Demokrat Zafer

Yüzlerce metre derinde açılan kap kara çukurlardan haberiniz var mı?

Muğla’nın Milas ilçesine bağlı İkizköy Mahallesi’nde yer alan ve biyoçeşitliliğiyle ön plana çıkan Akbelen Ormanları, enerji ihtiyaçları ve doğanın korunması arasındaki hassas dengede bir çatışma alanı haline geldi. Orman, Yeniköy-Kemerköy termik santrallerine yakıt sağlama amacıyla linyit madeni sahasının genişletilmesi için hükümet tarafından istimlak edildi. Fakat bu karar, bölge halkı ve çevre savunucuları tarafından büyük bir tepkiyle karşılandı. Hem biyoçeşitliliğin korunmasını hem de bölge halkının yaşam hakkını savunan bu gruplar, Akbelen Ormanı’nda madencilik faaliyetlerinin durdurulması için mücadele veriyorlar.

DOHADERN Doğal Yaşam ve Hayvanları Koruma Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Çağatay Taşkın Sert konuyla ilgili olarak; “Bu fotoğrafı henüz Türkiye’de kaç kişi görmedi? Türkiye de yaşayan okuyan, yazan, düşünen her birey bu fotoğrafı mutlaka görmeli ve Akbelen Ormanı na bir kaç saatte ulaşabilecek mesafede yaşayan bütün insanlar, hep birlikte bir minibüsle, bir otobüsle mutlaka bu bölgeye gitmeli, neler oluyor görmeli. Orada yaşayan, ata topraklarından zorla atılan, evlerinden bahçelerinden uzaklaştırılan, okulu, camisi yıkılan, köyleri, mahalleleri haritadan silinen, köy halkıyla konuşsunlar. Onlara sorular sorsunlar, 4 yıldan bu yana İkizköy’de neler yaşıyorsunuz diye sorun, ilk ağızdan size anlatsınlar.

Sonra da insan kendi kendine şu soruları sormalı; Neden bu güzel doğayı yok etmek isteyen insanlar var ? Neden bu güzel memleketimizin oksijen kaynağı ağaçları kesen, en güzel ormanları yok eden şirketler var? Neden vahşi şekilde böyle güzel bir ormanda yüz binlerce ağaçları kesiyorlar? Neden bu bölgede yaşayan endemik kuş türlerinin yuvalarını yıkıyorlar? Kim izin veriyor bu insanlara? Neden güzel ormanlarımızı yok ediyorlar? Kim / kimler bu vahşi orman talanına, bu vahşi ağaç katliamına nasıl izin verdiler? Neden izin verdiler? Kimler bu köylerde yüz yıldan daha uzun zamandan bu yana yaşayan insanları yerinden yurdundan etti? Evlerini yıktı? Okulunu, camisini çeşmesini yıktı? Kimler köylünün geçim kaynağı olan tarım alanlarını yok ettiler? Hani o türkü var ya , Irmağının akışına ölenler var ya, o insanların burada olanlardan, kesilen binlerce ağaçtan, yok edilen ormanlardan , evlerinden olan köylülerden, yüzlerce metre derinde açılan kap kara çukurlardan haberleri var mı? Burası Akbelen ve bu bölgede rant için, sadece iki inşaat şirketi faydası için çok büyük bir doğa katliamı yaşanıyor. Bu arada ülke ekonomisine zerre kadar faydası bile yok, çünkü iki tane kan emici holdinge peşkeş çekildi bu güzel coğrafya. Bu şirketlerin vergileri bile af ediliyor. Bırakın ülke ekonomisine fayda sağlamayı hortumlanıyor.” dedi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ