Demokrat Zafer

Yıldırım’a CHP’den “0!”

Yıldırım Beleidyesi’nin 4 yıllık çalışmalarına Cumhuriyet Halk Partisi Meclis Üyeleri geçerli not vermedi. CHP Yıldırım Belediye Meclis Üyesi Nimet Yıldız; gurubu adına söz alarak yaptığı açıklamada; “Yıldırım için planlanıp tamamlanan uygulamaya geçen   projeler var Yıldırım için yapılan her proje kıymetlidir.

Sizin nezdinizde emek ve katkı koyanlara teşekkür ederim

Yıldırımın kalkınması Yıldırım halkının refahı sosyal kültürel faaliyetleri yıldırım halkına sunmak Belediyemizin yetkisi dahilindedir.

Faaliyet raporunu incelediğimde Güçlü zayıf yönlerinde tehditler kısmında;

Çarpık kentleşme eski yapı stoğu ve yoğun kalitesiz yerleşim  alanların bulunması, Güvenlik ve madde bağımlılığı problemlerin bulunması ; Hızlı ve düzensiz göç alan bir ilçe olduğu için sosyal kültürel eğitsel faaliyet proje ve tesislerimizin yetersiz olması;  Bölgenin birinci derece de deprem kuşağında olması  bu çok önemli bir konudur altını çiziyorum ivedilikle depremle ilgili bir çalışma yapılmalıdır.

Yıldırım da bu sorunların oluşumuna göz yuman  20 yıldır  Yıldırım’ı yöneten   AK Parti Belediyesidir.  Yani en önemli sorunları yirmi yılda çözeceğinize sorunlar büyüdü

Geçen yıl faaliyet raporunda dile getirmiştim fakat çok dikkate alınmadığı için  ben yine tekrarlıyayım  faaliyet raporu nedir faaliyet raporu Belediyelerin 5018 sayılı kamu mali yönetimi ve kontrol konumunun 41/ maddesini 4. fıkrasında belirtilen stratejik plan performans programına göre yürütülen birim faaliyetlerinin performans ölçütlerine göre hedef ve gerçekleşme durumunun meydana gelen sapmaları nedenleri belediye borçlarının durumunu açıklayan faaliyet raporu hazırlanır .Bu rapor  yönetmelikte gösterilen sorumluluk tarafsızlık açıklık ve tam açıklamayı yıllık olma ilkesi aşamaları öncelikli olmalıdır deniliyor.

Bu faaliyet raporunu incelediğimizde tam açıklama sorumluluk ve tarafsızlık ilkesini göremiyorum çünkü stratejik plan performans hedeflerinde ihtiyaç duyulan bütçenin bir yıllık uygulamasında ortaya çıkan durumu da anlatır.  Oysa faaliyet raporuna baktığımızda performans programında hedeflenen  projelerde  ayrılan bütçeyi burada göremiyoruz.

Örneğin 2022 performans göstergesi  ve tablosunda  3.2 .1.4 Duaçınarı Kültür Merkezinin yapılması için %50 tamamlama oranı için 596.000 TL bir bütçe ayrılmıştır.

Gerçekleşme oranıysa %20 Duaçınarı Kültür Merkezi için sapmanın  nedenini Bütçesini  gerçekleşen % yirmide ne kadar bütçe harcandı bunun gibi stratejik planda hedeflenen performans göstergelerini nasıl gösteriyorsa harcanan maliyet bütçelerini de görmek isterdik.

Üstelik Duaçınarı Kültür Merkezi geçmiş dönemde olan bir proje zamanında uygulansaydı maliyeti de enflasyon oranına takılmazdı.  Yıldırıma değer katardı.

Tamamlanması bize kısmet olacak inşallah.

Yine belediyemizde ne kadar ihale  yapıldı hangi yükleyici firmalara ve ne kadar maliyet ile hangi usulüyle yapıldığını görmek isterdik, hani açıklık,  şeffaflık diyorsunuz ya faaliyet raporunda misyon adalet ve eşitlik ilkelerini temel alarak tarihi ve kültürel değerleriyle çağdaş yaşamı sentezleyen insan odaklı belediyecilik diyorsunuz. Vizyon birliğinin dirliğin varisi yaşam kalitesi yüksek öncü ve etkin şehir yeşil Yıldırım diyorsunuz üzülerek ifade edelim ki; evet Yıldırım tarihi bir şehir ama maalesef tarihi tarihsel bir kenti yeteri kadar turizme açamadınız.  İlçemiz sınırları içinde gelen misafirlerin turistlerin kalacak bir otel yok!

Yeşil Yıldırım deyince de Ne yazık ki Yıldırım yeşilliğini yitirmiş durumda.  Uludağ’ın eteklerinden Bursa’ya bakınca çarpık bir kentleşmeden oluşan bir kent görüyoruz.

Başkanım taşıt araç ve iş makineleri bilançosunu incelediğimde  resmi araçlarda  satın alınan araçlarımız var özellikle iş araçlarında evet alınmalı   daha önce bunu Önermiştik kendi öz gücümüzle üretip yönetmeliyiz.

Ancak resmi araçlarda eksilen araçlarımız da var örneğin açık kapalı kamyonette 19  dan 4 tane eksilmiş 15 e  düşmüş , midibüs 1 tane eksilmiş minibüs 2 tane otobüs 5 tane eksik  bu araçları ne yaptık hurdaya mı çıktı  hibemi edildi bununla ilgili bilgi edinmek istiyoruz.

Çalışma istihdam tablosunu incelediğimde 2099 personel gözüküyor kadın çalışanlarımız 430 kişi erkek 1.669 kişi olarak görülüyor kadın istihdamı  keşke daha fazla  gerçekleştirilseydi erkek çalışanların yarısı bile değil

Ülkemizin nüfusunun yarısı da kadın olduğuna göre  Bunu da hatırlatayım dedim.

Mali bütçe Tablosunu incelediğimde 2022 yılı başında 600 milyonu gelir ve gider bütçemiz öngörülmüştü enflasyon artışıyla beraber 495 milyonluk ek bütçe ilave edildi  yani toplam bütçede Bir milyar 95milyon  deniliyor bu da enflasyonun Yıldırım bütçesine nasıl etkilediğini de göstermektedir.  Tuvik verilerinin yaptığı %72 lik enflasyon değil de enflasyonun Yıldırım bütçesine etkisi %85  çok üstünde olduğu görülmektedir.

Temel mali tabloya baktığımızda birim müdürlüklerimizin bütçelerin de %100 artışlar görüyoruz ancak en çok dikkatimi çeken Park bahçeler müdürlüğümüzün 2021 bütçesinde  25.000.000 TL  olan bütçesi 2022 yılında tam 111.798.905 TL yani 112 milyona dayanmış durumda bütçesi,  sayın başkanım insan kaynakları bütçesi ki geçen yılda en yüksek gider bütçesi %100 artmış temizlik iş işleri yine geçen yıla nazaran %100 artmış  ancak anlayamadım park bahçelerinde 112 milyona dayanan bu bütçeyle Nasıl parklar yapıldıki tematik parkta yapılmadığına göre meblağ oldukça yüksek. Yani  10 TL çiçeği 50 TL yemi aldık.

Bunun yanı sıra belediyemizin aslı görevleri içinde olan altyapı temizlik gibi görevlerin dışında güzel işler de oluyor özellikle Yıldırım sosyal inovasyon ve girişimcilik merkezinin kadın kooperatifleri kadın girişimciliğin desteklenmesi ve istihdama kazandırılması anlamlıdır bunların içinde tarım ve ticari kooperatiflerin olması oldukça anlamlı Cumalıkızık da  kadınların tarımsal kalkınma kooperatifi oluşturuluyor burada üretilen tarım ürünleriyle öne çıkmalı Çin üretimi hediyelik eşyaların satışı  dünya UNESCO mirasına  giren bir yere yakışmıyor. Yerli ve yöresel ürünler ile öne çıkmalı

Mahallelerde kurulan kadın girişim eğitim girişimcilik mesleki eğitimle istihdama kazandıran kadınların projesi önemli yine gençlere sağlanan istihdam odaklı verilen teknik eğitim kursları önemli yine ilo destekli projelerle uygulanmış bunlar çok değerli çalışmalar bu  birim de     çalışan emek ve katkı koyan tüm çalışma arkadaşlarımıza sizin nezdinizde çok teşekkür ederim.

Kadınlara yetki verilince güzel işlerde çıkıyor yani. Muhalefet olarak doğru ve güzel olana güzel diyoruz

Stratejik plan hedeflerini incelediğimizde de performans göstergesi 2.1.1.4 de  yeni yapılacak revize edecek dinlenme parkı spor parkı ve tematik park sayısı  deniliyor. Tematik park yıldırımda yok nasıl olduğunu da biliyoruz olacak gibi de değil stratejik planı revize ederken bu da revize edilseydi.  Sadece yazılmak için yazılmasaydı

P.G 2.1.1.5 de Dikilecek bitki fidan ve çiçek sayısı yıllık hedef 120.000 gerçekleşen 101.608 yani %85 gerçekleşmiş üstelik 112.000.000 bütçe ile gerçekleşememiş sapma nedeni de yazılmamış.

Yine hedef 7 PG 3.1.1.5 de engelsiz yaşam merkezinin tamamlama oranı hedef %80 gerçekleşen %20 bunun sapma nedeni nedir %80lik bütçe ayrıldı performansda bu bütçe ne oldu.

Tüm bunların neticesinde bu faaliyet raporu tarafsızlık, açıklık sorumluluk ve tam açıklaması ilkesine uymuyor. CHP grubu olarak ret diyoruz.” dedi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ