Demokrat Zafer

ZAFER BURSA; Akpınar’da Düşünülen Proje Hak Sahiplerini Mağdur Edecek!

1050 Konutlar bölgesi 2012 yılında Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Alanı ilan edilmiş, ancak mevzuatın izin vermediği birçok ilave kullanımın önerilmesi ve hazine mülkiyetlerinin yok sayılması gibi sebeplerle hazırlanan projeler uygulanamamıştı. 2020 yılında ise devreye Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı girmiş, zemin artı 5 kat olarak tasarlanan projede o zaman için hak sahiplerine 130 bin TL borçlanma ile kira yardımları teklifi sunulmuştu. Bu proje de kabul görmeyince, bakanlık devreden çıktı. 2022’de ise binaların yerinde dönüşüm kararı alınarak hak sahiplerinin onayına sunuldu. Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan “Osmangazi İlçesi, Akpınar Mahallesi, 1050 Konutlar Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Alanı’na ilişkin 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Revizyonu” tekli ve ikiz olmak üzere toplam 236 bloktaki 2.290 daireyi dönüştürmesi hedeflenen düzenleme ile kat sahipleri kendi mühendislerini bulacak. Plan revizyonu ile mevcut durumda 5 kat yapılaşma nizamına sahip konut alanları 7 kat yapılaşma nizamına alındı. 1050 Konutlar’da kentsel dönüşüm uygulama etapları belirlendi. Etaplarda yer alan konutların tamamına aynı anda dönüşüm uygulanması durumunda “1 kat” teşvik sağlandı. Dolayısıyla etap bazında uygulama yapılması hâlinde konut alanlarının kat nizamı “8 kat”a çıkarıldı.

Bu düzenlemede; “Yeni konut üretim maliyetlerinin kısmen yapılaşma hakkı ile sübvanse edilebileceği öngörülmektedir. Tüm planlama sahasında nüfus yoğunluğu ve sosyal teknik altyapı dengesi ticaret+konut alanlarının 8 kat olduğu kabul edilerek hesaplanmıştır. Kottan kat kazanılmasını engelleyecek yönde plan hükmü geliştirilmiş olup hiçbir durumda 8 kat aşılmayacaktır. Ticaret+konut alanlarında ticaret yüzdesi azami %20 olarak belirlenmiştir. Örnek projelere göre 3+1 daire için inşaat alanı ortalama 110 metrekaredir.” ifadelerine yer verildi.

Konuyla ilgili olarak Zafer Partisi Bursa İl Başkanlığı’ndan ise yüksek volümde itiraz geldi. İl Başkanı Adem Şimşek; “O bölgede ikamet eden bir vatandaş olarak, oradaki binaların acil olarak dönüşüm ile yenilenmesi taraftarıyım. Ancak; yapılan düzenleme ile müteahhitin insafına bırakılıyoruz. Mudanya Caddesi’ne bakan binalar kıymetli iç tarafta olan binalar ise ekonomik bir değeri olmadığı için bizleri işin içinden çıkamayacak bir duruma sürükleyecektir. Oysa ki; mevcut metrekareler korunup, hak sahiplerinin üzerine bir kuruş dahi yük olmayacak, kente yeni 7 meydan kazandıran, Osmanlı ve Selçuklu mimarisinin yaşatıldığı yeni çarşılar kazandıracak, yeni cazibe merkezi olabilecek, sosyal donatıları düşünülmüş bir proje çizilmiş, 3 yıl Büyükşehir kapısında bekletilmiştik! Siyaset Baronlarının yeni rant alanı Bursa’da yapılması düşünülen proje ölü doğmuştur. Osmangazi’ye bağlı Akpınar Mahallesi içinde yer alan doğusunda Hancı Caddesi, batısında Sanayi Caddesi (Mudanya yolu), güneyinde Sönmez Flament kavşağı ve kuzeyinde Korupark ile sınırlandırılmış 429 bin metrekare büyüklüğündeki alanın gerçek dönüşümü kabul edilmeyen o projedir.” dedi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ