Demokrat Zafer

2023 Yılında Yaratıcı Reklamcılık İçin Beş Tahmin: Durum O Kadar da Vahim Değil

Paul Wright, AppsFlyer Batı Avrupa & Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Türkiye Genel Müdürü:

2023 yılında yaratıcı reklamcılığın üzerinde bir kara bulut olarak ekonomik durgunluk olacak olsa da gökyüzü tamamen kapalı olmayacak. Daha önceki ekonomik gerilemeler, yaratıcı stratejilerin nasıl yönlendirileceği ve kampanya verimliliğinin nasıl sürdürülebileceği konusunda birçok ders verdi.

Şu anda reklamverenler, tüketicilerin daha dikkatli harcama alışkanlıkları üzerinde durmalı ve ayırdıkları bütçeden en iyi şekilde nasıl yararlanacaklarını düşünmelidir. Reklamverenler ters rüzgarlara ve ekonominin toparlanacağı zamana doğru hazırlanırken, etkin pazarlamadan yaratıcı etkiyi ortaya koymaya kadar 2023 yılında uygulanabilecek beş taktik bulunuyor:

  1. Ufuktaki yeni fırsatları kollayın

2023 yılında tüketiciler harcamalarını kısma yoluna gidecek ve bu da aylık aboneliklere bağlı olan uygulama ve platformları zorlayacak. Örnek olarak Birleşik Krallık’taki hanelerin, yaşama maliyetinin artması nedeniyle 2022 yılının başında 1 milyondan fazla streaming servisi aboneliğini iptal ettiği bildiriliyor. Bundan kısa bir süre sonra Netflix, önceki açıklamalarından geri adım atarak 2022 Kasım ayında reklamlar içeren bir abonelik tipini kullanıma sundu.

Kullanıcılar harcamalarını sıkılaştırdıkça abonelik temelli mobil uygulamalar da benzer bir baskıyla karşı karşıya kalabilir. Bu da uygulama geliştiricilerini alternatif bir getiri modeli olarak uygulama içi reklamcılığı kullanmaya yönlendirebilir. Hem streaming platformları hem de abonelik temelli uygulamalar içerik açısından oldukça zengin olduğundan bu değişimler kaliteli reklam envanterinin kullanılabilirliğini artıracaktır. Streaming mecraları yüksek etkili kreatif reklamlar için uygunken, aboneliğe dayalı uygulamalar ise daha çok kullanıcıyla ilgili reklamlar için uygundur. Reklamverenler, reklamları kullanıcıların ilgilendiği içerikler ile uyumlu hale getirerek başarılı bir şekilde dikkat çekebilir ve  nihayetinde etkileşimi artırabilir.

  1. Hassasiyeti, adeta Kutup Yıldızı gibi yönünüzü bulmakta kullanın

Tüketiciler harcamalarını kıstıkça ortaya çıkacak bir başka trend de reklamverenlerin etkin hedeflemeye öncelik vermesi olacaktır. Etkin hedefleme yöntemleri, doğru reklamların ve marka mesajının istenen kitleye ulaşmasını sağlar. Önümüzdeki aylarda reklamverenler, “spray and pray” yani hedef bir kitle belirlenmeden yürütülen kampanyalar yerine çok hassas hedefleme yapılan yaratıcı kampanyaları tercih edeceklerdir.

Hassas hedefleme, yatırımları en iyi performans gösteren mecralara ve platformlara yönlendirerek reklamverenler için adeta bir Kutup Yıldızı olacaktır. Reklamverenler, kendileri için en değerli kitle segmentlerini belirleyip onlara ulaşarak, bütçelerinin her bir kuruşuyla sonuç alabileceklerdir. Yine de, hassas hedeflemenin veriye ihtiyacı olacaktır. Kullanıcı gizliliği ile ilgili endişeler artmaya devam ederken, reklamverenler yaratıcı kampanyaları için ihtiyaç duydukları içgörülere güvenli bir şekilde erişebileceklerinden nasıl emin olabilir?

  1. Data clean room, yaratıcı reklamcılık için korunaklı bir ortam olacak

Reklamverenler, 2023 yılında kullanıcı gizliliği değişikliklerine uyum sağlamaya devam edecek ve kullanıcı düzeyindeki verileri toplu verilerle değiştirmeye çalışacaktır. Buna ek olarak, data clean room gibi veri gizliliğini koruyan teknolojilerin benimsenmesinde de artış görülecektir.

Data clean room, birden çok tarafın kişisel olarak tanımlanabilir bilgileri veya ham verileri paylaşmadan veri setlerini eşleştirip analiz edebildiği güvenli bir ortamdır. Hassas verilerin paylaşılmasının bir gereklilik olduğu sağlık ve finans sektörleri de dahil olmak üzere bu teknolojiyi halihazırda kullanan sektörler zaten bulunuyor. Bu nedenle, gelecek yıl içinde reklam sektöründe de bu tip uygulamalar ortaya çıkabilir. Data clean room, kullanıcı gizliliğini korurken, reklamverenlerin daha sonraki kampanya stratejilerini yönlendirebilecek ve ölçümleme yeteneklerini destekleyebilecek tüketici içgörüleri elde etmesine olanak tanır.

  1. Reklamların yatırım getirisi üzerindeki etkisini göstererek harcamaları gerekçelendirin

Birçok reklamveren, zor zamanlarda bütçeleri kısmanın uzun vadede pazar konumlarını zayıflattığını artık biliyor. Ancak bununla birlikte, yaratıcı reklamcılığın iş hedeflerine ne ölçüde hizmet ettiğini göstermek için yoğun bir ihtiyaç olacaktır. Bu nedenle reklamverenler, yatırım getirisini ortaya koyabilecek ve yatırımlarını rasyonelleştirebilecek doğru ölçümleme araçlarına ihtiyaç duyacaktır.

Performansı takip etmek, reklamverenlerin kampanyalarını iyileştirmelerine, reklam harcamalarını optimum düzeyde tutmalarına ve rekabet avantajlarını sürdürmelerine yardımcı olan optimizasyonların yapılmasını sağlayacaktır. Örnek olarak ölçümleme yetenekleri, reklamverenlerin yeni yaratıcı reklamlar denemelerine ve en iyi performans gösterenleri belirlemek için A/B testlerini kullanmalarına olanak tanır ve böylece başarılı olabilecek kampanyaları işletmelerine sunabilirler.

  1. Sahip olunan medyayı, uyarlanabilir yaratıcı reklamların evi haline getirin

2023’e girerken, daha fazla reklamveren muhtemelen e-posta pazarlama, sosyal medya, markaların web siteleri ve uygulamaları gibi kendi mecralarına odaklanacaktır. Reklamverenler, sınırlı kaynaklar ile zorluklarının üstesinden gelmek isteyeceklerdir ve kitlelere ulaşmak ve onlarla etkileşim kurmak için genellikle pazarlama kampanyalardan daha uygun maliyetli olarak sahip oldukları medyayı kullanacaktır.

Reklamverenler bu mecralar üzerinde doğrudan kontrole sahiptir. Bu da yaratıcı öğeleri ve mesajları hedefe ulaşmak için uyarlamanın nispeten daha kolay olduğu anlamına gelir. Reklamverenler, karşılaştırmalı değerlendirmeler yaparak ve bunlara göre performansı izleyerek, sürekli olarak daha iyi sonuçlar veren bir test et ve öğren zihniyetiyle çabalarının etkinliğini artırabilir. Sahip olunan medya ayrıca, tüketicilerin kendi onaylarıyla verdikleri birinci taraf verilerine dayanır ve kitle ile etkileşimde kalmanın gizlilik odaklı bir yolunu sunar.

Pazardaki zorluklar, veri gizliliğindeki değişiklikler ve azalan kaynaklar, 2023 yılında yaratıcı reklamcılık üzerinde güçlü bir etkiye sahip olacak. Reklamverenler, geçmişten ders alarak ve ortaya çıkan fırsatları kollayarak bu süreçte dirençli kalabilir ve ortama uyum sağlayabilirler. Optimize edilmiş ve hedef kullanıcıların dikkatini çeken yaratıcı reklamları doğru hedef kitleye doğru kanaldan sunabilirler.

AppsFlyer Hakkında

AppsFlyer; gelişmiş ölçümleme, veri analitiği, dolandırıcılıktan koruma, derin linkleme, etkileşim, data clean room ve gizliliği koruyan teknolojileriyle firmaların ve onların müşterilerinin doğru seçimler yapmasına yardımcı olur. Markaların özel deneyimler sunarken müşteri gizliliğini artırabileceği fikrine dayanan AppsFlyer, daha iyi ve daha anlamlı müşteri ilişkileri oluşturmak için binlerce içerik oluşturucuya ve 10.000’den fazla teknoloji ortağına güç veriyor. Daha fazla bilgi edinmek için www.appsflyer.com adresini ziyaret edebilirsiniz.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ