Demokrat Zafer

KESTEL’DE “KAÇAK BİNA” İLE “KAÇAK” GÜREŞİLİYOR!

Bursa’nın etkin yazarlarından Çağla Şahin; gazetemizin ilk kez gündeme getirdiği Kestel’de yaşanan kaçak bina uygulanmasını kaleme aldı. Çağla Şahin yazısında; “Selam tüm okuyuculara, selam olsun hayatın tüm aldıkları yada tüm verdikleri karşısında dürüst kalmayı başarabilen erdemli yüreklere…
Dürüstlük, doğruluk, adalet gibi vasıfları malum günümüzde mumla arar olduk. Halbuki insanı insan yapan özellikler değil midir? Kaldı ki bir yönetici durumundaysanız bu vasıflar kişisellikten öte sosyal, hukuki ve ahlaki sorumluluk ve zorunluluklarda getirmelidir. Mesela bir siyasetçiyseniz itibarınızı yerle bir ettiği gibi vebalide büyüktür…
Kestel Bursa’nın Doğu yakasında güzel bir ilçesi. Güzelliğini en çokta farklı etnik kökenlerin zenginliğinden de alır. Lazıyla, Kürt’üyle, Alevi’siyle, Balkan göçmenleriyle rengarenk bir ilçemizdir. Hatta Doğu yakasının muhafazakar bilinen yapısına karşın modern yaşam tarzını da benimsemiştir aslında. Birgün bu konuyu ayrıca yazacağım. Ama bugün bu güzel ilçemizin maalesef gündemden bir türlü düşmeyen belediyesiyle ilgili yine sansasyonel bir konu.
Şirketlerin, kurumların yıllık faaliyet raporları olur. Yıl içinde neler yapılmış, ne kadar kâr, zarar vs gibi ve neler yapılacağı gibi…
Kestel belediyemizin ise göreve geldiğinden beri her yıl maalesef ki, bir yolsuzluk raporu gündeme geliyor. Ve asla şaşmıyor.
İlk olarak 2020’de belediye kaynaklarını kendi adına çarçur ettiği haberiydi. Hatta” Kestel Yöre” gazetesi 13 Haziran 2020 tarihli yayınında bunu maddeler halinde yayınlamıştı.
Yıl 2021…bu kez Almanya’da yaşayan bir gurbetçinin Kestel’de satın almış olduğu araziye yasa dışı yöntemlerle ev yapmaya teşvik ettiğini ,bağış adı altında para aldığını, rüşvet kesilince de iş adamının yasalara aykırı olarak yaptığı villanın yasaların gerektirdiği şekilde tebligat bile yapılmadan ve belli süreler beklenmeden apar topar yıkılması sebebiyle Kestel Belediye Başkanı Önder Tanır ve Yardımcısı Haluk Kürel ile ilgili olarak Cumhuriyet Savcılığı’na şikayetiyle gündem olmuştu.
Yıl 2022…Mayıs ayının 13’ünde Kestel ilçesi Kazancı Mahallesi’nde kaçak yaptığı ahırın yıkım tebligatını alan Bayram Yazıcı, ineğiyle belediye önüne gidip, eylem yapmış fakat belediye başkanının bu protestolara gelmeyeceklerini kaçak yapılara asla izin vermeyeceği söylemiyle ahır yıkılmıştı.
Haklıydı.
Bizde hak vermiştik.
Belediyecilik bunu gerektirirde demiştik hatta…
Evet şimdi gelelim iki gündür yine aynı sebeplerle gündeme gelen Kestel belediyesindeki yine bir skandal habere…
Köfteci Yusuf’un tatlıcısı olarak bilinen S.B. Ağlaşan mahallesinde 3 yapı 1 yüzme havuzu yapıyor. İmar sorunu nedeniyle binalarda haliyle kaçak. Ekim 2019 zabıtaya yapılan ihbarla mal sahibine bir para cezası kesiliyor.
Buraya kadar gidişat doğru.
Fakat sorun bundan sonra yapılanlar.
30 gün içinde belediyenin idari işlem, para cezası veya yıkım kararı gibi bir işlem yapması gerekirken, belediye yönetimi iş insanına ulaşır ve S.B. den kendi ismiyle 15 Şubat 2020 de bir çöp aracı “Şartsız Bağış” adı altında alınıyor. 10 Şubat 2021 de de söz konusu olan binalar için para cezası ve yıkım kararı çıkartılıyor.
Ee tamam işte diyecektik ki,
Aradan 17 ay geçmesine rağmen evrak Yapı Kontrol de sümen altı edildiği için binaların yıkılması da başka bahara kalıyor.
İkinci olayın kahramanı da yine bir iş insanı. Ankara Yolu üzerinde tek katlı iş yeri olan ve Bursalılar tarafından da yakından tanınan Karadağ Mobilya’nın ortaklarından H.K. 1 kat inşa eder. Yapıya 2020 yılında bir kaçak tutanağı tutulur. İş insanı H.K. belediye ile yapılan görüşme sonrası bir adet Doblo araç alıp bağış yapar. Üst kat ile ilgili yapılan işlem ise 24.03.2021 tarihinde yapılan oturumda sessiz sedasız işlem dahi görmeden Kestel Belediye Meclisi’nde geri çekilerek evrak Yapı Kontrol’e havale edilir. Ne para cezası kalır ortada nede yıkım kararı!
Şu an tüm gözler Kestel belediyesinin ve üst üste gelen bu skandal haberler karşısında AK partiden gelecek açıklamalarda.Aklanılması gereken bu olaylar karşısında aklanabilecek mi? Affedilecek mi? Yoksa affı istenecek mi?
Kestel muhalefeti ise ortak yaptıkları açıklamada, rüşvetin adını bağış yaptıklarını ifade ederken” Kendi içindeki dinamikleri nedeniyle tartışılan ilçemizde uzun zamandır kaçak binalar gündemden düşmüyor. Kestel Belediye başkanının kendine yakın medyada servis ettirdiği ‘çevreci başkan-kaçakla mücadeleci başkan’ kimliğiyle kamuoyuna da lanse edilen ne başkanın nede Kestel’den yükselen bu rüşvet olayının peşini bırakmayacağız.” ifadeleri kullanıldı.
Ne diyelim şimdi…
Daha geçtiğimiz günlerde Bayram amcanın protestosunu provakatif bir eylem gösterip belediyecilikten taviz vermeyeceklerini söyleyenler, ki olması gereken budur. Şimdi bunlara ne yanıt verecekler. Veya Bayram amca ne düşünüyor acaba?
keşke bir ineğimi bağış olarak verseydim belediyeye de ahırım yıkılmasaydı diyor mudur mesela…
Hem önümüzde kurban bayramı, bağış babında yani.
Ah be Bayram amca
vah be Kestel Belediyesi…” 

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ