Demokrat Zafer

Özkan Tüy Dikti!

‘Ek Bütçe’nin görüşüldüğü Olağanüstü Meclis Toplantısı’nda ilginç diyalog: Karacabey Belediye Meclisi’nin önceki gün yapılan Olağanüstü Toplantısı’nda Başkan Ali Özkan’ın…

Ek Bütçe’nin görüşüldüğü Olağanüstü Meclis Toplantısı’nda ilginç diyalog:

Karacabey Belediye Meclisi’nin önceki gün yapılan Olağanüstü Toplantısı’nda Başkan Ali Özkan’ın yıkmaya karar verdiği Ömer Matlı Kapalı Pazaryeri için talep edilen 125 milyon TL‘lik ‘ek bütçe’ konusu damga vurdu. Toplantıda söz alan İYİ Parti Meclis Üyesi Adnan Akın, pazaryerinin rant uğruna heba edileceğini belirterek, Başkan Özkan’ı görev süresi boyunca Karacabey’i beton yığını haline getirmekle itham etti. Akın’ın eleştirilerine kulak tıkayan Özkan ise, “Lüzumsuz konuşmanın cevabı da lüzumsuz olur. Size yanıt verecek bir durum yok” demekle yetindi. Öte yandan Özkan’ın talep ettiği ek bütçe oy çokluğuyla kabul edildi.

Belediye Meclis Toplantı Salonu’nda yapılan Olağanüstü Meclis Oturumu’na AK Partili Meclis Üyesi Armağan Elçin ile İYİ Partili Üyeler Bala Songül Kuvan, Feridun Şeker ve Nezihi Mestan mazeretleri sebebiyle katılmadı.

172 milyonluk ek bütçe talebi

Tek gündem maddesi olan ‘Ek Bütçe’ konusunun görüşüldüğü toplantıda meclise; 2022 yılı başında sağlanan maaş artışları ile Temmuz 2022 döneminde de sağlanacak olan maaş artışları göz önünde bulundurularak; Fen İşleri Müdürlüğü’nün yapımını planladığı pazaryeri projesi, yine Fen İşleri Müdürlüğü’nün yol yapım işleri, akaryakıt fiyatlarında yaşanan artış ve yapılması planlanan kamulaştırmalar sebebiyle ‘bütçe dairelerinin ödenek ihtiyacını’ karşılamak üzere; Spor Toto Teşkilat Başkanlığı’ndan sağlanacak reklam geliri, Karayolları kamulaştırma geliri, İller Bankası belediye paylarından sağlanacak artış, emlak vergilerinden sağlanacak artış ve taşınmaz satış yerlerinden sağlanacak gelir kaynağı ile toplamda 172 milyon 614 bin TL ek ödenek verilmesi talep edildi.

Ancak meclise sunulan ek ödenek kalemlerinden en dikkat çekeni ise 125 milyon TL’lik pazaryeri projesiydi. İlçede yıkımı büyük tartışmalara sebep olsa da, Belediye Başkanı Ali Özkan’ın asla geri adım atmadığı bu proje için görüşlerini bildiren İYİ Parti Meclis Üyesi Adnan Akın, dikkat çeken bir açıklama yaptı. Belediye Başkanı Ali Özkan’ı eleştiri yağmuruna tutan İYİ Partili Adnan Akın, pazaryerinde ticari rant iddiasında bulunarak, Başkan Özkan’ı görev süresi boyunca Karacabey’i beton yığını haline getirmekle suçladı.

Meclis-2

“Derdiniz otopark değil, ticari rant”

Akın, şunları kaydetti: “Sayın Başkan, 2022 yılı başında sağlanan maaş artışları ile Temmuz 2022 döneminde de sağlanacak olan maaş artışları göz önünde bulundurularak, ek ödenek talebinde bulunmaktasınız. Asıl ödenek maaş farkları için değil de ilçemizin tek kapalı pazar yerini yıkıp tekrar yapmak için gerekli olan 125 milyon TL için ek bütçe istediğiniz görülmektedir. Yani Belediyemiz başka hiçbir faaliyet göstermeden bu pazar yerine 125 milyon TL harcayacak öyle mi?

Sayın Başkan 2014’ten beri bu ilçeyi siz yönetiyorsunuz. İlçemizi adeta beton yığınına siz getirdiniz. 2014 yılında müteahhitlik hizmetleri henüz Tabaklar, Drama, Runguçpaşa, Selimiye Mahalleleri’nin ana cadde boylarında varken, 2014-2019 döneminde sürekli sizleri uyardık. Gelin bu planları değiştirelim; Sırabademler, Canbalı, Mecidiye Mahalleleri henüz tek kat ve iki katlı iken bu bölgelerin yapı nizamını değiştirilelim dedik, kabul etmediniz. Otopark ihtiyacımız artacak dedik dinlemediniz. İmar planlarını verin inceleyelim dedik vermediniz. Runguçpaşa mezarlığının doğu kısmını bile konut alanına alındığını biz tespit ederek düzeltilmesini istemiştik.

Karacabey’in yeni yerleşim alanlarına ihtiyacı var, 1/25.000’lik nazım imar planlarının yapılması gerekiyor ama 10 yıldır hala yapılmadı. Tabii ki siz de, biz yapıyoruz diyeceksiniz. Sayın meclis üyelerim, bu planı gören var mı, nereleri imara açılıyor baktınız mı? Verimli tarım alanlarını mı açıyorsunuz Sayın Başkan!

10 yıldır küçük sanayi sitesini yağmur suları basıyor, baş edemiyorsunuz. Yarın tarım alanlarını su basarsa nasıl çözeceksiniz merak ediyoruz. Umarım planlama bizim düşündüğümüz gibi olmaz da biz yanılırız.

Evet Karacabey’in mevcut yerleşiminin imar plan tadilatları ile betonlaşmasının önünü siz açtınız Sayın Başkan, başkaları değil.

‘Mekruh, ucube’ olarak tanımladığınız bu pazaryeri alanında; Tarım Fuarı etkinliği yapıldı, pandemi döneminde cemaatle beraber Cuma namazları burada kılındı. Daha yeni Büyükşehir Belediyesi’nin iftarı burada yapıldı. Şimdi de diyorsunuz ki otopark alanı yok, burasını yapacağız.

Sayın Başkan sizin derdiniz otopark yapmak değil, o bölgeyi ticari ranta çevirmektir. Şu anda mevcut imar planında pazar yeri, ticaret alanına çevrilmedi mi? Pazar alanının tüm çevresine ticari amaçlı dükkanlar, üst kata AVM yapılmayacak mı? Pazaryerini ticaret alanına çevirdiniz ki, yarın dükkanlar yapıldığında sıkışırsak satarız düşüncesi milletimizde hasıl olmuyor mu sanıyorsunuz? Pazar yeri imar planında ticaret alanına neden çevrilir? Soruyorum?

Bu ilk değil ki; Drama Mahallesi’nde halen taksicilerin durduğu alanın da zeminini ticaret alanı yaptınız. Yani rantsal değişim! Peki buraya otoparkı niye yapmıyorsunuz?

“Arazilerini sattığınız köylere ne hizmet götürdünüz?”

Ek bütçenin gelirler kısmına bakalım; arazi satışlarından elde edilecek olan gelirler için 108 milyon TL koymuşsunuz. Sayın Başkan, bu güne kadar Çavuş, Fevzipaşa, Karakoca, Hürriyet ve ismini sayamadığım diğer kırsal mahallelere ait arsa ve otlakiye alanlarını sattınız. Bir meclis üyesi olarak soruyorum, bu arazi satışlarına karşılık, kırsal mahallelere siz Karacabey Belediyesi olarak ne hizmet götürdünüz?

Sayın Başkan, ‘cinsi arsa’ olarak vatandaşa sattığınız bu parsellerin bir kısmına ruhsat bile veremediniz. Bu suç kimin; hala kırsal kesimdeki arazileri satacağız diyorsunuz, ne için? Kapalı pazaryerini yıkıp tekrar yapmak için…

Sayın Başkan, merkezde yaşayan nüfusun 60 bin civarında olduğunu biliyor musunuz? Binlerce aracın sokaklarda olduğunun farkında mısınız? Bütün sokaklar sağlı sollu otomobillerle dolu. Neden? Çünkü hiçbir inşaata otopark yapılmadı. Neden? Çünkü inşaatların giriş katları sayenizde ticaret oldu, araçlara yer kalmadı. Allah geçinden versin bir yangın çıksa sokağa itfaiye giremeyecek durum söz konusu. Bunu siz yaptınız Sayın Başkan!

Yağışlı ve rüzgarlı havalarda, sokaklarda kurularak 84.000 nüfusa hizmet eden iki adet semt pazarı, bir adet de kapalı pazar alanımız var. Siz tek kapalı pazar yerimiz olan Salı pazarımızı kapatacaksınız, sonuç ne olacak? Pazarcılarımız sokak aralarına yayılacak, yağmurlu rüzgarlı günlerde vatandaşımız bu sokaklarda pazar alışverişini yapacaklar. Bu bizim insanımıza reva mı Sayın Meclis Üyelerim.

Öncelikle semt pazarlarını oluşturun. Ama sokak aralarında değil. Toplu, üstü kapalı alanlar yapın ki, halkımız da mutlu olsun. 125 milyonu sadece kapalı pazaryerini yıkıp tekrar yapmaya harcayacağınıza yeni pazar yerleri, yeni otopark alanları için harcamalısınız Sayın Başkan. Bu alanlar için gerekli olan kamulaştırmaları yapabilirsiniz. Eğer bir projeniz yoksa, çevre ilçeleri gezmenizi tavsiye ederiz. İşte o zaman 125 milyona çok amaçlı kaç tane pazaryeri yapabileceğinizi görebilirsiniz. Karacabey halkı, Belediye bütçesinin çoğunu kapalı pazar yerini, yap boza çevirmeniz için size oy vermedi Sayın Başkan.

Bu nedenle İYİ Parti Grubu olarak; ek bütçenin maaş farkları ile ilgili kısmına evet, ek bütçenin gelir kısmındaki arazi satışlarından elde edilecek gelir kalemine ve ek bütçenin gider kalemleri arasındaki 125 milyonluk bedeli kapsayan pazar alanı ile ilgili kısımlarına ret oyu veriyoruz.”

Özkan detaylı yanıt vermedi

İYİ Parti Meclis Üyesi Adnan Akın’ın bu eleştirilerine yanıt vermeyen Belediye Başkanı Ali Özkan, “Lüzumsuz konuşmanın cevabı da lüzumsuz olur. Size yanıt verecek bir durum yok. Sizin gibi biri böyle lüzumsuz eleştirileri nasıl yapar, gerçekten hayret.” demekle yetindi.

EK Bütçe oy çokluğuyla kabul edildi

Ardından Bütçe ve Plan Komisyonu’na havale edilen ‘ek bütçe’ nedeniyle meclis oturumuna 5 dakika ara verildi. Bu sürede boş bir odada toplanan Bütçe ve Plan Komisyonu üyeleri AK Partili Turgut Yozgat ve Sabahattin Yıldız ile MHP’li Ahmet Ali Kışla ek bütçe’ye evet derken, CHP’li Murat Tanrıverdi de ek bütçenin maaş farkları ile ilgili kısmına evet, ek bütçenin gelir kısmındaki arazi satışlarından elde edilecek gelir kalemine ve ek bütçenin gider kalemleri arasındaki 125 milyonluk bedeli kapsayan pazar alanı ile ilgili kısımlarına ret oyu verdi.

Jet hızıyla yapılan komisyon görüşü sonrası Meclis’te yapılan oylama neticesinde ‘ek bütçe’ konusuna AK Parti ve MHP’li meclis üyeleri tümüne ‘evet’ oyu verirken, İYİ Parti, CHP ve DP’li meclis üyeleri ise, ek bütçenin pazaryeri ve köy arazileri satışı kısmını reddettiklerini bildirdi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ