Demokrat Zafer

MIRIAM TOEWS’UN “KONUŞAN KADINLAR” ROMANI, GERÇEKLE KURGUNUN HARMANLANDIĞI HİKÂYESİYLE OKURLARI DERİNDEN SARSACAK!

Kanadalı yazar Miriam Toews’un şoke edici, dokunaklı romanı Konuşan Kadınlar, Bolivya’da dış dünyaya son derece kapalı bir yaşam süren bir kolonide yaşanan dehşet verici gerçek bir olaya dayanıyor. Kolonideki sekiz erkeğin, topluluklarındaki küçük kızları ve kadınları hayvan anestezisi kullanarak bilinçsiz hale getirdikten sonra onlara yıllar boyu tecavüz ettiği olaydan yola çıkan roman, cahil bırakılmış, baskılanmış kadınların ilham verici çare arayışlarının yanı sıra terk edip gitmenin zorluğunu da sayfalarına taşıyor. Güçlü kaleminin ucunda gerçeği kurguyla, acıyı mizahla zarif bir şekilde harmanlayan Miriam Toews’un dünyada da çok ses getiren Konuşan Kadınlar romanı, Türkiye’de Kafka Kitap logosuyla yayımlandı.

Kafka Kitap’ın Türkiye’deki edebiyatseverlerle buluşturduğu Miriam Toews’un Konuşan Kadınlar’ı İngilizce aslından dilimize Gül Korkmaz çevirdi. Dünyaca ünlü yazar Margaret Atwood Konuşan Kadınlar’ı “Yaşanmış bir olaydan alınan ilhamla yazılan, hem büyüleyen hem hüzünlendiren hem de okurunu şoke eden bir roman!” şeklinde niteliyor. The Washington Post yazarı Ron Charles ise Kanadalı usta kalem için Yaratıcılık, Toews’in çanağında gözyaşları ve kahkahalarla karıştırılarak yaşamın özü gibi görünen sihirli bir iksir hâline getirilir,” diyor.

2005 ve 2009 seneleri arasında, Bolivya’da ücra bir Mennonit* kolonisi olan Manitoba’da pek çok kız çocuğuyla kadın, sabahları uyuşukluk hissi ve acıyla uyanıyordu. Bedenleri çürük ve yara içindeydi; geceleri saldırıya uğruyorlardı. Önceleri saldırılar hayaletlere ve iblislere dayandırıldı. Koloninin bazı üyeleri, kadınların günahları yüzünden Tanrı ya da Şeytan tarafından cezalandırıldığına inanıyordu; çoğu, kadınları dikkat çekmek ya da yaptıkları zinaların üstünü örtmek için yalan söylemekle suçladı, bazılarıysa her şeyin dişilerin vahşi hayal gücünün bir ürünü olduğunu düşündü.

Nihayetinde kolonideki sekiz erkeğin kurbanlarını hayvanlarda kullanılan bir uyuşturucu ilaçla bayıltarak onlara tecavüz ettiği ortaya çıktı. 2011’de bu adamlar, Bolivya mahkemeleri tarafından uzun süreli hapis cezasına çarptırıldı. 2013’te suçlular hâlâ hapisteyken benzer saldırıların ve cinsel istismarların devam ettiği bildirildi.

Hem bu gerçeklere kurgu yoluyla bir tepki hem de “dişi hayal gücünün” bir ürünü olan Miriam Toews imzalı Konuşan Kadınlar, Kafka Kitap logosuyla raflarda ve internet satış sitelerinde!

*Mennonitler, Frieslandlı Menno Simons’un adını taşıyan Anabaptist mezheplerin kilise topluluklarına ait belirli Hıristiyan grupların üyeleridir.

MIRIAM TOEWS HAKKINDA

Miriam Toews, 1964 yılında Kanada’da doğdu. Aralarında A Complicated Kindness (2004), All My Puny Sorrows (2014) ve Women Talking’in de (Konuşan Kadınlar) yer aldığı bol ödüllü dokuz kitabın yazarıdır. Yazarlığın yanı sıra gazeteciliği de sürdüren Toews, toplumsal dayatmalar altındaki bireyin dünyasına eğildiği eleştirel eserleriyle edebiyat jürileri ve okurlardan büyük övgüler almıştır. Hayatı boyunca manik depresif ruh hâli sebebiyle ızdırap çeken ve 1998 yılında intihar eden bir öğretmen olan babasının öyküsünü anlattığı Swing Low: A Life (2000) adlı eseriyle geniş bir okur kitlesine ulaşmayı başarmış, birden fazla ödüle layık görülmüştür. Bu kitapta yakından tanıma şansı bulacağınız Mennonite topluluğu da yazarın geçmişinden bir parçadır; çocukluğu oldukça sıradışı ve baskıcı olan bu topluluğun arasında geçmiştir.

Bilgi için:         kafkakitap.com

twitter.com/kafkayayinevi

facebook.com/KafkaYayinevi

instagram.com/kafkayayinevi

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ