Demokrat Zafer

GÜLHÜSEYİN KAZIMLI BURSA DA

Gülhüseyin KAZIMLI bir dizi faaliyetlerde bulunmak üzere Bursa’ya geldi. Azerbaycan Cumhuriyeti Fahri Kültür Büyükelçisi Özkan Hüseyin Sarıcalı ile temasa geçti. Sarıcalı ziyaret ile ilgili gazetemize yaptığı açıklamada; ” Zaten GÜLHÜSEYİN Bey ile iki hafta önce Azerbaycan Bakü de görüşmüştük. Yakın bir arkadaşıyla beraber bir restoranda bize yemek ikram etmişti.
Ayrıca, AYB Merkezi salonunda bana “VEKTOR BEYNEL HALK İLİMLER AKADEMİYESI” DEKANI PPOF. DR. ELÇİN İSKENDERZADE tarafından tevdi edilen Azerbaycan Cumhuriyeti “Fahri Kültür Büyükelçilik” törenimde de yanımızda olmuştu. Gülhüseyin KAZIMLI üstadımıza da “VEKTOR Beynel Halk İlimler Akedemiyasi” tarafından Türk Dünyası ve Türk Kültürüne hizmetlerinden dolayı kendisi de ödüle layık görülmüştü. Ödülünü PROF. DR. ELÇİN İSKENDERZADE elinden aldı.” dedi.
Ayrıca Prof. Dr. Elçin İskenderzade ve Özkan HÜSEYİN SARICALI ile beraber birde hatıra fotoğrafı çekildi. Özkan HÜSEYİN SARICALI Gülhüseyin’i iki gün malik hanesinde misafir etti. Geçen bu iki gün içinde Azerbaycan ve Bursa’daki kültüre hizmet eden şahıslar arasında Azerbaycan ve Türkiye arasında bir kültür köprüsü oluşturulması hakkında uzun uzun görüşmeler yapıldı. Genel Merkezi Bursa da bulunan “Dünya Ozanlar, Şairler ve Yazarlar Derneği” öncülüğünde (Türk Kültürüne) ortak hareket etme kararına varıldı.
İlk etkinlik, yazılı basın, görsel ve sosyal medyada Hanende (Sanatçı) Meşedi Mehmet Ferzalıyev’ Türk ve Türk Dünyası litaritörüne tanıtmak olunacağının altı çizildi. Hanende Mehmet Ferzalıyev hakkında da çalışmalar devam edecek.
GÜLHÜSEYİN KAZIMLI KİMDİR?
Gülhüseyin KAZIMLI 1950 yılında Karabağ Cebrail ilinde dünyaya gelmiş. 30 yıla yakın Azerbaycan Cumhuriyetinin muhtelif birimlerinde devlet memuru olarak görev yapmış, 2015 yılında da emekli olmuş.
Emekli olduktan sonra, edebiyata ve ince (Musikiye) sanata ilgi göstermiş ve halende bu uğurda hizmet etmektedir.
Gülhüseyin KAZIMLI çeşitli konuları içeren 30 kitap sahibidir. Azerbaycanin en çok tanınmış bestekarları tarafından 30 tane şiiri bestelenip “Türk Dünyası Hazinesine” kazandırılmıştır.
Ayrıca, Gülhüseyin KAZIMLI “Azerbaycan Yazıcılar Birliğinin” 50 yılı aşkım üyesidir. Aynı zamanda Azerbaycan devlet televizyonu olan AZ tv de çalışmış.
HANENDE MEŞEDİ MEHMET FERZALIYEV KİMDİR?
Hanende (Sanatçı) Meşedi Mehmet FERZALIYEV 1872 yılında Karabağ ŞUŞA şehrinde dünyaya gelmiş. 1929 yılına kadar Azerbaycan da yaşamış. 1923 yılında Varşova gitmiş. 30 dan çok Azerbaycan Muğam (Esas) Halk Musikisi ve Halk Mahlılarını plaklara yazdırmıştır.
1929 yılında Türkiye’ye göç etmiş. İlk Çanakkale de daha sonraları 1962 yılına kadar İstanbulda yaşamış. İstanbulda “Azeri Musikisi Heyeti” kurmuş ve 33 yıl Azeri Türk Musikisine hizmet etmiş.
1962 yılında İstanbulda vefat etmiştir. Ama mezarı hala daha bilinmemektedir. İstanbulda yapılan tüm arşiv çalışmalarında bahse konu kişi ismine rastlanılmamış.
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ