Demokrat Zafer

“ARTER” YÖNETİMİNDE BAYRAK DEĞİŞİMİ

13 yıldır Arter’deki Direktörlük görevini sürdüren Melih Fereli, bayrağı Arter Başküratörü Emre Baykal’a devrediyor.

Arter’in Kurucu Direktörü Melih Fereli, 31 Aralık 2023 tarihi itibariyle, kuruluşundan bu yana sürdürdüğü Arter Direktörlüğü görevini, Arter Başküratörü Emre Baykal’a devredecek.

Melih Fereli 2005 yılından bu yana Türkiye’nin ilk özel vakfı olan Vehbi Koç Vakfı’nın kültür-sanat danışmanlığını yapmış, son 13 yıldır da Arter’in Kurucu Direktörlüğünü üstlenmiştir. Birçok serginin küratörlüğünü de gerçekleştirmiş olan Fereli bu dönemde Vehbi Koç Vakfı’na ve Koç Topluluğu’na sağladığı katkıların yanı sıra, ülkemizde çağdaş sanatın gelişimi ve sürekliliği için gerçekleştirilen çalışmalarda da etkin rol oynamıştır.

2008 yılında Sergiler Direktörü ve Küratör olarak çalışmaya başladığı Arter’de 2016 yılından beri Başküratör olarak görev yapmakta olan Emre Baykal, 01 Ocak 2024 tarihi itibariyle Arter Direktörlüğü görevini üstlenecektir.

Vehbi Koç Vakfı Hakkında

Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk özel vakfı olan Vehbi Koç Vakfı (VKV), köklü vakıf geleneğini yeniden canlandırmak amacıyla merhum Vehbi Koç tarafından 1969’da kuruldu. Vakıf, modern ve gelişen Türkiye için temel hizmet sahaları olarak belirlediği eğitim, sağlık ve kültür sektörlerinde kapsamlı faaliyet yürütüyor. Her biri mükemmellik merkezi haline getirilen kuruluşlarıyla örnek teşkil etmenin yanı sıra geniş çaplı proje destekleriyle de topluma hizmet ediyor. İlgili bakanlık ve yerel kurumlarla iş birliği içinde okul, yurt, hastane ve tıp merkezi inşa edip bağışlayarak toplumsal kalkınmayı destekliyor; binlerce yetenekli gence eğitim bursları veriyor. Vehbi Koç Vakfı’nın kültür ve sanat alanındaki faaliyetleri, 1980’de Türkiye’nin ilk özel müzesi olan Sadberk Hanım Müzesi’nin (SHM) kurulmasıyla başladı. Müze Türk-İslam eserlerinin yanı sıra Anadolu uygarlıklarına ait arkeolojik eserlerden oluşan bir koleksiyona ev sahipliği yapıyor. Vakıf, Türkiye genelinde birçok kültür kurumu ve araştırma merkezi kurarak, kültür alanındaki katkılarının alanını daha da genişletiyor. Vakfın geniş kapsamlı kültürel faaliyetleri arasında, New York Metropolitan Sanat Müzesi’ndeki iki Osmanlı sanatı galerisinin genişletilmesi ve yenilenmesi için yapılan bağışlar gibi, dünyaca tanınmış kuruluşlarla işbirlikleri de yer alıyor.

Arter Hakkında

Bir Vehbi Koç Vakfı Kuruluşu olarak 2010 yılında açılan Arter, sanatın tüm disiplinlerini kapsayan programıyla herkes için erişilebilir, canlı ve sürdürülebilir bir kültür ve yaşam platformu sunar.

İstiklâl Caddesi’ndeki binasında 2010–2018 yılları arasında 35 sergiyi izleyicilerle buluşturan Arter, 2019 yılının Eylül ayında Dolapdere’deki yeni binasına taşındı. Arter, Grimshaw Mimarlık’ın tasarladığı yeni binasıyla beraber süregelen faaliyetlerini çok daha ileriye taşıyarak sergilerin yanı sıra farklı sanat disiplinlerinden performans ve etkinliklere ev sahipliği yapıyor.

Toplam 18.000 metrekare kapalı alana sahip Arter binasında sergi alanlarının yanı sıra performans salonları, öğrenme ve etkinlik alanları, bir kütüphane, sanat yayınlarına odaklanan bir kitabevi ve bir bistro bulunuyor. Arter günümüz sanatını tüm boyutlarıyla geniş kitlelerle buluşturuyor.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ