Demokrat Zafer

Çataltepe İçin İYİ Soru! “Ne Olacak Bu işin Sonu!”

Bursa’da kısa bir süre önce kurulan ve Kestel Çataltepe’deki BESOB Sanayi Sitesi mağdurlarını çatısı altında toplayan Çataltepe Sanayi Sitesi Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (ÇATSANDER) yöneticileri siyasetçileri ziyaret ediyor. Bursa’nın kangrene dönüşen sorunlarından biri Kestel Çataltepe’de yarım kalan ve kurulan kooperatif ile daha da çıkmaza sürüklenen sanayi sitesi. Burası için büyük bir beklenti söz konusu. TOKİ’nin çekilmesiyle siteyi tamamlaması için kurulan kooperatif işi daha çözülemez boyuta sürükledi. Şimdi çözüm aranıyor. Mağdur sanayi sitesi esnafının kurduğu ÇATSANDER ile BESOB, TOKİ’ye defalarca çağrı yaptı. TOKİ geri dönmeye sıcak değil. Konuyu ÇATSANDER Yöneticileri muhalefet partilerinin il başkanlıklarını ziyaret ederek görüş alışverişinde bulundu. O ziyaretlerden biride İYİ Parti İl Başkanlığı’nda gerçekleşti. ÇATSANDER yönetimden Aydın Çitil, Mehmet Kuş, Hakan Albayrak,  İYİ Parti İl Başkanı Dr. Mehmet Hasanoğlu ve Milletvekili Selçuk Türkoğlu’na sorunla ilgili bir dosya teslim etti.

Türkoğlu dosyayı inceledikten sonra ilgili bakanlığa cevaplaması için soru önergesi verdi. Türkoğlu;

“TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’na

Aşağıdaki sorularımın, Türkiye Cumhuriyeti Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sn.Mehmet Fatih Kacır tarafından, Anayasa’nın 98. ve Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğü’nün 96. ve 99. maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılması için gereğini saygılarımla arz ederim. 07-08-2023

Bursa’nın Kestel İlçesi Çataltepe mevkiinde 2008 yılında BESOB(Bursa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği) tarafından bir proje başlatıldı. Adı; BESOB Çataltepe Esnaf Sanayi Sitesi Projesi.
3 milyon metrekarelik alan üzerinde 62 milyon TL’lik kamulaştırma bedeliyle planlanlanan proje 3 bin esnafı kapsadı.
Söz konusu tarihte 129 milyon TL’ye ihale edildi, bugüne kadar sadece 1.Etapta 125 işyeri yapıldı, sonrasında müteahhit iflas etti. TOKİ’nin yönlendirmesiyle 7 kişi bir araya gelerek 7 bin TL sermayeli bir kooperatif kuruldu. Şu an 444 üyesi bulunan kooperatifte, 3 bin kişi içinden yalnızca 163 esnaf bulunuyor.
Sonrasında TOKİ, projeyi 54 milyon TL’ye bu kooperatife devrediyor.
Yargıya da taşınan projede, kamulaştırılan yerlerin bugünkü değeri 800 milyon dolar, yani yaklaşık 20 milyar TL.
Bütün bu bilgiler doğrultusunda;

SORU 1- 2008 yılında, 3 milyon metrekarelik alan üzerinde 3 bin esnafa işyeri temini amacıyla başlayan, sadece 1.Etapta 125 dükkan yapıldıktan sonra yapımı yılan hikayesine dönen ve binlerce esnafın mağduriyetine yol açan Bursa Kestel Çataltepe Esnaf Sanayi Sitesi ile ilgili bakanlığınızın geliştirdiği bir çözüm önerisi var mı?

SORU-2 Kamulaştırma bedeli 62 milyon TL olan bu projede yer alan 3 bin esnafın, sonraki süreçte saf dışı bırakılarak mağdur edilmesi ve projenin halen, TOKİ marifetiyle kurulan 444 üyeli kooperatife dönüştürülerek devam ettirilmesi ile ilgili, halen devam eden yargı kararı öncesinde herhangi bir tespit raporu hazırlandı mı?

SORU 3- Bugünkü değeri yaklaşık 800 milyon dolar(20 milyar TL) eden istimlak edilen yerlerin tamamının TOKİ
tarafından bu kooperatife 54 milyon TL’ye devredildiği doğru mudur? Bu durumda 2008 yılındaki asıl hak sahiplerine yapılan hakkaniyetsizliği nasıl gidermeyi düşünüyorsunuz?

SORU 4- Söz konusu kooperatifte, 3 bin hak sahibi esnaftan yalnızca 163 esnafın bulunmasının sebebi nedir? Kooperatif dışında kalanların haklarının, hukuklarının korunmasıyla ilgili bir çalışma söz konusu mudur?

SORU 5- Seçim döneminde Çataltepe Mağdurları Derneği(ÇATSANDER) ile kahvaltılı bir toplantı yapan önceki dönem Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sn. Mustafa Varank’ın, “Mağduriyetinizi gidereceğiz!” sözünü, ‘Devlette devamlılık esastır’ teamülü gereğince yerine getirecek misiniz? 

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ