Demokrat Zafer

BUYAZ EDEBİYAT SANAT ETKİNLİKLERİNİ YURT DIŞINA TAŞIYACAK

Bursa’da yaşayan şair ve yazarları çatısı altında toplayan BUYAZ Derneğinin amaçları doğrultusunda sürdürdüğü etkinlikler çoğalmakta… Edebiyat sanat alanında ortaya koyduğu çalışmalar Bursa dışına çıkacak! Yeni gelişmeler, şair-yazar üye eserlerinin yurt dışında, yayınlanıp tanıtılması yönünde girişimlerde bulunulmayı sağladı… O kapsamda, ilk yurt dışı ziyaret komşu Bulgaristan’ın başkenti Sofya’ya yapıldı.

SBP (Sıyuz Na Bılgarskite Pisateli – Bulgar Yazarlar Birliği) ile BUYAZ (Bursa Yazın ve Sanat Derneği)  arasında, dayanışma ve işbirliği sözleşmesi imzalandı.  Bulgar Yazarlar Birliği’nin davetlisi olarak Sofya’ya giden BUYAZ (Bursa Yazın ve Sanat Derneği) Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Elitok ve Eşbaşkan Fehmi Enginalp ile dernek üyesi Hilmi Haşal Sofya’da Bulgar Yazarlar Birliği yönetimini ziyaret ettiler.  Ev sahibi Bulgar Yazarlar Birliği adına Başkan Boyan Angelov ve Genel Sekreter Angela Dimçeva ile yönetim kurulu üyesi şair ve yazarlar tarafından karşılanan Bursalı konuklar, samimi ve sıcak ortamda ağırlandı. Bulgaristan’da bulunan, şair-çevirmen Ahmet Emin Atasoy ile doğduğu ve halen ikamet ettiği Opaka’nın Belediye Başkanı Mehidin Kadirov’un da kendisine eşlik etmesiyle buluşmaya katıldı. Toplantılara öncülük ve çevirmenlik yaptı. Etkinlikler samimi havada gerçekleşti, yararlı sonuçlar, iyi, güzel izlenimler bıraktı.

Toplanmanın amacı doğrultusunda, iki yazar örgütünün BUYAZ (Bursa Yazın ve Sanat Derneği)  ile SBP (Sıyuz Na Bılgarskite Pisateli – Bulgar Yazarlar Birliği) Başkanları, ortak bir anlaşma metnini imzalayarak dayanışma ve işbirliği sürecini başlattılar.

İki yazar örgütü yönetimlerinin ve geniş katılımlı şair-yazar üyelerin buluşması, farklı etkinlikler, renkli, anlamlı sahneler yaşanmasını, paylaşılmasını sağladı. Bunlardan ilki ve önemlisi, Bursa’da ve Tırgovişte’de yaşayan Bulgaristan’ın ve Türkiye’nin tanınmış şair ve çevirmeni, Ahmet Emin Atasoy’un yeni şiir kitabının tanıtım toplantısı büyük ilgi gördü. 80 yaşına yaklaşan şair-çevirmen Atasoy, etkinlik sonrasında duygu ve düşüncelerini sosyal medyada yayınladığı teşekkür metniyle dile getirdi. Metnin özeti şöyle:

“25 Mayıs 2023 (Perşembe günü), Sofya’daki Bulgaristan Kültür Merkezi’nde, Bulgar Yazarlar Birliği tarafından düzenlenen etkinlikte bendenizin Bogianna Yayınevi tarafından yakında yayımlanan Bulgarca şiir kitabım “Adanmışlık”ın resmi tanıtımı yapıldı. Bulgar Yazarlar Birliği Başkanı Boyan Angelov’un moderatörlüüğünde gerçekleşen etkinlikte kitabı, önsöz yazarı ve editörü Atanas Kapralov tanıttı. Şairlerden Anjela Dimçeva, Petır Andasarov, Georgi Atanasov, Hayri Hamdan, Opaka Belediye Başkanı Sayın Mehiddin Kadirov’un ve bazı dinleyicilerin söz aldığı etkinliğe, Bursa Yazarlar Birliği yönetimi tarafından Sofya’ya davet edilen Bursa Yazın ve Sanat Derneği (BUYAZ) başkanı Bülent Elitok, Fehmi Enginalp ve Hilmi Haşal’ın da katılmış olması, programa apayrı bir renk kattı. Bulgarca ve Türkçe şiirlerin de okunduğu salonda iki saati aşkın, birbirinden ilginç ve duygulu anlar yaşandı. Bu güzel günde yanımda yer alan tüm dostlarıma en içten teşekkürlerimi sunuyorum. SBP Genel Başkanı Boyan Angelov, Atanas Kapralov, Angela Dimcheva, Peter Andasarov, Georgi Atanasov, Hayri Hamdan ve katılan tüm arkadaşlarıma yürekten şükranlarımı sunuyorum. Opaka Belediyesi Başkanı Mehidin Kadirov’a, ayrıca misafir yazarlara… Yeni şiir kitabım “Adanmışlık“ın sunulduğu Bulgar Kültür Merkezinde 25 Mayıs (Perşembe) sevincimi paylaşma nezaketinde bulunan Bülent Elitok, Hilmi Haşal ve Fehmi Enginalp… Var olun sağ olun fedakâr yoldaşlarım.”

SBP (Bulgar Yazarlar Birliği) ile Bursa Yazın ve Sanat Derneği (BUYAZ) arasında yapılan dayanışma ve işbirliği sözleşmesi Bulgaristan basınında ve medyasında haber konusu oldu. Geniş yankı uyandırdı. Ünlü günlük gazete “Trud” (Emek) ile BTA (Bulgar Telgraf Ajansı) haber merkezlerinde çıkan ayrıntılı haber ve fotoğraflar ekteki linklerden görülebilir.

Günlük Trud (Emek) gazetesi yayını:

https://trud.bg/%D0%BF%D0%B8%D1%81%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8-%D0%BE%D1%82-%D1%82%D1%83%D1%80%D1%86%D0%B8%D1%8F-%D0%B3%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%83%D0%B2%D0%B0%D1%85%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D0%B1%D0%BF/?fbclid=IwAR2-xm8w17rFBTfTvKiC12pxAF2CQ2QQbdAuJAJQs3zMD-gv-cMZn9QgeNE

Bulgar Telgraf Ajansı (BTA) yayını:

https://www.bta.bg/bg/news/lik/464145-pisateli-ot-turtsiya-gostuvaha-na-sayuza-na-balgarskite-pisateli

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ