Demokrat Zafer

Kapalı Çarşı’da Büyükşehir Tarafından Yapılan Kamulaştırmaya Esnaftan Çetin Direniş!

Bursa’daki Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi için acele kamulaştırma kararını imzalamasının ardından bölge esnafı Danıştaya dava açtı. Davanın sonucunu beklemeyen AK Partili Bursa Büyükşehir Belediyesi ekipleri, bugün bölgedeki esnafın kapısına dayandı. İş yerlerini acil tahliye etmeleri istenen esnaf, “Vatandaşa kapı dışarı, yandaşa ticaret alanı” yazılı pankart açarak ekiplere direndi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın acil kamulaştırma kararını imzaladığı Bursa tarihî Hanlar Bölgesi’ndeki esnaf, açtıkları dava sonuçlanmadan tahliye için gelen ekiplere tepki gösterip direndi.

“YARGI KARARINI BEKLEMİYORLAR”

Tarihi Hanlar Bölgesi’ndeki esnaf bugün tahliye kararını tebliğ için gelen ekiplere tepki gösterdi. Hanlar Bölgesi yıkımının bir rant projesi olduğunu ileri süren esnaf, “Biz Danıştay’a dava açtık. 4 Ekim’e kadar karar bekliyoruz. Karar henüz açıklanmadan belediye ekipleri gelerek bizleri yerlerimizden tahliye etmek istiyor. Baskı yapıyorlar. Korku psikolojisi yaratmaya çalışıyorlar. Buradaki halk tedirgin. Esnaf olarak bu baskıya direniyoruz” dedi.

Direnen esnafa Bursalılar destek gösterdi. Gazateciler ile konuşan Bursalılar; ” Son zamanlarda sıkça gündeme gelen bir konu, Cumhurbaşkanlığı Acil Kamulaştırma yetkisinin alışılmadık kullanımı. Eskiden hükümet yetkisinde olan ve afet, savaş gibi durumlar için çıkartılmış bu kanun şimdilerde sıradan kamulaştırmalar için uygulanmakta. Acil Kamulaştırma Kanunu uyarınca mal sahipleri belediyenin açtığı davada tek taraflı belirlenen istimlak bedeline boyun eğerek mallarına el konup yıkılmasına seyirci kalmak zorunda. Tek umutları, gelecekte açacakları dava ile mağduriyetlerinin giderilmesi. Emlak sahiplerinin haklarını savunma imkanını oldukça kısıtlayan bu kamulaştırma yöntemi yeni rant projelerinin önünü açmakta. Ayrıca kamulaştırma gerekçesine uyulacağının bir garantisi de yok. Yani kamu yararı görüntülü bir neden öne sürülerek yapılan kamulaştırma sonrası ticari getirisi yüksel başka bir proje yürürlüğe konabiliyor. Son günlerdeki örnekler arasında Bursa şehir merkezinde bulunan bazı taşınmazların,Tarihi ve Kültürel Mirasın Korunması ve Yaşatılarak Gelecek Nesillere Aktarılması temalı proje kapsamında acele kamulaştırılması var. Halk arasında ise asıl amacın iktidara yakın bir holdingin buraya dev bir AVM yapmak istemesi olduğu konuşuluyor. Danıştay’da Acele Kamulaştırma kararının yürütmesinin durdurulması ve iptali talebiyle açılan davada olağan süre fazlasıyla aşılmış olmasına rağmen henüz bir karar açıklanmadı. Belediyenin de bu kararı beklemeden alelacele binalardaki iş yerleri ve dükkanlara tahliye tebligatları göndermesi esnafın protestolarına yol açtı.” dedi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ