Demokrat Zafer

TÜGİAD BURSA, “CUMHURİYETİ” KONUŞTU

Türkiye Genç İş İnsanları Derneği (TÜGİAD) Bursa Şubesi, “Cumhuriyetimizin 100. Yıl Söyleşisi” programını Almira Hotel’de gerçekleştirdi. Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan ve Gazeteci İsmail Küçükkaya’nın konuşmacı olarak katıldığı programda, cumhuriyet dönemi ve Mustafa Kemal Atatürk’ün fikirleri konuşuldu.

Türkiye, cumhuriyetin 100. yılını kutlarken, TÜGİAD Bursa Şubesi anlamlı bir etkinliğe imza attı. Akademisyen Deniz Ülke Arıboğan ve Gazeteci, Haber Sunucusu ve Yazar İsmail Küçükkaya’nın konuk olarak katıldığı “Cumhuriyetimizin 100. Yılı Söyleşisi” programı büyük bir katımla gerçekleşti. Profaz Solar ve Beyçelik Gestamp firmalarının sponsorluğunu üstlendiği gecede; Cumhuriyetin tarihsel gelişimi ve Mustafa Kemal Atatürk’ün fikirleri ve gelecek nesillere bıraktığı öneriler konuşuldu. Programın soru cevap kısmında TÜGİAD Bursa üyeleri Akademisyen Arıboğan ve Gazeteci Küçükkaya’ya sorular sordu.

BAYKAL, “BİR TEK ŞEYE İHTİYACIMIZ VAR O DA ÇALIŞKAN OLMAK”

Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren TÜGİAD Bursa Şubesi Başkanı Selim Baykal, “Bugün hep birlikte Cumhuriyetimizin 100. yılını kutlamanın gururunu ve sevincini yaşıyoruz. 29 Ekim 1923’te Egemenliği kayıtsız, şartsız millete armağan eden Mustafa Kemal Atatürk ve 1. Meclise teşekkürü borç biliyor, kendilerini minnet ve şükranla anıyoruz. Cumhuriyet bizim için sadece bir yönetim biçimi değil, aynı zamanda çağdaşlaşma ve ilericiliktir. Millet olarak muasır medeniyetler seviyesine çıkabilmenin temelidir, en sağlam yapı taşıdır. Başladığı noktayla kıyaslarsak ilk 100 yılda çok yol kat etmiştir Türk milleti. Bu kazanımları sadece korumakla kalmamalı, kıymetini bilip milletçe bayrağımızı daha yükseklerde dalgalandırmalıyız. Hem halkımızın hem de insanlığın gelişimi için örnek duruşumuzu devam ettirip, yılmadan hedefe doğru yürümeliyiz. Atamızın dediği gibi; sadece bir tek şeye ihtiyacımız var o da çalışkan olmak. Milli birlikteliğimiz bu yüzyılda olduğu gibi önümüzdeki yüzyıllarda da sınanacaktır. Türk milleti zekasıyla Cumhuriyeti üzerindeki tehditleri bir bir bertaraf etmeye devam edecektir. Türk milleti olarak ortak bir ulusal kimlik etrafında toplanıp, vatanın iç ve dış tehditlere karşı savunmasını kararlı bir şekilde sürdüreceğine ve zor kazanılmış Cumhuriyetine sonuna kadar sahip çıkacağına inancım tamdır. İhtiyacımız olan güç damarlarımızdaki asil kanda mevcuttur. Türkiye Cumhuriyeti yüce önder Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi ilelebet mesut, muvaffak ve muzaffer olacaktır. Hepiniz adına Cumhuriyetimizin 100. Yılını en içten dileklerimle kutluyorum.” dedi.

ARIBOĞAN, “TÜRKİYE İLİŞKİLERİNİ HER ZAMAN DİPLOMASİ İLE YÜRÜTMÜŞTÜR”

Türkiye’nin sağlam bir ulus devlet hikayesi olduğunu ifade eden Arıboğan, “Geçmişten bugüne baktığımızda Türkiye’ “zafer” anlatısını benimsemiş bir ülkedir. Lozan bunun en önemli sembolik parçasıdır. Türkiye rövanş arayan, saldırgaşan bir ülke değil. İlişkilerini her zaman diplomasi ile yürütmüş bir ülkedir. Mustafa Kemal Atatürk’ün bize öğrettiği en önemli özelliklerden biri budur. Kurtuluş mücadelesi verilen ülkelerle bile diplomasi ilişkisi hiçbir zaman kesilmemiştir. Dış politikada tavırlarında her zaman pozitif bir anlayış vardır. Türkiye, dışlanmış hissettiği dönemde bile olumlu ilişkiler kurmuş, statükosunu korumuş ve kendisini egemen güçlerin yanında konumlandırmıştır.” değerlendirmesini yaptı.

“ATATÜRK FİKİRLERİ İLE ÖLÜMSÜZ BİR LİDERDİR”

Mustafa Kemal Atatürk’ün fikirlerine sahip çıkılması gerektiğine değinen Arıboğan, “Atamız kendi ağzından bize; “Ben Mustafa Kemal’im, Atatürk sizlersiniz” demiştir. Dünyada büyük liderler, kendi kişiliklerinden bağımsız olarak ortaya koydukları kimliklerle yüzyıllarca anılmıştır. Atatürk’te sembolize ettiği fikirlerle, bireysel kişiliğinden bağımsız olarak ortaya koyduğu kimlikle ölümsüz bir liderdir. Hiçbir siyasi lider hatalardan maruz değildir, uzak tutulamaz. Mutlaka kişisel hayatında da siyasi kararlarında da hatalar yapmıştır ama nihai noktada ortaya çıkan şey de çok büyük bir başarıdır bunu da gözardı edilmemesi gerektiğini düşünüyorum. Onun için Mustafa Kemal Atatürk, dünyanın en önemli siyasi liderlerinden bir tanesi. Ona çok şey borçlu olduğumuzu unutmamız gerekiyor.” İfadelerini kullandı.

KÜÇÜKKAYA, “ATATÜRK ONARICI BİR LİDERDİR”

Dünyada iki farklı lider tipi olduğuna dikkat Çeken İsmail Küçükkaya ise Mustafa Kemal Atatürk’ün onarıcı bir lider olduğunu ifade etti. Küçükkaya “Bir yerde ayrıştırıcı liderler varken bir yerde de birleştirici, onarıcı liderler vardır. Atatürk, toplumu birleştiren, fikirleri ile gelecek nesillere ışık tutan bir liderdir. Toplumu bölüp, çoğunluğu arkasına almaya çalışmadan, tüm ulusu içinde bulunan farklılarla bir bütün olarak kabul etmiştir.

Bugün cumhuriyetimizin 100’üncü yılını kutluyorsak onun sayesindedir. Bize bıraktığı bu mirasa sahip çıkmalıyız. Cumhuriyetimizin 100. yılını sadece bir günden ibaret olarak görmemeliyiz. Tüm yurtta, yıl boyu sürecek etkinliklerle, halkın tamamıyla şölen havasında kutlamalar yapılmalı. Her eve bayraklar asmalıyız.” dedi.