriyor. Burada birkaç kişi, binlerce insanı mağdur etmek adına o insanları evlerinden ediyorlar. Sonra yıllarca kazıyarak yaptıkları evleri yıkıyorlar. Ortak bir yolla beraber sağlıklı, insanı imkanlara sahip yerleşimlerin yapılması gerekmektedir” ifadelerini kullandı.

“GECE GELİP İNSANLARI JANDARMA YOLUYLA DIŞARI ÇIKARMAK ZORBALIKTIR”

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal da, “Bu ülkenin bir deprem gerçeği var. Deprem öldürmez ama yanlış yapılan binalar öldürür. Devletin birinci görevi insanların güvenli binada oturmasını sağlamak. Ama iktidar yetkilileri napıyor. Gece gelip insanları jandarma yoluyla dışarı çıkarması zorbalıktır. Bu anlayışı reddediyoruz. İktidarın yaptığı şey bu. Yoksulluğu önleyemiyor. Sizin evlerinizi yol gerekçesiyle kamulaştırarak elinizden almalarının nedeni parçalamak. Sizlerin dayanışma içerisinde olmanızdan rahatsızlar. Haktan yana, hukuktan yana olmaya devam edecektir” ifadelerine yer verdi.

“15 GÜN ÖNCE EVDE BEN YOKKEN GELİP EVİMİ YIKTILAR”

Karapınar Mahallesi sakinlerinden de 3 vatandaş yaşadığı sıkıntıları dile getirdi. Vatandaşlardan İhsan Çağlayan, “15 gün önce ben evde yokken asker ve polisler gelerek evimi yıktılar. Çok fazla mağduruz. Ben herkesten yardım istiyorum. Engelli bir kardeşim molozların arasında yatıyor” dedi.

“HAKSIZLIĞA, MAĞDURİYETE KARŞIYIZ”

Başka bir mahalle sakini Şaban Şahin, “Biz Karapınar halkı olarak, ne yola ne de devlete karşıyız. Yol bugun benim evime uğruyor. Aşağıdan geçse komşumun evine uğruyor. 8 katlı eve verilen para 995 bin lira. Başka bir abimizin evine verilen 10 daireli eve 1 buçuk milyon lira para veriyorlar. Benden aldığı zaman 4 bin lira, müteahhitin eline geçti mi 25 bin lira. Bizim karşı çıktığımız konu bu. iki katlı eve 600 bin lira para verdiler. Sonra evi yıktılar. Biz haksızlığa, mağduriyete karşıyız” şeklinde konuştu.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ