Demokrat Zafer

EĞİTİM İŞ BURSA; Sarık ve Cübbe ile Okula Gelinmesine Sessiz Kalmayacağız!

Mudanya İmam Hatip Ortaokulu’nda bir erkek öğrencinin sarık ve cübbe ile okulda bulunmasına tepki gösteren Eğitim İş Bursa Şubesi okul müdürü hakkında cezai işlem yapılmasını istedi.

Mudanya İmam Hatip Ortaokulu’nda bir erkek öğrencinin sarık ve cübbe ile okula gelmesine sesiz kalan okul müdürüne tepki gösteren Eğitim İş Bursa Şubesi, “Cumhuriyet’in çağdaş eğitim modeli tüm unsurlarıyla ortadan kaldırılmaya çalışılıyor” dedi.

Eğitim İş Bursa Şubesi okula sarık ve cübbeyle gelen öğrenciye göz yuman okul müdürü hakkında Bursa Valiliği’ne şikayette bulundu.Eğitim İş Bursa Şube Başkanı Yeliz Toy imzasıyla yapılan şikayet dilekçesinde,

“06.01.2023 tarihinde Eğitim ve Bilim İşgörenleri Sendikası Bursa Şubesi olarak olağan örgütlenme çalışmalarımız sırasında Mudanya İmam Hatip Ortaokulu’nda bir erkek öğrencinin sarık ve cübbe ile okulda bulunduğu tarafımızca görülmüştür.

Yasalara aykırı bu vaziyet derhal tutanak altına alınmış ve okul idaresi ile görüşülmüştür. Ancak Müdür Yardımcısı Yunus Emre ASLAN tarafından tutanağımız teslim alınmamıştır. Sözlü şekilde, okulun iç işlerine karışmak ile itham edilerek durum normalleştirilmeye çalışılmıştır. Okul müdürü ısrarlarımız sonucunda tutanağı teslim almıştır. Kendisine okul idaresinin gereğini yapması gerektiği aksi taktirde kendilerinin de suç işlemiş olacağı bilgisi tarafımızca iletilmiştir.

Tutanak ile sabit olan bu hususta okul idaresinin halen gereğini yapmadığını öğrenmiş bulunuyoruz. Mudanya İmam Hatip Ortaokulunda T. Ş. isimli öğrenci halen sarık ve cübbe ile okula gelmekte ve sınavlara katılmaktadır.

Sarık ve cübbe, imamların, vaizlerin mesleki giysisidir, sokakta, okulda değil camide giyilir; mesleği imamlık ya da vaizlik olmadığı halde, sarık ve cübbeyle dolaşmak, tıpkı subay olmayanın subay giysisiyle dolaşmasının suç olduğu gibi yasaya aykırı bir davranıştır.

Millî Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği’nin 79. Maddesinin 1. fıkrasında “Öğrenciler okullarda 26/11/2012 tarihli ve 2012/3959 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe konulan Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Okul Öğrencilerinin Kılık ve Kıyafetlerine Dair Yönetmelik, personel ise 16/7/1982 tarihli ve 8/5105 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe konulan Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Çalışan Personelin Kılık ve Kıyafetine Dair Yönetmelik hükümlerine uyar.” Hükmü açıktır.

Bazı Kisvelerin Giyilemeyeceğine Dair Kanunun Tatbik Suretini Gösterir Nizamname Madde 1’e göre “Herhangi din ve mezhepte olurlarsa olsunlar mensup oldukları din ve mezheplerin usul ve teamüllerine göre mabet ve ayinlerde ruhani kisve taşımakla mükellef olanlar mahalli Hükümetlerince alakadar olanlardan alınacak listeler mucibince ancak mabet ve ayinlerde ruhani kisve taşımağa mezun addolunurlar.” Hükmü belirlenmiştir.

Türk Milli Eğitim Temel Kanunu ve bağlı kanunlarda okulların yasa ve yönetmelikler çerçevesinde yönetilmesi, kanunlara uygunluğun denetlenmesi ve ortaya çıkan kanunsuzluklarla ilgili gerekli tedbirleri alma sorumluluğu okul müdürlerine yüklenmiştir. Okul müdürü, Türk milli eğitiminin genel amaçlarına ve temel ilkelerine uygun olarak Anayasa, kanun, tüzük, yönetmelik, yönerge, genelge ve diğer ilgili mevzuat hükümleri doğrultusunda okulun amaçlarını gerçekleştirmek üzere tüm kaynakların etkili ve verimli kullanımından, ekip ruhu anlayışıyla yönetiminden ve temsilinden birinci derecede sorumlu eğitim ve öğretim lideridir. Müdür, bünyesindeki kurul, komisyon ve ekiplerle iş birliği içinde sorumlu olduğu okulu yönetmek ile görevlidir.

Yukarıda kanun ve yönetmelik hükümleri ile açık olduğu üzere, belirli bir zümreyi, inancı yahut kesimi temsil eden bir kıyafet ile kanun ve yönetmelik hükümlerine aykırı biçimde okula kabul edilen öğrenci T. Ş. hakkında gerekli işlemleri tesis etmekle görevli okul müdürü, tutanak tutulmasına ve uyarılmasına rağmen görevini yerine getirmekte direnmektedir. Anayasa, kanun, tüzük, yönetmelik, yönerge, genelge ve diğer ilgili mevzuat hükümleri doğrultusunda okulu yönetmek ve bunlara uyulmasını sağlamakla görevli okul müdürü Ethem ÇAKIR hakkında gerekli idari soruşturmanın yapılarak eylemine uyan ceza ile cezalandırılmasına karar verilmesi ve yürütülen çalışmalar hakkında sendikamıza bilgi verilmesi hususlarını…”

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ