Demokrat Zafer

AMERİKAN EDEBİYATININ EN RENKLİ YAZARLARINDAN TRUMAN CAPOTE ve KURGU DIŞI ROMANI “SOĞUKKANLILIKLA” BEN OKURUM’UN YENİ BÖLÜMÜNDE!

Deneyimli yayıncı Deniz Yüce Başarır, storytel.tr sponsorluğunda hayata geçirdiği podcast serisi “Ben Okurum”un yeni bölümünde, Amerikan edebiyatının en renkli simalarından biri olan yazar Truman Capote’yi ve yazarın “kurgu dışı roman” olarak tanımladığı Soğukkanlılıkla adlı kitabını masaya yatırıyor. Başarır, dünya edebiyatında “true crime” (gerçek suç hikâyeleri) alanında öncü olarak kabul edilen Soğukkanlılıkla romanını, “Meçhule Giden Gemi” adlı podcast serisini hazırlayan Deniz Altunay ve Olcay Mağden ile konuşuyor. Altunay ve Mağden, aynı zamanda bir yol hikâyesi olarak tanımladıkları romanın, tüm gerçekler ortada olmasına rağmen ne kadar sürükleyici olduğuna vurgu yapıyor. Başarır’ın kişisel anılarını da paylaştığı bölüm, kitabın karanlık hikâyesine rağmen dinleyenleri sık sık gülümsetiyor.

Deniz Yüce Başarır, sohbetle bilgiyi buluşturan podcast serisi “Ben Okurum”un yeni bölümünde kurgu dışı bir romanı ele alıyor. Ünlü Amerikalı yazar Truman Capote’nin yeni bir edebi tür olarak ortaya attığı Soğukkanlılıkla romanı, dünya edebiyatında “true crime” alanında öncü olarak kabul ediliyor. Başarır, bu ilginç ve etkileyici eseri “Meçhule Giden Gemi” adlı bir “true crime” podcast serisi hazırlayan genç yayıncı arkadaşları Deniz Altunay ve Olcay Mağden ile konuşuyor. Romanın konusu, her ne kadar bir aileden dört kişiyi birden vahşice öldüren iki katilin idama kadar varan hikâyesi ise de, yazar Capote’nin renkli kişiliği ve hayatı, bölümü dinleyenlere eğlence ve neşe de vaat ediyor

Deniz Altunay, Soğukkanlılıkla için “Okuduğum polisiyelerde benim için önemli olan katilin kimliği, süreç boyunca onu bulmaya çalışmak, bir sonraki seviyede de katilin motivasyonudur. Bu kitabın daha en başında katillerin kimler olduğunu biliyoruz. Ama bu okuma zevkimizden hiçbir şey kaçırmıyor,” derken, Olcay Mağden ise “‘True crime’ araştırmacısı sıfatıyla okumaya başladım. Önce afalladım ama sonra öyle bir sarıp sarmaladı ki beni kitap… Müthiş tasvirler, hissiyatı anlatan müthiş sayfalar. ‘True crime’ meselesini bir tarafa bırakıp, belki Capote’nin istemediği bir şekilde; bir kurgu, bir roman olarak okumaya başladım,” diye anlatıyor.

“Bir cinayetin başlangıcından gelişimine, soruşturma sürecine hatta sonrasına kadar bütün süreci bilmek istiyorsanız, bu kitabı okumalısınız,” diyen Altunay, romanda Amerikan hukuk sisteminin de anlatıldığını ve ırkçılığın çok dikkatini çektiğini ifade ediyor. Mağden ise konuya “Öyle herkesin gözünden kulağından akıyor ki o ırkçılık, o ötekileştirme, sınıf ayrımı… Bunu çok iyi vermiş gerçekten. 1959’da Orta Batı Amerika’da nasıl insanlar vardı, o toplum nasıl bir toplumdu gözler önüne seriyor. Dava süreci de çok güzel anlatılmış. Amerikan Kültürü 101 kitabı olarak da okutulabilir,” sözleriyle devam ediyor.

Yayıncılık dünyasının deneyimli ismi Deniz Yüce Başarır, “Ben Okurum” adlı podcast serisinin her bölümünde farklı bir konukla birlikte farklı bir kitaba odaklanıyor. Kitaplar üzerine bir arkadaş sohbeti tadında ilerleyen ve aynı zamanda bilgilendiren podcast’te Başarır, kitabın ona hissettirdiklerini anlatırken yazarıyla ilgili anahtar niteliğinde bilgiler vermeyi de ihmal etmiyor. Storytel Türkiye’nin sponsorluğunda hazırlanan “Ben Okurum”un tüm bölümlerine Storytel, Spotify, Apple Podcasts, Podtail, CastBox ve Simplecast’ten ulaşılabilir.

“BEN OKURUM” HAKKINDA

Değişen medya düzeninde podcast’ler gün geçtikçe önem kazanıyor. Tüm dünyada sayısı hızla artan bu yeni mecra için Türkiye’de de durum farklı değil. Çoğunlukla sohbet ya da monolog ağırlıklı podcast’lerin arasında, nadir de olsa tematik yapımlar da ortaya çıkıyor. Türkiye’nin en deneyimli yayıncılarından Deniz Yüce Başarır’ın imzasını taşıyan “Ben Okurum” adlı podcast de bu nadir yapımlardan biri. “Ben Okurum”un her bölümünde farklı bir kitaba odaklanan Başarır, kitabın ona hissettirdiklerini anlatırken, yazarıyla ilgili anahtar niteliğinde bilgiler vermeyi de ihmal etmiyor. Her bölümüne farklı bir ismin konuk olduğu “Ben Okurum”u bir arkadaş sohbeti gibi dinlemek de mümkün; kitaplar hakkında konuşan, tartışan, kitap sevgisini paylaşan dostların muhabbeti olarak… Ancak bu sohbetle sınırlı kalmayan podcast, söz konusu kitaptan alıntıları ve Deniz Yüce Başarır’ın kitapla ilgili bilgileri, kendi fikirlerini, yaşanmışlıklarını paylaştığı metinleri de kitap meraklılarına sunuyor. Birbirini tamamlayan, ustalıkla bir araya getirilmiş bu üç parçalı yapısı, “Ben Okurum”u diğer podcast’lerden ayıran en önemli özelliklerinden biri.

DENİZ YÜCE BAŞARIR HAKKINDA

Psikoloji okudu. Seslendirme sanatçılığı, çevirmenlik, televizyon programcılığı ve sunuculuğu yaptıktan sonra 2003 yılında editör olarak Doğan Kitap’ta yayıncılığa başladı. 2017 yılında yayın direktörüyken yayınevinden ayrıldı; aynı yıl genel yayın yönetmeni olarak hep kitap’ın kurucu ekibinde yer aldı. Mart 2019’da bu görevinden de ayrılan Başarır, şu günlerde Storytel’de birçok kitabın sesi olarak ve “Ben Okurum” adlı podcast’iyle dinleyicilerle buluşuyor. Başarır’ın, babası ve Kent Oyuncuları’nın kurucularından usta tiyatro adamı Kâmran Yüce’nin arşivine dayanarak kaleme aldığı Perde Kapanmasa Görecektiniz, Kâmran Yüce’nin Arşivinden Kent Oyuncuları’nın Kuruluş Hikâyesi (1959-1986) adlı kitabı Ekim 2021’de okurlarla buluştu.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ