Demokrat Zafer

MHP MUDANYA MECLİS; MUDANYA YANGINA KARŞI HAZIRLIKLIMI ?

Sık sık sel taşkınlarıyla gündeme gelen Mudanya’da kritik soruyu MHP’li isim sordu. MHP Mudanya Belediye Meclis Üyesi Bülent Erden, Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz’a;

“Doğrularda yanında, yanlışlarda karşında, eksiklerinin tamamlayıcısı olacağız” sözümüzün arkasındayız.
Mudanya Depreme Hazır Olmadığı Gibi Yangın Felaketine Karşıda Savunmasız!
2019 Yerel ve Mahalli İdareler Seçimlerinden bu güne kadar aldığımız oyları helal ettirebilme adına gördüğümüz eksiklikleri ve yapılmasına inandığımız icraatları Mudanyamız adına çözüm önerilerimizle birlikte MHP teşkilatı ve Belediye Meclis Üyeleri olarak Saygıdeğer halkımızla paylaşıyoruz.
Mudanya Belediye Meclis Salonunda mikrofon tekeli maalesef Sayın Belediye Başkanında olduğundan dolayı “Barışın ve Kardeşliğin Başkenti” dediği Mudanyamızda gerçekleşen meclis toplantılarında mikrofonumun kapatıldığı ve ifade özgürlüğümün engellendiği olmuştur.
Bu hususu özellikle meclis toplantılarını düzenli olarak takip etmeden “Bunları Meclis Toplantısında dile getir, şov yapma” diyen, ortak paydamız olan Mudanya’nın çıkarları noktasından uzaklaşmış, ön yargılı ve aşırı derecede politize olmuş bazı kesimler için açıkladım.
HANİ VERDİĞİN SÖZLER MİSALİ.
Yeri gelmişken Belediye Meclis Toplantılarını Mecliste verdiğimiz önerge üzerine internetten canlı yayınlama sözü veren ve bunu mecliste kabul eden Başkan Türkyılmaz bu sözünü tutmayalı yıllar geçti. Sayın Türkyılmaz hani verdiğin sözler?
YAKLAŞAN DEPREM İÇİN MUDANYA’DA HİÇBİR ŞEY YAPILMADI.
17 Ağustos Marmara Depreminin 24. yıl dönümü yaklaşırken 6 Şubat 2023 günü Kahramanmaraş merkezli olarak güney doğu illerimizde gerçekleşen ve 50 bini aşkın vatandaşımızı feci şekilde hayattan koparan deprem felaketi senesi dolmadan unutuldu gibi.
Mudanya için dile getirdiğimiz belediyemizin eldeki imkanlarla yapabileceği hayati önem arz eden pek çok önemli çalışma maalesef yapılmadı.
Halkı adeta avutacak bir kaç toplantı fotoğrafı paylaşan Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz “Yapacağız, edeceğiz” söylemlerinin ötesine yine geçemedi.
Mudanyamızda içinde insanların oturduğu ömrünü çoktan tamamlamış, taşıyıcı kolonları dökülmeye başlamış, pek çok apartman zorlukla ayakta duruyor. Bir kaç tanesinin durduk yerde çökmesinden bile endişe ediyorum.
Vicdanen tekraren soruyorum “Sayın Başkan Hayri Türkyılmaz, belediyemizin eldeki imkanları doğrultusunda sunduğumuz çözüm önerilerine rağmen depremden sonra bugüne kadar ne yaptın? Bu hususta vebalin büyük bilesin.”
YANGINA HAZIRLIKSIZ BİR MUDANYA’DA YAŞADIĞIMIZIN KAÇ KİŞİ FARKINDA?
Genelleme yapılarak ülke genelinde bu eksiklikler var denilebilir. Herkes kapısının önünü süpürürse sokak tertemiz olur düşüncesiyle yaşadığımız yer olan Mudanyamız için tespitlerimi halkımızla paylaşmayı boynumun borcu olarak görüyorum.
Emin olun Mudanyamız büyük yangın felaketlerine gebe.
10 Haziran 2023 Cumartesi günü Hasanbey Mahallesi Çerçi Apartmanı çatı katında elektrik prizinden çıktığı iddia edilen yangında yardım amaçlı olarak binaya giren Mahalle Muhtarımız Vezir Sağlam çok ciddi şekilde yanarak yaralandı. Şehir Hastanesi’nde tedavisi süren ve üç ameliyat geçiren Muhtarımız Vezir Sağlam’a Allah’tan acil şifalar diliyorum.
Yine hatırlayalım 22 Ekim 2021 günü Şükrü Çavuş Mahallesi Seven Apartmanı’nda çatı tamiratı sırasında çıkan yangında 4 adet dubleks daire yandı. Maalesef bir evcil kedi 5. kattan düşerek hayatını kaybetti. Mudanya yine de ucuz atlattı denilebilir.
MUDANYA BELEDİYESİ HAREKETE GEÇMELİ
Mudanya Belediyesi olası yangınları önlemek için çok şey yapabilir. Can ve mal kaybına yol açabilecek, etrafa sıçrayabilecek büyük yangınlar büyümeden söndürülebilir. Halkımız su yüklü itfaiye araçlarının dik rampalardan çıkışını beklerken alevler yükselmeyebilir. Bu mümkün.
Mudanya Belediyesi ilçemizde yönetimi kurulmamış apartmanları- siteleri tespit ederek her apartmanda yönetici bulunmasını elindeki yaptırımlarla mutlaka sağlamalıdır.
Mudanyamızda her apartmanın yöneticisi, Apartman Yönetim Planı, Apartman / Site İşletme Projesi mutlaka olmalıdır.
Kanunen yürürlükte olan Apartmanlarda Yangın Tüpü Yönetmeliği Belediye Zabıtamız tarafından çok sıkı takip edilmeli Yangın Tüpü Yönetmeliğine uymayan apartman ve sitelere gerekli uyarılar, hatta yaptırımlar uygulanmalıdır.
Yangın felaketinde insanlarımızın pisi pisine ölmesine göz yummak yerine alınması gereken önlemler bir an önce Mudanya Belediyesi öncülüğünde alınmalıdır.
APARTMANLARDA YANGIN TÜPÜ YÖNETMELİĞİ NE DİYOR?
Yangın tüpleri apartmanın her katında bulunmalıdır. Katlarda bulunan her ortak alanda, bir adet 6 kg lık taşınabilir yangın tüpü olmalıdır.
Düşük tehlike sınıfında her 500 m2, orta tehlike ve yüksek tehlike sınıfında her 250 m² yapı inşaat alanı için 1 adet olmak üzere, uygun tipte 6 kg’lık yangın söndürme tüpü bulundurulması gerekir.
Binalardaki yangın tüpleri, dışarıya doğru, geçiş boşluklarının yakınına ve dengeli dağıtılarak, görülebilecek şekilde işaretlenir ve her durumda kolayca ulaşılabilir yerlere yerleştirilir.
4 kg’ dan daha ağır ve 12 kg’dan hafif olan yangın söndürme cihazlarının, zeminden olan yüksekliği yaklaşık 90 cm’yi aşmayacak şekilde montaj yapılır.
Depolarda, otoparklarda, kazan daireleri, tesisat dairelerinde ve buna benzer yerlerde tekerlekli yangın söndürme cihazı bulundurulması mecburidir.
Bu yangın tüplerinin bakımını yapan üreticinin veya servis firmalarının T.C. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın dolum ve servis yeterlilik belgesine sahip olması gerekir.
Yangın söndürme tüplerinin altı ayda bir kontrol edilmesi. Ayrıca yıllık bakımlarının yapılması, standartlara uygun toz kullanılması ve dört yıl sonunda tozunun değiştirilmesi gerekmektedir.
MUDANYA BELEDİYESİ İŞBİRLİĞİNE AÇIK OLMALIDIR.
Mudanya Belediyemiz sadece apartman – site yönetimi, yönetim ve işletme planı olmayan binalarda bu eksikliklerin giderilmesiyle yetinmemeli, Bursa Büyükşehir Belediyemiz ve BUSMEK ile iletişime geçerek tüm site, apartman yöneticilerine Bina ve Site Yönetimi konusunda eğitim seminerleri ve kurslar verdirmeli, bu konuda eğitimleri cazip hale getirmek için harekete geçmeli mümkünse yaptırımlarla zorlayıcı olmalı.
Bina yönetimi kursu yanında sertifikalı ilk yardım kursu imkanı sağlanmalı. Apartman ve sitelerde yangın tatbikatı Mudanya Belediyesi Arama Kurtarma Timi (MAK) ya da Bursa Büyükşehir Belediyesi ile iletişime geçilerek yapılmalıdır. Yangın merdivenleri denetlenmeli, yangın merdiveni olmayan apartmanlara hiç değilse 15 metre kancalı halat merdiven zorunluluğu alınacak meclis kararı ile uygulamaya konulmalıdır. Apartman Merdivenlerine acil durum led aydınlatmalı (küçük akülü) sensörlü merdiven lambaları takılması konusunda farkındalık sağlanmalıdır.
Mudanya Belediyemiz, Esnaf ve Sanatkarlar Odamız ile ortak bir proje geliştirerek esnaflarımıza ilk yardım, yangın tüpü kullanma eğitimi, iş yeri güvenliği (duman, gaz dedektörleri kullanımı konusunda ) mutlaka farkındalık sağlamalıdır.
MUDANYA KENT KONSEYİ GÖREV ALMALIDIR.
Belediyemizin sağladığı bütçe ile faaliyetlerini sürdüren Mudanya Kent Konseyi ve bileşenleri toplumu organize etmek ve bilinçlendirmek adına Yangın ve Deprem Tedbirleri, İlk Yardım konularında çalışmalar içine mutlaka girmelidir.
Mudanyamızda faaliyet gösteren tüm Sivil Toplum Kuruluşları da bu çalışmalara dahil edilerek çarpık kentleşmenin çanak tuttuğu olası büyük felaketlere karşı önlem alınmalı, farkındalık sağlanmalıdır.
MUDANYA BELEDİYESİ SORUMLULUĞUNU YERİNE GETİRMELİDİR
Mudanya Belediyemizin görevi sadece apartman asansörlerini tepki çeken fiyatlara denetlettirmek olmamalıdır. Marka değeri oluşturmayan festivalciklere, sözde kitap fuarlarına, konserlere, VİP Makam Minibüslerine para harcamak yerine vatandaşını samimi şekilde düşünen bir belediye başkanına Mudanya’mızın acilen ihtiyacı olduğu siyasetin ötesinde bir gerçektir.
9 yılı aşkın zamandır Belediye Başkanlığı koltuğunda oturan Sayın Hayri Türkyılmaz’ın Belediye Binamızın bakımını bile zamanında yaptırmaktan aciz bir zihniyete sahip olduğu sıvaları vatandaşın üzerine dökülen belediye binamızda açıkça görülüyor.
SAYGIDEĞER MUDANYALI VATANDAŞLARIMI BURADAN UYARIYORUM!
Mudanyamız öyle perişan bir haldeki, şimdi ve geçen seneler içinde öyle hor yönetilmiş ki ” GEMİSİNİ KURTARAN KAPTAN ” misali yarını beklemeden bugün apartmanlarda yaşayan komşularınızla toplanın, farkındalık sağlayarak alabildiğiniz yangın ve deprem önlemlerinizin alın.
İstinat duvarlarınızın durumunu görmemezlikten gelmeyin. Merdiven acil aydınlatma sisteminizi ve doğalgaz kaçak dedektörlerinizi, yangın söndürücülerinizi kontrol edin. Varsa eksiklikler ihmal etmeden giderin.” dedi.
İlçedeki yüzme havuzu içinde Erden; Bayram dolayısı ile 9 günlük tatil malumunuz. Havuzu 24 Haziran Cumartesi günü faaliyete geçirmeniz başka aktivite imkanı olmayan Hemşehrilerimiz, evlatlarımız için daha güzel olur. Engelleyen bir eksiklik yoksa açılış tarihini öne almanızı öneriyoruz. 3 Temmuzu açmak için beklemeyin!” dedi.
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ