Demokrat Zafer

Ahmet Koçak yazdı; GÜZEL MUDANYA-2

Köşe yazarımız Ahmet Koçak makalesinde;

Müzisyen Berkecan indikten iki durak sonra da ben indim trenden. Mudanya minibüsüne bindim. On beş lira ödedim. Gidiş dönüş yol parasını, bardağı on beş liradan içeceğim çayları, yemeyi düşündüğüm balık ve yanında içeceğim içeceği de katarsam bu gezi bana beş yüz liraya mal olacak. İki bira veya iki kadeh rakı içmeyi asla düşünemedim. Öyle olsa bin lirayı bulurdu. Hem içki sağlığa zararlıdır değil mi efem?

Atalar, “yatan aslandan gezen tilki yeğdir” demişler. Gezen tilkilik senin neyine; evinde oturup aslanlar gibi makarnanı kaşıklayıp, Mudanya’yı hayal edip yazsana! Ben yatan aslanlığı tercih ederdim bu pahalılıkta ya, neyse oldu bir kere…

İskele Meydanı’nda minibüsten indim. Sahil yolundan batıya doğru yürümeye başladım. Denize bakan lokantalar, kafeler insanlarla doluydu. Lokantaların arasında kalan eski devlet hastanesi, kaymakamlık binası, belediye binası gibi devlet binaları da vardı.Yılda iki yüz elli gün denizden karaya bol oksijen gelmesi yetmezmiş gibi kalan günlerde de ormandan gelen tertemiz havası vardır Mudanya’nın. Hastalar, yatağından doğrulup denize, deniz kenarında gezen insanlara bakıyorken akciğerlerine tertemiz hava çekerken içlerini bir yaşama sevinci kaplıyordur. Kuzeyi deniz, güneyi orman olan yerin yöneticilerinin de içleri yaşama sevinci ve çalışma isteğiyle doluyordur.

Belediye Başkanlığı binasına geldim. Belediye başkanı Hayri Türkyılmaz binanın denize bakan duvarına ışıklı bir levha yerleştirmiş; Mayıs 2023 ayına ait gelir ve giderleri yazmış, Mudanya sakinlerine vergilerinin nerelere harcandığını göstermiş. (Keşke tüm belediyeler, devlet kurumları böyle yapsa)

On yıl önce bir sitenin yöneticiliğini yaptığım yıllar geldi aklıma o levhayı görünce. Her ay gelirleri, giderleri,  kalan parayı yazar bina girişlerindeki panolara asardım.Benden sonra yapan olmadı.

Mudanya, tarihle çağdaş yaşamın harmanlandığı güzel bir ilçedir. Orada gezerken kendinizi bir Avrupa kentinde geziyormuş gibi hissedersiniz. Kimse kimseyle ilgilenmez; herkes dilediğini yer, dilediğini içer, dilediğini giyer. O nedenle olsa gerek Bursa’da yaşayanların- özellikle hafta sonları- sayfiye yeridir Güzel Mudanya.

Dikine daire şeklinde yerleştirilmiş profillerin arasına gölge şeklinde siyaha boyanmış parçalar yerleştirilmiş, Atatürk anıtı yapılmış. Yetmiş santim yükseklikte ve daire şeklindeki mermer kaidesine de Atatürk ilkeleri yazılmış. Hangi yönden bakarsanız; ülkeyi kurtaran, kuran, devrimlerine ve görüşlerine hayran olduğum o büyük insanı görürsünüz.

Atatürk ilkeleri deyince; 1982 yılında kısa dönem yaptığım askerliğim geldi aklıma. Her akşam yemeğinde ıspanak yemeği çıkardı. Yemekten sonraakşam dersinde bir çavuş Atatürk İlkeleri’nikitaptan okur bize dinletirdi.

Mütareke Meydanı’na geldim. Mütareke Evi, TürkYunan savaşını sonlandıran Mudanya Mütarekesi’nin 11 Ekim 1922 tarihinde imzalandığı konaktır. Mudanya Mütareke Evi Müzesi, Atatürk başkanlığındaki Ankara Hükümeti’nin kabul edildiği ilk yer olması açısından oldukça önemlidir. Ankara hükümeti adına imzayı atan, Atatürk’ün en yakın silah arkadaşı İsmet İnönü’ydü. Atatürk’ün erken yaşta aramızdan ayrılmasıyla Atatürk Devrimlerinin Türk halkı tarafından içselleştirilmesini sağlayan büyük devlet adamı İsmet İnönü olmuştur. Eğitimle ülke insanını medeni ülkeler seviyesinin de üzerine çıkarmayı hedeflemişlerdi. Okumanın, öğrenmenin öneminin bilincindeydiler. İsmet İnönü Atatürk’ü, devrimlerini en iyi anlayan ve uygulayan bir devlet adamımızdı.

İlkokulda okurken okullar açılmadan bir gün önce radyodan; “Sevgili çocuklar, ben seksen yaşındayım hala okuyup öğrenmeye çalışırım.” dediğini hâlâ anımsarım.

Mütareke Müzesi’nin karşısında yer alan İsmet İnönü heykelini gördüm. Bu heykel, Dünya’nın ve Türkiye’nin ilk kadın heykeltıraşı Sabiha Bengütaş tarafından yapılmış,1938 yılında açılmış. 1981 yılında İskele Meydanı’ndan Mütareke Meydanı’na taşınmış. Milli Şefin heykelinin karşısında saygıyla beklerken kaidesindeki yazıyı okudum. Şöyle yazıyordu:

GARP CEPHESİ KUMANDANI VE EDİRNE MEBUSU

FERİK(korgeneral) İSMET PAŞA HAZRETLERİNE

TARAFI DEVLETLERİNDENİHZAR (hazır duruma getirme)VESEVKVE İDARE EDİLEN ORDULARIN KAZANDIĞI BÜYÜK ZAFERİN İLK VE MÜHİM SİYASİ NETİCESİNİ BEN MUDANYA KONFERANSINDAKİ DEVRİ ENDİSANE MESAİNİZLEİSTİHSAL(elde) ETMİŞ OLDUĞUNUZDANDOLAYI ARZ-I TEBRİKAT VE TEŞEKKÜRAT EYLERİM İŞBU TEBRİKAT VE TEŞEKKÜRATIMITAKDİM EDERKENBAŞKUMANDANI OLMAKLAMÜFTAHİR(eski) BULUNDUĞUMTÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİORDULARININKUDRETLİ BİR KUMANDANINAVE RİYASETİNDE(başkanlığında)BULUNMAĞIEN BÜYÜK ŞEREF BİLDİĞİM MECLİS-İ ALİNİN NECİP VE FEDAKARBİR MEBUSUNA KARŞI LAZİM-ÜL İFABİR VAZİFEYİEDA ETMEKTE OLDUĞUMA KANİ İM EFENDİM. 11 MİNH

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ REİSİ

                                                                                                       BAŞKUMANDAN

                                                                                                       Gazi Mustafa Kemal

Hitabetteki nezakete bakar mısınız?

Mustafa Kemal Atatürk ve en yakın silah arkadaşı İsmet İnönü’yü saygıyla anarken; Mudanya halkının ülkeyi kurtaran ve kuran insanlara karşı gösterdikleri saygı ve değerbilirliğe teşekkür ediyorum.

Mudanya’danmoral ve yaşama sevinci alarak ayrıldım.

ahmet.kocak16@hotmail.com

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ