Demokrat Zafer

Nazlı Gürlek Hodder Kolaylaştırıcılığında Gerçekleşecek “BİR Beden Ritüeli” Grup Formatı için Açık Çağrı Başladı

Nazlı Gürlek Hodder’in metod çalışması serisinin ilki olan “BİR Beden Ritüeli” bireysel seanslarına başvurular süresiz devam ederken, grup formatı için açık çağrı ile katılımcılarını arıyor. Performistanbul yürütücülüğünde hayata geçen bu grup çalışması, Nisan ayında İstanbul içindeki bir doğa alanında gerçekleşecek.

Kendini ifade etmeye yönelik sanat terapileri, doğaçlama hareket ve aktif hayal gücünü bir araya getiren bu grup çalışması, katılımcılara özgürlük, direnç ve güçlenme pratiği sunmayı amaçlıyor.

Büyük yaşam ağı dediğimiz sistemin içindeki yerimizi hatırlamaya ve bedenin içinde saklı bulunan şifaya ulaşmaya yardımcı olmayı amaçlayan “BİR Beden Ritüeli”, 9000 yıl önce Çatalhöyük’teki şamanik ritüeller sırasında yapılmış bir resmin barındırdığı şifa gücünden ilham alıyor.

Çalışma, resmin, insan bedenini yeryüzünün bedenine bağlamaya ve atalarla iletişim kurmaya yönelik ritüellerin parçası olduğuna inanıyor. Buradan hareketle, ritüel, katılımcıları, doğada bedenlerinin diğer katılımcıların bedenleri ile ilişki halindeki doğaçlama hareketini ve resmetme eylemini kullanarak, kendilerine verilecek bir dizi objenin de yardımıyla, bir keşif ve uyumlanma yolculuğuna çıkarıyor. Bireysel yaşam öykülerine dair farkındalık ve çözülmeler açığa çıkıyor.

Metodun yaratıcısı ve kolaylaştırıcısı olarak Nazlı Gürlek Hodder, her bedenin sahip olduğu kadim şifa gücünü keşif yolculuğunda rehberlik sunuyor:

“Doğa içinde grup halinde gerçekleşen bu ritüel sırasında, harekete geçen beden çevresi ile uyumlanmanın imkânlarını araştırır. Kendini, bir kolektifin parçası olarak keşfe çıkar. Dış ve iç çevresi ile bağlantı hâlindeki bedenden, duygusal, sezgisel ve içgüdüsel rezerv doğallıkla akışa geçer. Beden can bulur; bununla birlikte fiziksel, duygusal, zihinsel ve ruhsal canlanma meydana gelir. Farkındalığımıza gelen zor duygu ve dürtüleri daha kolay kabullenir hale geliriz. Yaşamın tamamıyla uyumlu bir akış hâline giren bedenin, ‘birlik’ bilinci geri gelir. Bu, herkesin içinde doğuştan bulunan şifalandırıcı ve dönüştürücü içgüdüsel kapasitedir. Bu ritüel ile bu yönde bir yol sunmayı amaçlıyoruz.”

“BİR Beden Ritüeli”, Haziran ayında Berlin’de gerçekleşecek olan; daha iyi şehirler inşa etmek için sanatı, bilimi, kentsel uygulama alanlarını ve performansı bir araya getiren işbirlikçi katılım imkanları yaratan, konferans/radikal hayalgücü/inziva formatında küresel bir buluşma noktası olan The Nature Of Cities festivalinde yer alacak. Sanatçının metodu uygulayarak gerçekleştirdiği video eseri BİR: Chelsworth, 2022 (2022) de festivalde sergilenecek.

Grup Atölyesi katılım bedeli: 850 TL

Son başvuru tarihi: 14 Nisan 2024, Pazar

Atölye tarihi: 20 Nisan 2024, Cumartesi, 10:00 – 12:00

Mekan: Atölye gününden 3 gün önce katılımcılara email ile duyurulacaktır.

Katılım hakkında:

18 yaşını doldurmuş tüm bireylerin katılımına açık olan çalışma, ihtiyacı olan herkese ulaşmayı amaçlıyor. Sınırlı sayıda yer olması nedeniyle ilgilenen kişilerin katılmak için başvuru formunu eksiksiz doldurması rica edilir. Başvurusunu eksiksiz ilk tamamlayan minimum 5 maksimum 10 kişi atölyeye katılma hakkına sahip olacaktır. Başvurunuzu aşağıdaki formu doldurarak yapabilirsiniz.

Detaylı bilgi için lütfen tıklayınız.

Ritüele katılmak için lütfen tıklayınız.

“BİR Beden Ritüeli” bireysel seanslarına katılım ise süre sınırı olmadan devam ediyor. Bireysel seanslara,  katılım ücreti 1000 TL’dir.  Bireysel katılım başvurusu için tıklayınız.

Sorularınız ve daha fazla bilgi için onebody.ngh@gmail.com adresine yazabilirsiniz.

Nazlı Gürlek Hodder

Nazlı, İstanbul’da yaşayan bir sanatçı ve ritüel kolaylaştırıcısıdır. Şu anda, özgürlük, direnç ve güçlenme pratikleri içeren kendi yaratıcı şifa metodu üzerine çalışmaktadır. Performistanbul danışmanlığı ve yürütücülüğünde geliştirmekte olduğu bu metod ile, uzun yıllardır görsel sanatlar alanında şekillendirmekte olduğu keşif pratiğini, son yıllarda devam ettiği dışavurumcu sanat terapisi, aile dizimi ve sinir sistemi fizyolojisi eğitimlerinde edindiği bilgiler ile harmanlar.

Sanatçı ve küratör olarak çalışmaları Arter, Borusan Contemporary, Çanakkale ve Mardin Bienalleri, SALT, Ujazdowski Castle Varşova  gibi çeşitli kurumlarda sergilendi. “Bedende” (2020) adlı kişisel sergisi Evliyagil Dolapdere’de ve “BİR” (2017) adlı canlı performansı ANAMED Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi’nde “Bir Kazı Hikayesi Çatalhöyük” sergisi kapsamında gerçekleşti. Dışavurumcu sanat terapileri alanında ise, Kaliforniya’daki Tamalpa Institute’de Daria Halprin ile Life/Art Process® metodu çalışmalarına ve Rotterdam’daki Codarts’da Dans Terapisi Yüksek Lisans Giriş Programı’na katıldı. Tamalpa Institute’de 2018-20 yılları arasında çeşitli workshop’lara devam etti. Healing Academy Istanbul bünyesinde (2023) almış olduğu aile dizimi eğitimine, halen Radia bünyesinde aynı alanda aldığı eğitim ile devam etmekte ve Eylül 2024’te Kasa Galeri’de gerçekleştireceği sergisine hazırlanmaktadır.

Performistanbul hakkında:

Uluslararası performans sanatı platformu Performistanbul, performans sanatçılarını tek bir çatı altında birleştirmek ve projelerle buluşturmak üzere 2016’da kuruldu.

İstanbul merkezli platform, esnek çalışma modelini dünya genelinde çeşitli sanat kurumları, dijital platformlar ve sanatçılar ile iş birliği içerisinde “alansız” kimliğiyle devam ettiriyor. Performistanbul, kurulduğu günden bu yana müze ve galeri gibi sanat kurumları, kamusal alanlar ve uluslararası organizasyonlar başta olmak üzere çeşitli mekânlarda 200’e yakın performans gerçekleştirdi. Bu mekân ve işbirlikçiler arasında Pera Müzesi, Pi Artworks, Elgiz Müzesi, IMC 5533, İstanbul Bienali (2017,2019, 2022), Tarabya Kültür Akademisi – Goethe-Institut, Victoria & Albert Museum (Londra), V&A (Londra), Tate (Londra), OMM (Eskişehir) Caroline Garden Chapel (Londra), Uluslararası Venedik Performans Haftası (2017, 2019, 2020) ve Live Art Development Agency (LADA) bulunuyor.

Performistanbul, Türkiye’de bir ilk olan Performistanbul Canlı Sanat Araştırma Alanı’nı (PCSAA), canlı sanat üzerine barındıracağı kaynaklar ile performans sanatının eğitimi ve gelişimi üzerinde önemli bir etkiye yol açma gayesiyle hayata geçirdi. Performistanbul Yayınları ise PCSAA ile birlikte, bu alanda yabancı kaynakları Türkçeye çevirerek Türkiye’deki dijital platformlarda yayınlamak ve bu alanda daha fazla kaynak sağlamayı amaçlıyor. Performistanbul, 2020 yılında, ilk canlı sanat odaklı misafir sanatçı programını hayata geçirdi ve İstanbul Bilgi Üniversitesi Sahne ve Gösteri Sanatları Yönetimi Programı kapsamında “Performans Sanatı Pratikleri” dersini kurdu.

Projenin toplumsal boyutu göz önünde bulundurularak, halka açık ve akademik/kurum iş birliklerini destekleyecek yapıda kurgulanan kâr amacı gütmeyen araştırma alanının sürdürülebilirliğini sağlamak adına Performistanbul Performans Sanatını Geliştirme Derneği kuruldu. Bu yapı, alanın bağımsızlaşması ve bağış toplanabilmesi için oluşturuldu böylelikle alanın işlevsel hale gelerek sürdürülebilir olabilmesi için çoklu kaynaklardan gelir elde edebilmeyi umuyoruz.

İnternet sitesi: www.performistanbul.org

İhtiyaç: Sen Dijital Arşivi: www.ihtiyacsen.com

Performistanbul Yayınları: www.performistanbulyayinlari.com

Facebook:www.facebook.com/Performistanbul – www.facebook.com/pcsaa.ist

Instagram:www.instagram.com/Performistanbul www.instagram.com/pcsaa.ist

YouTube: www.youtube.com/Performistanbul

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ