Demokrat Zafer

YAPILAN TEKLİF BEKLENTİMİZİN ÇOK ALTINDA KALDI..!!

STK çalışmaları anlamında hem Bursa’mızda hem de ülke genelinde en aktif ve de yetkili Sendika olması nedeniyle hareketliliğin hiç eksilmediği  Bursa 1 Nolu Şube Başkanı Zekeriya Turunç ile en son kamu işvereninin 2024-2025 yılları için teklif edilen zam oranı ve sonrasında güncel anlamda hiçbir zaman gündemden düşmeyen promosyonla ilgili birçok konuyu ele aldığımız detaylı bir röportaj gerçekleştirdik.

****Öncelikle Başkanım bizleri tekrardan ofisinizde konuk edip ağırlamış olmanızdan dolayı teşekkür etmek istiyorum.Türkiye’de her zaman gündem değişiyor ama gerçekten bu 2024-2025 yılları ile ilgili gelen maaş zamları  teklifi ve sonrasında promosyonların düzenlenmesi konusu uzun zamandır gündemde.Bu konularla ilgili bizlere neler söylersiniz acaba?

UZLAŞMA OLMAYINCA HAKEM HEYETİ KARAR VERİCİ OLDU…!!

—–Bizlere  böylesine güzel bir fırsat tanımış olmanızdan dolayı ben de size de teşekkür etmek istiyorum. Ağustos ayında başlayan 7. Dönem Toplu Sözleşme sürecinde hizmet kollarına bağlı maddelere yönelik toplu sözleşmeler imzalanırken oransal zam teklifinin de içinde olduğu genele yönelik başlıklarda Memur-Sen ile Kamu İşvereni uzlaşamayarak süreç hakeme taşındı,biliyorsunuz. Kamu Görevlileri Hakem Heyeti, 5 gün boyunca yapılan toplantılar neticesinde Kamu İşvereni’nin teklif ettiği 2024 yılı için %15+10, 2025 yılı için %6+5 artış oranı Hakem Kurulu tarafından değişikliğe gidilmeden bizlerinde bağlı olduğumuz Memur-Sen üyelerinin red oyuna karşılık oy çokluğu ile aynen kabul edildi maalesef.

GELEN TEKLİFE SADECE 1-2 PUANLIK BİR ARTIŞ YAPILDI..!!

Bizim toplu sözleşme sistematiğimiz içerisinde, Hakem Kurulunun aritmetiği farklı bir beklentiyi doğurmuyor. Genelde Hakem Heyeti değerlendirmelerinde ortada bir karar veremiyor.Daha öncesinde teklif edilen rakamların 1-2 Puan arttırılarak sadece tekrardan sunulmuş olması neticesinde herhangi bir gelişme sağlanamamıştır. Biz zaten bu rakamlar geldiği için uzlaşamamıştık. Biz, 2024 yılı için enflasyon beklentisinin yüzde 33 olduğu bir yerde bunun altındaki rakamların konuşulmasının doğru olmayacağını, bunun üzerindeki rakamları konuşmamız gerektiğini ve mutlaka refah payı içeren bir rakamla masadan kalkmak istediğimizi Kira yardımından tutun da evlilik yardımına varana kadar sosyal taleplerimiz söz konusuydu.

ENFLASYON FARKI KAMU GÖREVLİLERİNİN ALMASI GEREKEN BİR HAKTIR..!!

Bunlarda da her hangi bir değişiklik olmaması üzüntü verici.Kamu işveren heyet başkanı tarafından 2023 yılı için gelecek enflasyon farkı zam olarak ifade edilmişti. Evet, doğrudur enflasyon farkı toplu sözleşme kazanımıdır. Ancak bunun Kamu işvereninin müjdesi gibi ifade edilmesi çok sağlıklı değil. Çünkü bu durum, bizim almamız gerekenin 6 ay sonra elimize geçmesi anlamına geliyor. Enflasyon farkı, toplu sözleşme hukuku gereği kamu görevlilerinin alması gereken hakkıdır, bu bir zam değildir.

KAMU BANKALARININ ÖNCÜ OLMASI GEREKMEKTE..!!

Promosyonlar ile ilgili sorunuza gelirsek,bankaların 2022 yılında elde ettikleri %420’lik kara  dikkat çekmek istiyorum.Promosyon güncellemelerini yapmaları için kamu bankalarının öncülük etmesi de aslında gerekliliktir.

Memurların promosyon sözleşmelerinde kamu bankalarının harekete geçmesini ivedilikle sağlanmalı, yetkili sendika temsilcileri ile bankaların bir araya gelerek değişen durum ve şartlara göre promosyon tutarlarını revize etmeleri gerekmektedir.

ÜYELERİMİZ BÜYÜK SORUNLARLA KARŞI KARŞIYA KALABİLİYORLAR..!!

Diyanet İşleri Başkanlığı personeli gerek maddi olarak gerekse katılım bankalarının ihale aldıkları illerde şubelerinin olmaması, para çekme limitlerinin minimum seviyede tutulması, ATM hizmetlerinin yetersiz olması gibi nedenlerle çeşitli zorluklar yaşadılar ve de yaşamaktadırlar.Birçok ilde ve yüzlerce ilçede şube olmaması nedeniyle yüzlerce kilometre  yol gidip dönmek zorunda olan personelimizin bulunması çok kötü  ve maliyet anlamında üyelerimizi zora sokmaktadır. Katılım finansların alt yapısı yetersiz, ödeme dengesi eksik, ATM’si yok, personeli yetersiz. Son yapılan ihalede Katılım finans kurumları içerisinde de biri haricinde maaş anlaşma ihalesine teklif bile gönderilmedi. Bu nedenle rekabet şartları oluşmamaktadır. Tek Finans kurumu her defasında istediği şekilde bir teklif veriyor. Tüm bu yetersizliklerin bilinmesine rağmen Katılım Finans ısrarı hala devam ediyor.

ALT YAPI EKSİKLİKLERİ BÜYÜK SIKINTI..!!

Bu konu,Diyanet-Sen olarak maaş anlaşma ihaleleri ile ilgili problemlerin önüne geçmek için konuyu 2023 Nisan Kurum İdari Kurulu toplantısında da görüşüldü.Diyanet İşleri Başkanlığı maaş ödemelerinde yaşanan olumsuz süreçleri bilmesine rağmen sadece Katılım Finanslardan teklif istemeye devam ediyor. 2019 yılında Diyanet İşleri Başkanlığı’nın taşra teşkilatına tavsiye kararı ile başlayan 2022 yılında merkez ve taşra için yapılan ihale ile Katılım Finanslara verilen maaş ihalesi nedeniyle alandan çokça sıkıntı, şikayet ve mağduriyet ve talep geldi, gelmeye devam ediyor.

SORUNUN BİR AN ÖNCE ÇÖZÜLMESİ ŞART OLDU..!!

Başkanlığa ve Finans kurumlarına defalarca bu sıkıntıları iletmemize rağmen 58 bin personeli ilgilendiren ihale bitme aşamasında ama hala şube yok, ATM yok, İnternet bankacılığı sorunlu; sorun çok çözüm yok. Biz Diyanet-Sen olarak başkanlık personeli adına bu dayatma ve inatlaşmaya karşı olduğumuzu bir kere daha buradan ilan ediyoruz.

FAİZLİ BANKACILIĞA KESİNLİKLE KARŞIYIZ..!!

Bizler kesinlikle ekonomik sömürünün kaynağı olan faizli bankacılığa karşıyız. Bunun için Diyanet-Sen olarak; bahsettiğimiz eksikliklerin giderilerek katılım finansların gelişmesini, genişlemesini, tüm bankacılık hizmetlerini daha nitelikli yapabilmeleri adına atılan her türlü yasal ve hukuki düzenlemeleri destekliyoruz.

Çünkü en temel insani ihtiyaç olan bankacılık hizmetlerine ulaşımda yaşanan sıkıntılar katılım finansların alt yapısını güçlü bir yapıya kavuşturulmasını zorunlu kılıyor. İslami hassasiyeti olan insanımızın birikimlerini helal yönden değerlendirerek ülke ekonomisini kalkındıracak şekilde alt yapılarını güçlendirmelerini ve hizmetlerini çeşitlendirmelerini bekliyoruz.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ