Demokrat Zafer

Bu ülkede her şeyi paralı hâle getirirsek, yoksul çocuklar okuyamayacak.

Bursa’nın Nilüfer ilçesinde devlet okuluna ulaşmak neredeyse imkansız hale geldi. Toplam 439 okuldan sadece 149’unun devlet okulu olduğu ilçede, özel okulların kapılarını çalmak zorunda bırakıldıklarını belirten veliler, bugün sokağa çıktı. Nilüfer Kent Konseyi öncülüğünde 6 mahalle komitesi tarafından yapılan ortak açıklamada; 3 mahallede ilkokul, 5 mahallede ise ortaokul olmadığı hatırlatılarak devletin anaysa ile güvence altına aldığı kamusal eğitim görevini yerine getirmesi istendi.

bursamuhalif.com

Nilüfer Kent Konseyi öncülüğünde, 23 Nisan29 EkimAltınşehirBalat, Ertuğrul ve Yüzüncüyıl Mahalle Komiteleri, ‘kamusal eğitim hakkı” talebiyle sokağa çıktı. Vatandaşların kamusal ve nitelikli eğitim talebini, Nilüfer Belediye Başkanı Turgay ErdemCHP Bursa İl Başkanı Nihat Yeşiltaş ve CHP Nilüfer İlçe Başkanı Özgür Şahin de açıklamaya katılarak destekledi.

Özel okul oranının devlet okullarına oranla yüzde 70’e vardığı ilçede devletin kamusal eğitim görevini yerine getirmediği, öğrencilerin özel okulara ‘müşteri‘ olmaya zorlandığı ve öğretmenlerin ise özel kurumlarda güvencesiz ve düşük ücretlerle çalıştırılmak durumunda kaldığını belirten 6 mahalle komitesi adına ortak açıklamayı veli Elif saraç yaptı.

“Nilüfer’de özel okul oranı yüzde 70’e yaklaştı’

Açıklamada özelleştirme uygulamaları ile birlikte özel okulların payının ülke genelinde yüzde 30’lara yaklaştığı, büyükşehirlerde ise yüzde 50’lerin üzerine çıktığı belirtildi. Nilüfer’de ise 439 okulun 293’ünün özel, 146’sının devlet okulu olduğu ve özel okul oranının yüzde 70’e yaklaştığı vurgulandı.

Açıklamayı sürdüren veli Elif Saraç, görece orta gelir düzeyinde yaşadıkları varsayımıyla çocuklarını özel okullara göndermesi beklenen Nilüferlilerin özellikle son iki yılda yüksek enflasyon karşısında eriyen gelirleri ve artan giderler sebebiyle fahiş oranlara ulaşan özel okul ücretlerini ödeyemez olduğunu dile getirdi. Saraç, çocuklarını kaydedecek devlet okulu bulamadıkları gibi hasbelkader bulsalar bile mevcudu 60’lara dayanmış sınıflarda, niteliksiz eğitime mecbur bırakıldıklarını söyledi.

WhatsApp Image 2023 09 30 at 13.53.23

“6 mahallenin 3’ünde ilk, 5’inde ise ortaokul yok”

Bizler; 23 Nisan, 29 Ekim, Altınşehir, Balat, Ertuğrul ve Yüzüncüyıl Mahalle sakinleri olarak, yani TÜİK 2022 verilerine göre toplam nüfusu 104 bin 951, 5 – 14 yaş arası öğrenci nüfusu 16 bin 728 ve halihazırdaki devlet okullarının toplam kontenjanı 4 bin 238  öğrenci olan 6 mahallenin sakinleri olarak, eşit, nitelikli, ulaşılabilir, kamusal eğitim hakkımızı yani çocuklarımızın geleceğini savunmak için bir araya geldik.” diyen Saraç, bu 6 mahallenin 3’ünde ilkokul, 5’inde ise ortaokul olmadığını hatırlattı.

23 Nisan ve 29 Ekim Mahalleleri’nde ne ilkokul ne de ortaokul olduğunu belirten Saraç, “Ertuğrul Mahallesi 60 yıl önce köy statüsünde olmasına rağmen bir ilkokula sahipken, bugün 10 yıldır sürdürdükleri eğitim hakkı mücadelesine rağmen halen bir ilkokula sahip değil.” dedi.

6 mahallede var olan devlet okullarının kapasitesini hatırlatan Saraç, şöyle devam etti:

“Çocuklar özel okullara, öğretmenler ise güvencesiz çalışmaya mahkum ediliyor”

Tekrarlayalım, söz konusu 6 mahallemizde var olan 4 devlet okulunun öğrenci kapasitesi 4 bin 238 ancak bu bölgede 5 – 14 yaş aralığında 16 bin 728 öğrenci mevcut. Devlet bugün bu bölgedeki öğrenci sayısının sadece 4’te 1’ine yetecek kapasitede kamusal eğitim hizmeti sağlayarak, çocuklarımızın eğitim hakkını engellemekte, bir bakıma bu mahallelerde yaşayan öğrencileri özel okullara, öğretmenleri de güvencesiz, esnek çalışmaya mahkum etmektir.

“Devlet, eğitimi ulaşılabilir bir kamu hizmeti olarak sağlamak zorunda”

Bütçe yok, uygun parsel yok, öğretmen yok, sponsor yok diyerek çocuklarımızı özel okullara göndermemizi söyleyen yetkililere sesleniyoruz; mahalle sınırlarımız içerisinde bu bölgenin tüm ihtiyacını karşılayacak sayı ve nitelikte, eğitim alanı olarak ayrılmış parseller mevcuttur, bütçe bulunacak, öğretmen atanacak, yapmakla yükümlü olduğunuz okullarımız yapılacak! Çünkü eğitim temel bir insan hakkıdır ve devlet her yurttaşa, kişiliğinin tüm yönlerini geliştirmesi için gereken eğitimi ulaşılabilir bir kamu hizmeti olarak sağlamakla yükümlüdür.”

“Kamusal, nitelikli eğitim hakkına ulaşıncaya dek mücadele deceğiz”

Açıklamada, “Bugün burada çocuklarımızın en azından ilkokul ve ortaokulu kendi mahallelerinde okuyabilmelerini sağlayacak devlet okullarının mümkün olan en kısa sürede yapılmasını talep etmek için buluştuk.  Çocuklarımız eğitim hakkına, yani ulaşılabilir, kamusal ve nitelikli bir eğitimin sağlandığı okullara kavuşana dek mücadele edeceğiz.” ifadeleri ile eğtim hakkı için mücadele mesajı verildi.

Nilüfer Kent Konseyi Başkanı Neslihan Binbaş ise kendilerine her dönem benzer sözler verildiğini ama hala bir durum değişikliği olmadığını söyleyerek şu ifadelerde bulundu:

“Bize ‘sponsor bulun’ diyen MEB, okul yapmıyorsa ne yapıyor?”

Milli Eğitim’e gittiğimizde bize sponsor bulun diyorlar. Eğer Milli Eğitim Bakanlığı okul yapmıyorsa, ne yapıyor? Bugün 6 mahallemiz için buradayız. Başka yerlerden de aynı şikayet için bize geldiler. Bu sorun Türkiye’nin sorunudur. Çünkü eğitimim tamamen özelleştirilmesini istiyorlar. Esas sorun bu. Bunun değiştirilmesi gerekiyor. Çok büyük projelere imza attığını söyleyenler, okul sorununu çözemiyor.”

“İki yıldır yaptığımız başvuru hala bakanlıkta bekliyor”

Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, Balat Mahallesi’nde Nilüfer’e ait olan bir alanı iki yıl önce Bakanlığa sunduklarını ve başvurunun hala Bakanlık’ta onay aşamasında beklediğini söyleyerek, işlerin çok yavaş yürüdüğünü ifade etti. Bu hususta birçok mahkemenin olduğunu, çoğunu da Nilüfer Belediyesi’nin kazandığını söyleyen Başkan Erdem, Bursa’ya yeni atanan valinin ve kaymakamın da bu konu da ne gerekiyorsa yapacaklarını söyledilerini, kendilerinin de süreci takip edeceklerini belirtti.

Unknown 37

“İlkokula başlayan bir öğrencinin ilk masrafı 7 bin liradan fazla”

CHP Bursa İl Başkanı Nihat Yeşiltaş ise iktidarın gün geçtikçe eğitimi özelleştirerek paralı hale getirmesine tepki göstererek, ilkokula başlayan bir öğrencinin okula hazırlık masrafının 7 bin liradan fazla olduğunu ve bu ücretleri yurttaşın ödemekte çok güçlük çektiğini ifade etti.

Yeşiltaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

Birçok okulumuzda çok yüksek miktarda kayıt ücretleri alınıyor. Yoksul olan bölgelerde annenler babalar çocuklarını okula gönderebilme mücadelesi veriyorlar. İlkokula başlayan bir öğrencinin okula başlama masrafı 7 bin liradan fazla. Bu nasıl bir eğitim sistemi? Bu nasıl bir adaletsizlik? Bu ülkede her şeyi paralı hâle getirirsek, yoksul çocuklar okuyamayacak. Geldiğimiz noktada öğrencilerimizin bu şartlar altında faydalı olması mümkün değil.

Haber Merkezi

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ