Demokrat Zafer

Büyükşehir’e çöplük tepkisi! CHP’den Kayapa çıkarması…

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından Kayapa’da yapılması planlanan Kayapa-Kuruçeşme Katı Atık Bertaraf ve Depolama Tesisi’ne tepkiler büyüyor. Daha önce bölge halkı tarafından da protesto edilen proje ile ilgili sakıncalarını duyurmak üzere bu kez CHP Bursa İl Örgütü Kayapa’ya çıkarma yaptı. Bursa’nın yeni bir kambura ihtiyacı olmadığını, Büyükşehir Belediyesi’nin tesise ‘entegre tesis’ demesinin çöplük işlevini değiştirmediğini belirten CHP Bursa İl Başkanı İsmet Karaca, Kayapa’nın tesis için yanlış bir yer seçimi olduğunu söyledi.

bursamuhalif.com

Daha önce bölge halkından gelen tepkiler üzerine rafa kaldırılan Kayapa-Kuruçeşme Katı Atık Bertaraf ve Depolama Tesisi, bir kez daha Büyükşehir Belediyesi’nin girişimleri ile gündemde.

Kayapa’da tepkiler dinmiyor

Geçtiğimiz günlerde Nilüfer Kent Konseyi, çevre örgütleri ve bölge halkı tarafından protesto edilen projeye CHP Bursa İl Örgütü’nden de sert tepki var.

CHP’liler bugün İl Başkanı İsmet Karaca, ilçe başkanları, partililer ve milletvekillerinin de katılımı ile Kayapa’da bölge halkı ile bir araya geldi. Kayapa Meydanı’nda düzenlenen protestoda eleştirilerin odağında Büyükşehir Belediyesi vardı.

İlk sözü Halk Sağlığı Uzmanı Profesör Doktor Kayıhan Pala aldı.

Pala, Kayapa’da çöp tesisinin yapılmasının yanlış olacağını söylediklerini ancak meclisten geçtiğini belirterek atılan yanlış adımları şöyle anlattı:

Prof. Pala: Dünya atık yakmaktan vazgeçiyor

“Böyle bir katı atık depolama tesisinin yeri için bilimsel tespitler yapılmalı. Dünya atık yakmaktan vazgeçiyor. Bu insan sağlığını etkiliyor. Gelecek kuşakları düşünüyorsak, insanlar kanser olmasın diyorsak, üreme problemi yaşamamak istemiyorsak bu tesisten vazgeçmemiz gerekir”

Aydın: Zaten 10 ayınız kaldı, hiçbir şeye dokunmayın

Daha sonra söz alan CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın, “İlk milletvekili olduğumuz dönemde de karşı çıktık. Ancak apar topat bunu meclisten geçirdiler. Nüfus hızla artıyor. 5-10 yıl sonrasını düşünmeden gareket ediyorlar. Biz seçime kadar hiçbir şeye dokunmayın diyoruz. Zaten 10 ayınız kaldı. Biz geldiğimizde her şeyi düzelteceğiz” ifadelerini kullandı.

Altaca Kayışoğlu: Tesisin bilimsel dayanakları yok

CHP Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu da Kayapa’daydı. Konunun 2016 yılında gündeme geldiğini belirten Altaca Kayışoğlu, tesisin bilimsel dayanakları olmadığını söyledi. Altaca Kayışoğlu, “En kısa yoldan nasıl daha az para harcarız anlayışı ile hareket ediliyor. Biz halk sağlığını riske atan her türlü tesisin karşısında olacağız. Hukuki olarakta süreci takip edeceğiz.” dedi.

CHP İl Başkanı İsmet Karaca, açıklamasında Bursa Büyükşehir Belediyesi’ni tesis ile ilgili kararı Meclis’ten yangından mal kaçırırıcasına geçirmekle suçladı.

Karaca: Bu yanlış uyulamadan vazgeçin

Karaca, ” Bursa’da her gün ortalama 3500 ton çöp birikiyor. Bursa’yı biz yöneteceğiz. Bu tesis ihtiyaç mı ihtiyaç. Bunların ayrıştırılması ve bilimsel şekilde yapılmasını sağlayacağız. Burada tek sıkıntı yer seçimi. Kayapa bu tesis için uygun değil. Baştan yanlış uygulamayla başlarsanız o yanlış devam eder.” ifadelerini kullandı.

Kayapa halkı: Doğamızı mahvedecekler

Kayapalı 65 yaşındaki Rabia İşçan da, “Dağlarımızı mahvedecekler, yeşillikleri görmüyor musunuz? Sularımızın pislenmesini istemiyoruz. Gidin başka yere yapın yer mi yok? Bize sordunuz mu tesisi yaparken” sözleri ile tepkisini dile getirdi.

Haber Merkezi

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ