Demokrat Zafer

Leman Sevda Darıcıoğlu, “Sahnede 90’lar” Sergisi Kapsamında Gerçekleşen Angelus Altera Performansıyla Salt Beyoğlu’nda

Leman Sevda Darıcıoğlu, Salt’ın sahne ve performans kavramları odağında Türkiye’nin 1990’lı yıllarından sanat üretimlerini bir araya getiren Sahnede 90’lar sergisi kapsamında, Performistanbul’un kurucu direktörü ve performans küratörü Simge Burhanoğlu danışmanlığında, Angelus Altera adlı bir performans gerçekleştiriyor.

İlhamını Türkiye performans sanatı tarihinin 90’lı yıllar arşivinden alan Angelus Altera, miras ve gelecek nosyonlarının birbiriyle ilişkisini ele alır. Söz konusu on yılda değişen sınırları anlayabilmek için önce 1980’lere bakar; Türkiye’nin genel sosyopolitikası, kuir tarih ve performans sanatı tarihi arasında analojiler kurarak ilerler. Kuir bir gözle görünürlük/görünmezlik, sıkışma/rahatlama, kapanma/açılma kavramları üzerinden hegemonik tarihin, geçmişin ve bugünün bedende bir araştırmaya dönüştürülerek geleceğe açılacağı bir alan yaratmayı amaçlar.

Performistanbul ve Salt iş birliğinde, monoco.io katkılarıyla gerçekleştirilecek performans, 18 Eylül Pazar günü 11.00-18.00 saatlerinde Salt Beyoğlu’nda izlenebilir. Etkinlik herkesin katılımına açık ve ücretsizdir.

Angelus Altera

Leman Sevda Darıcıoğlu

  1. Bölüm: 11.00-14.30; II. Bölüm: 14.30-18.00

Danışman: Simge Burhanoğlu

Kıyafet Tasarımı: Mert Yemenicioğlu

Teşekkürler: Ali Emir Tapan, Natis fka. Hasan Aksaygın, Must Kika, İsmail İnan, Ayşe Gülru Sarpel

Salt Beyoğlu’nun -1. ve 1. katlarında gerçekleştirilecek performans esnasında kullanılacak sim ve kum gibi malzemeler solunum hassasiyeti olanlar için sakıncalı olabilir.

Yüzünü Yüzümüzü geçmişe çevirmiştir çevirdik. Bizim Sizin bir olaylar zinciri gördüğümüz gördüğünüz noktada, obiz tek bir felaket görür görüyoruz, yıkıntıları birbiri üstüne yığıp, onun bizim ayakları ayaklarımızın dibine fırlatan bir felaket. Melek, büyük bir olasılıkla orada kalmak, ölüleri diriltmek, parçalanmış olanı yeniden bir araya getirmek ister.Biz, oraya gidiyor, hayaletleri çağırıyor, parçalanmış olanı yeniden bir araya getiriyoruz. Ama cennetten esen bir fırtınakanatlarına dolanmıştır ve bu fırtına öylesine güçlüdür ki, melek artık kanatlarını kapayamaz. Esen fırtınayı kanatlarımıza aldık ve bu fırtına öylesine güçlü ki, artık bu kanatlar kapanmaz. Fırtına onu sürekli olarak sırtını dönmüş olduğu geleceğe doğru sürükler; önündeki yıkıntı yığını ise göğe doğru yükselmektedir. Biz fırtınada, göğe yükselen yıkıntı yığınının hayaletlerinden teslim aldığımız güçle geleceği kuruyoruz.”1

1 Walter Benjamin, Pasajlar, Çev: Ahmet Cemal; YKY; İstanbul; 1992; 1.baskı; Sayfa: 37

Metin: Leman Sevda Darıcıoğlu & Natis fka. Hasan Aksaygın

Leman Sevda Darıcıoğlu (Berlin & Istanbul) temel olarak performans sanatı alanında çalışan bir sanatçıdır. Darıcıoğlu uzun süreli performansların yanı sıra video, enstalasyon ve kamusal müdahale işleri üretir. Performanslarında bedenin fiziksel ve duygusal limitlerini, sınırlarını ve potansiyellerini araştırır. Bu bedensel yaklaşımı temel alan Darıcıoğlu, marjinalize edilmiş bedenlerin kırılganlığı ve gücüne odaklanarak kronopolitika ve nekropolitikayla ilgilenmektedir. Sanatçı, Batı-dışı bir perspektif ile geçmiş ve bugünün Queer bir gözle temellük edilmesi üzerine çalışmakta ve egemen tarihten dışlanan grupların tarihlerine işaret eden bedensel stratejiler geliştirmektedir.

Leman Sevda Darıcıoğlu’nun işlerini gösterdiği mekan ve kurumlardan bazıları Tropez, Berlin; STAMP Festival, Hamburg; Stadt Museum Pforzheim, Pforzheim; Schwules Museum, Berlin; Kunsthalle St Annen, Lübeck; Galerie Wedding, Berlin; University of Osnabrueck, Lingen; Zentrum fur Kunst und Urbanistik, Berlin, Haus der Statistik, Berlin; Venice International Performance Art Week, Venedik; Kunstraum London, Londra; Badischer Kunstverein, Karlsruhe; 18. Asia Biennale Bangladesh, Dhaka; Warehouse9 International Performance ArtFestival, Kopenhag ve Jeonbuk Museum of Arts, Jeonju.

Darıcıoğlu documenta15 kapsamında CAMP Sanat Eğitimi üzerine Notlar programına misafir sanatçı olarak dahil olmuştur.

Leman Sevda Darıcıoğlu 2022 kış sömestri itibariyle Nuremberg Güzel Sanatlar Akademisi‘nde Live Art Forms programında master yapmakta ve Art in Context master programı kapsamında Berlin Sanat Üniversitesi, UdK‘ta misafir eğitmen olarak ders vermektedir.

Leman Sevda Darıcıoğlu 2017’den beri uluslararası performans platformu Performistanbul tarafından temsil edilmektedir.

İnternet sitesi: www.performistanbul.org

İhtiyaç: Sen Dijital Arşivi: www.ihtiyacsen.com

Perform İstanbul Yayınları: https://www.performistanbulyayinlari.com/

Facebook:www.facebook.com/Performistanbul www.facebook.com/pcsaa.ist

Instagram:www.instagram.com/Performistanbul www.instagram.com/pcsaa.ist

YouTube: www.youtube.com/Performistanbul

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ