Demokrat Zafer

Makale Sayımız 1.000’e Ulaştı, Belgeseltarih 6 Yaşında, Gururluyuz

2018 yılında dostum Tayfun Çavuşoğlu ile beraber bir tarih sitesi kurmaya karar verdik. Tayfun Çavuşoğlu Çanakkale Savaşı konusunda bir uzmandı. Bu konuda engin bilgisi vardı. Yazdığı “Çanakkale 1915 – İftiralar, Yalanlar, Polemikler” kitabı 2014’ün şubat ayında Kastaş Yayınevi tarafından basıldı.

Diğer bir uzmanlığı da internet sitesi kurma konusuydu. Gazetecilikten gelen tecrübesini yaptığı sitelere yansıtıyordu. Bu alanda profesyonel çalışanlara göre çok büyük bir avantajdı. 2017 yılında bir tarih sitesi kurma konusunu konuştuk ama onu ikna edemedim. 2018’in başlarında siteye yükleyeceğimiz çoğu bana ait yazı ve haber oluşu sanırım etkili oldu, site konusunda onu ikna etti. Zira sitede ilk etapta tarihin değişik konulara ilgi duyanlara hitap edecek yazılar olmalıydı.

Bursa’da Bursa Defteri, Bursa Araştırmaları Dergisi, Bursa’da Yaşam, Şehrengiz, Yeşil Bursa; Güney Marmara, Bursa’da Zaman (Daha sonra Bursa Günlüğü oldu), Patikalar gibi tarih ve kültür içerikli dergiler yayınlanıyordu ama yazılı baskının da dışında, çok daha geniş kitlelere ulaşabilmelerini sağlayacak web siteleri yoktu. Birbirinden değerli yazılar, az kişiye ulaşıyordu. Bu dergilerde yazan çok sayıda arkadaşım vardı. Onların da yazılarıyla sitemizde yer alacağına inanıyordum. Görüştüğüm arkadaşlarımın çoğu, yazılarıyla sitemize renk ve değer kattılar.

Önce prensiplerimizi tespit ettik.

  • Mustafa Kemal Atatürk’e saygı esastır, eleştiriye itirazımız yok ama hakarete yeltenen yazılara asla yer vermeyeceğiz
  • Fütuhat tarihçiliği yerine kültürel tarihçiliğe ağırlık vereceğiz
  • Yerel olmayacağız
  • Nerede yaşarsa yaşasın, tüm tarih okurlarına ulaşmaya çalışacağız
  • Gerektiğinde yabancı dilde yazılmış yazıları da yayınlayacağız
  • Türk tarihi dışında Kafkasya tarihine de yer vereceğiz
  • Kadın yazarlara pozitif ayrımcılık uygulayacağız

Tarih sitemiz için internette isim araştırması yaptık. İstediğimiz isimlerin çoğu sahiplenilmişti. Biz de o an boş olan “belgeseltarih.com” adını aldık.

Yazı ve yazar sayımız hızla arttı. Yurt içinden ve yurt dışından yazı gönderen araştırmacı sayısı hızla arttı.

Şu an 51 yazarımız var.  TIKLA ==>belgeseltarih.com Yazarları

2013 yılında kaybettiğimiz Halk Bilimci Tankut Sözeri ve 2017 yılında kaybettiğimiz Kafkas Tarihçisi Mahmut Bi’nin yazılarına yer verdik.

Süreç içinde maalesef Gemlikli yazarımız Naci Pehlivan’ı 2022’de, 2023’te ise Osman Bahadır’ı kaybettik. Onları da saygıyla anıyoruz.

Sitemizdeki yazılardan çok sayıda araştırmacı faydalandı.

Mubariz J. Khalilov ve Szabolcs Nyitray adındaki iki arştırmacı Kafkasya’daki Macar şehrini araştırırken sitemizde konuyla ilgili yazılara ulaştılar. Daha sonra yazdıkları “The Huns and Magyars Of The Caucasus” adındaki makaleyi bize gönderdiler. Yazıyı 9 Ocak 2022 ‘de sitemizde yayınladık.

İki kişi yola çıktık ve 6 yılı geride bıraktığımızda, bize çok önemli bir iş yaptık. 5 kıtada 60 ülkeye ulaştık. Bugüne kadar makale + haber + kitap tanıtımı + videolu haberlerden oluşan 999 dosyamız yayındaydı. Bu okuduğunuz yazı ile 1.000’e ulaşmış olduk.

İki bine ulaştık haberini daha erken vermek dileğiyle.

  • Ekrem Hayri Peker
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ