Demokrat Zafer

EĞİTİM İŞ; Okullar Ne Kadar Güvenli?

Eğitim İş, son günlerde okullarda yaşanan güvenlik zafiyetini masaya yatırdı. Bursa Şube Başkanı Yeliz Toy;

Son günlerde okullarda üst üste yaşanan kazalar, okul güvenliğinden endişe edeceğimiz bir boyuta ulaştı.

11 Ekim’de Orhangazi’de bir lise öğrencisinin, sınıfının bulunduğu 4. kattaki camdan atlaması sonucu yaşamını kaybetmesi hepimizi derin bir üzüntüye boğarken okulların güvenlik açığı konusunda da endişelerimizi arttırdı.

Her yaş grubundan öğrencinin olduğu, okul öncesinden yüksek öğretime kadar her kademede genel güvenlik önlemlerinin yanında yaş grubu özelliklerine göre özel güvenlik tedbirlerinin de alınması ve kamusal alanlar içinde en güvenli yer olması gereken okulların, zemininden tavanına, duvarlarından camlarına kadar güvenlik politikası kurallarına uygun olarak düzenlenmesi gerekmektedir. Dışarıdan gelebilecek tehlikelere karşı önlem almanın yanı sıra iç düzenlemede de, camlarda güvenlik önlemi olarak korkuluk, kilit gibi basit tedbirler yaşam kurtarır özelliktedir. Merdiven boşlukları, kör alanlar, sivri kesici malzemeler, kaygan zeminler büyük tehditler oluşturmaktadır.

İki gün önce Nilüfer Vardar Anaokulu’nda okula o gün nakil geldiği iddia edilen okul öncesi öğrencisinin, sınıfının bulunduğu ikinci kat camını açarak aşağıya atladığı ve camlarda kilit olmadığı iddiaları kamuoyuna yansımıştır. Camda hiçbir koruyucu önlemin olmadığı, Vardar Anaokulu’nun zaten  kalabalık olan sınıflarına dönem ortasında sürekli yeni nakiller geldiği iddiaları açıklanmaya muhtaçtır.

Basit tedbirlerle önlenebilir kazaların ağır neticeleri hepimizi üzerken yaşanan olaylardan ders çıkarılmadığı da görülmektedir.

Dün Yıldırım Profesör Fuat Sezgin Anadolu Lisesi’nde öğle saatinde öğrencilere personel yetersizliği nedeniyle sınıf temizletildiği, bu esnada sınıf kapısında yaşanan bir kazada öğrencilerden birinin parmağının yaralandığı ve kopma riski yaşandığı iddia edilmektedir.

Öğrencilerin okuldaki görevi temizlik yapmak değildir. Daha önce de Eğitim-İş olarak defalarca ifade ettiğimiz ve altını ısrarla çizdiğimiz “Okullarda yardımcı hizmetli personel yetersizliği” ve İŞKUR üzerinden okullara alınan geçici süreli temizlik işçilerinin bu yıl İŞKUR’un değişen kriterleri nedeniyle başvuru şartlarını karşılayamadığı ve pek çok okulun halen yardımcı hizmetli ihtiyacını gideremediği gerçeği yanı başımızda dururken sınıflar öğrenci ya da velilere mi temizletilmektedir?

MEB’in görevi okulları güvenli ve sağlıklı koşullarda eğitim-öğretime hazırlamak değil midir? Bu görevi yerine getirmeyen bakanlığın yükümlülükleri öğrencilere ya da velilere mi devredilecektir?

Okul camları ve kapıları güvenli hale getirilemeyecek midir?

Okul öncesi 6 yaşındaki öğrenci ya da 16 yaşındaki lise öğrencisi rahatça camı açıp atlayabilecek midir?

Basit düzeneklerle kapılarımızı güvenli hale getirmeden binlerce öğrencinin aynı binada kalabalık sınıflarda hiçbir kaza olmadan bir arada olmasını beklemek bilimsel ve gerçekçi midir?

Yine geçen yıl İnegöl’de iki farklı okulda iki öğrencimizin camdan düştüğü kazalardan sonra okul güvenliği konusunda Eğitim-İş Bursa Şubesi olarak başlattığımız okul güvenliği araştırmamızın ortaya çıkardığı sonuçlarla örtüşen vahim olayları ard arda yaşıyoruz.

17 ilçede yaptığımız araştırmada;

– Araştırmamıza katılan üyelerimizin yüzde 66.5’i okullarının fiziki olarak güvenli olmadığını,

– Araştırmamıza katılan öğretmenlerimizin yüzde 72’si okullarında güvenliğin özel güvenlik görevlisi dışında personel (nöbetçi öğretmen, hizmetli vb) ile sağlandığını,

– Yüzde 64’ü ise okullarında “Okul Güvenliği ve Politikası Kuralları”nın olmadığını,

– Katılımcıların yüzde 63’ü okula gelen ziyaretçilerin giriş-çıkış kontrollerinin yapılmadığını belirtmiştir.

– Okulun fiziki kapasitesi ile (okul binasının büyüklüğü, sınıflardaki öğrenci sayısı, okul bahçesinin büyüklüğü) okuldaki öğrenci sayısının uyumlu olmadığını belirten katılımcı sayısı ise yüzde 60’tan fazladır.

Okul Güvenliği ve Politikası kurallarının olmaması, camlarda basit korkulukla bile önlenebilecek kazaların öğrencilerimizin yaşamını kaybetmesiyle sonuçlanması, kalabalık sınıflar ve sınıf hakimiyetinin güçlüğü, ana caddeye açılan okul kapıları ve çoğunda halen güvenlik eksiğinin giderilmemesi, okullarda yetersiz personel, birden fazla okulun aynı binayı kullanması ve akşam 21.00’e kadar devam eden ders saatleri de ulaşım konusunda öğrencilerimizin güvenliğini tehdit etmektedir.

Eğitim-İş olarak; okullardaki güvenlik ve denetim zafiyeti konusunu kamuoyunun bilgisine sunar, yaşanan kazalarla ilgili yapılacak inceleme-araştırma sonucunda kusur ya da ihmalin ortaya çıkması durumunda takipçisi olacağımızı kamuoyuna ilan ederiz.” dedi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ