Demokrat Zafer

Özkan; Kendi Vatandaşına Ücretli, Suriyelilere Ücretsiz.

Cumhuriyet Halk Partisi Bursa Milletvekili Prof.Dr.Yüksel Özkan, 10 ilimizde yıkıma neden olan Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Derya Yanık’ın yanıtlaması üzerine TBMM’ye soru önergesi verdi.

Yüksel Özkan soru önergesi ile ilgili olarak şunları söyledi;

Kahramanmaraş merkezli ve 11 ilimizde yıkıma neden olan deprem felaketinde güncel resmi açıklamalara göre 44.374 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. 448.018 vatandaşımızın tahliye edildiği deprem bölgesinde, yaralı olarak kurtulan vatandaşlarımızın sayısı ise 105.000’den fazladır. Günlerce enkaz altında kalarak yaralı kurtulan ve hastanelerde tedavileri devam eden, aralarında çocukların da bulunduğu binlerce vatandaşımız, uzuvlarının ezilmesiyle oluşan tablonun hayatlarını tehdit ettiği için elleri, kolları, ayakları ve bacakları sağlık ekipleri tarafından kesilmek zorunda kalarak engelli duruma düşmüştür. Bu vatandaşlarımızın günlük yaşamlarını sürdürebilmeleri için fizik tedavi rehabilitasyon programları, ortez ve proteze ihtiyaçları olacaktır.

Kendi Vatandaşına Ücretli, Suriyelilere Ücretsiz.

Özellikle gelişim çağında olan çocukların, ortez ve protezlerinin belirli periyodlarda değiştirilmesi gerektiğine dikkat çeken Özkan, Sosyal Güvenlik Kurumu en basit ortez ve protez için bile 10 bin ile 15 bin TL katkı payı alıyor, dedi.

Suriyeli sığınmacıların ortez ve protez ihtiyaçlarının ise halen ücretsiz olarak karşılandığının altını çizen Özkan, Suriyeliler bu işlem için hiçbir ücret ödemiyorlar, ancak bizim vatandaşımız katkı payı ödemek zorunda, Cumhur İttifakı’nın sosyal devlet anlayışı bu mudur, diye sordu.

Kanun Teklifimizi Sunduk.

Yaşadığımız deprem felaketinden yaralı olarak kurtulan ancak engelli durumuna düşen tüm vatandaşlarımızın ortez ve protez ihtiyaçlarının ömür boyu ücretsiz olarak Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanması için Kanun Teklifi’ni Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunduklarını belirten Yüksel Özkan, sosyal devlet anlayışı ve gerçekçi uygulamalarının asıl şimdi ortaya çıkması gerektiğini vurguladı.

Özkan şöyle devam etti; İktidar, engelleri bireylerin sorunlarına yıllardır kulak tıkadı. Bu büyük sosyal yaranın iyileşmesi için yine kulak mı tıkayacak? Kanun Teklifimiz ile depremzede engelli vatandaşlarımızın tedavilerinin ömür boyunca ücretsiz sürdürebilmeleri, gerekli psikososyal desteği alabilmeleri, tüm özel sağlık kuruluşlarında tedavi ve rehabilitasyonların ücretsiz olarak sağlanmasını amaçladık. Konunun takipçisi olacağız.

Yüksel Özkan, Bakan Derya Yanık’a şu soruları yöneltti;

1 . Bakanlığınızın, kaç kişinin deprem sonrasında uzvunu kaybettiğine dair Sağlık Bakanlığı ile veri paylaşımı var mıdır?

2 . Depremde yaralanıp uzuvlarını kaybeden vatandaşlarımız ve özellikle gelişim çağındaki çocukların belirli periyodlarda değişmesi gereken ortez ve protezlerinin, ömür boyu ücretsiz olarak sağlanması için herhangi bir çalışmanız var mıdır?

3 . Depremde uzuvlarını kaybeden ortez ve protez ihtiyacı olan vatandaşlarımızın günlük yaşantılarını sürdürebilmeleri amacıyla gerekli olan rehabilitasyon tedavilerini özel sağlık kurumlarında ücretsiz yaptırabilmeleri için herhangi bir çalışmanız var mıdır?

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ