Demokrat Zafer

Bursa’da bu sene cep yakacak… Maliyetler yüzde 400 arttı!

Üretici maliyetlerinin geçen yıla göre yüzde 400 civarında arttığını kaydeden Gürsu Ziraat Odası Başkanı Dönmez, bu sene vatandaşın armut ve şeftaliyi 20 liradan aşağı satın alamayacağını ifade etti.

olay.com.tr    DERYA DEMİR PINAR

Bursa’nın en büyük armut ve şeftali üretim merkezi Gürsu’da ağaç ilaçlama çalışmaları sürerken, çiftçiler maliyetlerin altından kalkmakta zorlandıklarına vurgu yapıyor.

Gürsu Ziraat Odası Başkanı Kamil Dönmez, son bir yıldır girdi maliyetlerinde ciddi bir artış olduğunu söyledi. Bunun tüketiciye yansıyacağını ifade eden Dönmez, şunları kaydetti:

‘’Meyvecilikte en büyük girdi ilaç, mazot, gübre, işçilik ve ambalajdır. Tek tek bunlara baktığımızda geçen yıl bu zamanlar 6,5 liraya aldığımız mazot şu an 22 lira. Gübre 150 liraydı şimdi en kötü gübreyi 600 liradan temin edebiliyoruz. 2,5 liraya aldığımız plastik kasa ve viyolü bu yıl elimize 5 liradan geçiyor. Soğuk hava depo maliyeti kiloda 60 kuruşken şimdi 1,5 lira. Yani girdi maliyetlerimiz yüzde 400 artmış durumda.”

20 LİRANIN ALTINA DÜŞMEZ

Maliyetlerdeki yükselişin armut, şeftali ve nektarine zam olarak yansıyacağının altını çizen Dönmez, bu sene ürün tüccara bedava verilse bile toplaması, ambaljı, depo maliyeti ve firesiyle beraber yaklaşık kilogram fiyatının 7 lira olacağını anlattı. Dönmez, ‘’Buna yetiştirme maliyeti olarak 5 lira da eklenince 11-12 lira gibi bir rakam ortaya çıkıyor. Halcisi, komisyoncusu derken bu sene vatandaş iyi bir şeftali ya da armudu kilosu 20 liranın altında yiyemez. Çiftçinin ayakta kalabilmesi için şu anda dalından satışın 6-7 lira gibi olması lazım” diye konuştu.

KDV KALDIRILSIN TALEBİ

Türkiye’de ana sorun üreticiymiş gibi bir algı olduğuna ancak durumun böyle olmadığına dikkati çeken Dönmez, üreticinin ayakta kalması için söz konusu fiyatları belirlemek zorunda kaldıklarını dile getirdi. Dönmez, ‘’Benim de bir üretici olarak doğrudan ürün sattığım noktalar bulunuyor. Benim 7 liradan sattığım ürünü hiçbir masrafı olmamasına rağmen 20 liraya tezgâhına koyuyor. Buraların iyi denetlenmesi şart” dedi. Çiftçinin KDV muafiyeti beklediğini belirten Kamil Dönmez, şöyle devam etti: ‘’Mazot, ilaç ve gübrede KDV’nin bu zor dönemler geçene kadar kaldırılmasını istiyoruz. Devlet 170 dönüm arazide üretim yapan bana 4 bin 250 lira destek verdi. Benim sadece mazota ödediğim KDV 30 bin lira. Eğer KDV desteği sağlanırsa, çiftçi rahatlar.”

ARMUTTA REKOLTE 100 BİN TON OLACAK

Bu sene şeftali ve armut rekoltesini iyi beklediklerini vurgulayan Dönmez, hasatta sadece 10 gün kadar gecikme yaşanabileceğine işaret etti. Dönmez, ‘’Santa Maria’da rekolte beklentimiz 55 bin ton. Devecinin klasik ağaçlarında bir boşluk var bu yüzde 10 kadar etkileyebilir. Ama bodur ya da yarı bodurlarda eksiği kapatırız. Bunda da 50 bin rekolte bekliyoruz. Gürsu’da bu sene armutta ortalama 100 bin ton, şeftali ve nektaride ise 15-20 bin ton civarında rekoltemiz olacak” şeklinde konuştu.

İHRACATTA ARTIŞ BEKLENTİSİ

Bu sene ihracatın da artması yönünde bir beklentileri olduğunu anlatan Kamil Dönmez, iklim şartları nedeniyle bu yıl Avrupa’da meyve azlığı yaşandığını söyledi. Dönmez, ‘’Bir de Rusya-Ukrayna savaşı dolayısıyla Avrupa ile siyasi bir sıkıntı söz konusu. 2020 yılında toplam armut ihracatı 5 bin tondu, 2021’de 25 bin tonlarda oldu. Avrupa’daki bu faktörler nedeniyle 2022’de ihracatın daha fazla olmasını bekliyoruz. Türkiye’nin bunu iyi değerlendirmesi gerekiyor” dedi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ