Demokrat Zafer

Sertaslan’dan korkutan uyarı: Foseptik çukuru olur!

Gemlik Belediye Başkanı Mehmet Uğur Sertaslan Marmara Denizi’ndeki müsilajı değerlendirirken, bir kimya firmasının Gemlik’te kurmayı planladığı ve uzmanların Gemlik Körfezi’ne geri döndürülemez zararlar vereceğini söylediği soğutma tesisine yönelik enBursa.com’a özel açıklamalarda bulundu.

Başkan Sertaslan'dan korkutan uyarı: Foseptik çukuru olur!
Haber: Merve ÇEVİK
Kamera: Emre ÇELİK

Geçtiğimiz yıl Marmara Denizi’nde yaşanan müsilaj sorunu bu yıl da devam edecek mi? soruları gündeme yeniden gelirken şimdi ise bir başka gündem Gemlik’te bir kimya firması tarafından kurulması planlanan soğutma tesisi oldu. Başkan Sertaslan ise konu hakkında enBursa.com’a özel açıklamada bulunurken gerekli tedbirler alınmaz ise, “20 yıl sonra burası foseptik çukuru olur” dedi.

Gemlik Belediye Başkanı Mehmet Uğur Sertaslan, müsilajı etkileyen ve ortaya çıkan durumu anlatırken, “Sayın Cumhurbaşkanı ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı’nın söyledikleri şekilde konuşuyorum, Marmara Denizi’nde insan kaynaklı azot ve fosfor yükünün yükselmesi, küresel iklim değişiklikleri sebebiyle her yerde 1 derece artmışken Marmara Denizi’nde suyun sıcaklığının 2 buçuk derece artmış olması müsilajı tetikleyen  ve ortaya çıkartan durum arasında. Dolayısıyla biz Türkiye Cumhuriyeti olarak devlet yatırımlarında derin deşarj sisteminden vazgeçtik. 22 maddelik eylem planında bu var yani. Büyükşehir Belediyesi şimdi 100 milyon liraya belki de daha fazla paraya arıtma yapıyor, ihaleye çıkacak,” dedi.

Bakanlığın verdiği derin deniz deşarj izniyle müsilajın Gemlik’in kaderi olacağını söyleyen Gemlik Belediye Başkanı Mehmet Uğur Sertaslan, Marmara Denizi ve Gemlik Körfezi için gerekli tedbirlerin alınmaz ise 20 yıl sonrasında  foseptik çukuruna dönüşebileceğini söyledi.

Soğutma Tesisi Gemlik Körfezi’ni nasıl etkileyecek?
Tesis denizden çok yüksek miktarda su çekecek. Bu su içinde de canlı maddeleri azaltmak için bölgeye klor verecek. Su, tesis içinde soğutma amaçlı kullanıldıktan sonra ısınmış olarak denize bırakılacak. Denize bırakılan sıcak su körfezde kışın 1 yazın 2 derecelik artışa neden olacak. Uzmanların anlattığına göre klor ve sıcaklık değişimi denizdeki bazı canlıları yok ederken bazılarının anormal miktarda çoğalmasına sebep olacak. Denizdeki canlı hayatın anormal ve yapay değişimi suyun rengini ve yoğunluğunu değiştirecek. Körfezin kokmasına neden olacak. Zaten yeterince kirleticinin karıştığı Gemlik Körfezi’nde bir de canlı yapısı, denizle temas eden insandan balığa, yağmurdan ağaçlara her şey etkilenecek. Ekolojik denge bozulacak.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ