Demokrat Zafer

9 ŞUBAT DÜNYA PİZZA GÜNÜ’NDE ENFES PİZZALAR İÇİN ADRES: LA MIA LUCE

Dünyada en çok tercih edilen yemeklerin başında pizza geliyor. Pizza, yaratıcılığa açık ve farklı çeşitleriyle her damak zevkine hitap edebiliyor. İtalyan hükümeti tarafından İstanbul’un en iyi İtalyan Restoranı seçilen La Mia Luce, 9 Şubat Dünya Pizza Günü’nde enfes pizzalarını sevenleriyle buluşturuyor.

Napolili fırıncıların 250 yıl önce, ince hamurun üzerine birtakım malzemeler ekleyerek elde ettikleri pizza günümüzün en sevilen yemekleri arasında yerini koruyor. Anavatanı İtalya’dan tüm dünyaya yayılan pizza, her damak zevkine hitap ederken çeşitleriyle göz dolduruyor. Pizza, geniş seçenekleri ile dünyanın fast food tüketimi listesinde birinci sıradaki yerini koruyor. İstanbul’da ise İtalyan Mutfağı’nın Anadolu Yakası’ndaki lezzet elçisi La Mia Luce, pizza severlere festival tadında lezzetler sunuyor.

PİZZANIN TARİHİ KÖKENİ ANTİK MEDENİYETLERE DAYANDIRILIYOR

İlk olarak İtalya’nın Gaeta şehrinde milattan sonra 997 yılında yazılı olarak kayıt altına alınan “pizza”, ona asıl özelliğini katan domates sosu ile 16. yüzyılda Amerika’dan Avrupa’ya domatesin gelmesiyle kavuştu. Bilinen ilk pizzacı dükkânı ise 1738 yılında İtalya-Napoli’de açılan “Antica Pizzeria” olarak tarihe geçti. Pizzanın anavatanı olarak İtalya kabul edilse de tarihte eski zamanlar ve antik medeniyetlerde de Yunanlı ve Mısırlıların zeytinyağı sürülmüş ve çeşitli baharatlarla tatlandırılmış pizza benzeri ekmekler yaptıkları tarih kayıtlarında karşımıza çıkıyor.

ANAVATANINDAN DÜNYAYA YAYILAN TUTKU: PİZZA

Pizza, ABD’ye göç eden İtalyanların pizzacı dükkanları açması ile uluslararası popülerliğini kazanmış oldu. 9 Şubat, ABD’de Ulusal Pizza Günü olarak doğmasına karşın günümüzde dünyanın dört bir yanında Dünya Pizza Günü olarak kutlanıyor. ABD’de pizza kutlamaları bunun sınırlı kalmıyor. Ekim ayı “Pizza Ayı” olarak kutlanırken Philadelphia eyaletinde bulunan Pizza Brain Müzesi, dünyanın en büyük pizzayla ilişkili hatıralar koleksiyonunu barındırıyor. Dünya Pizza Şampiyonası’nda ise ustalar 5 ana kategoride yarışıyor. Pizza, Guinness Rekorlar Kitabı’nda ise en, büyük, en uzun, en çeşitli ve daha birçok başlığıyla yer alıyor. Dünyanın birçok ülkesinde ise farklı alanlarda pizza müsabakaları düzenleniyor.

İTALYAN HÜKÜMETİ TARAFINDAN ÖDÜLLENDİRİLEN PİZZALARIN ADRESİ

İtalya’da geleneksel İtalyan pizzalarını korumak için, belli bileşenleri ve işleme yöntemlerini uygulayan pizzalara resmi olarak geleneksel İtalyan pizzaları” ismi verilmesi için yasa tasarısı düzenlendi. İstanbul’un İtalyan Hükümeti tarafından ödüllendirilen İtalyan Restoranı La Mia Luce, birbirinden lezzetli pizza çeşitlerini her gün olduğu gibi 9 Şubat’ta da enfes pizzaları sevenleriyle buluşturuyor.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ