Demokrat Zafer

“Akademik Çalışmalar” Serisi PCSAA’da Devam Ediyor

Performistanbul Canlı Sanat Araştırma Alanı’nda (PCSAA) hayata geçirilen “Akademik Çalışmalar” serisi Türkiye’de ve dünyada performans çalışmaları alanındaki akademik/teorik araştırma, sunum, atölye ve tartışmalara ev sahipliği yapmaya devam ediyor.

2023 yılının Haziran ayında ilk serisi gerçekleşen, PCSAA içinde oluşan araştırma grubundan İzel Karaca ve Özgül Akıncı programlamasıyla hayata geçirilen “Akademik Çalışmalar”, performans/performans sanatı/performativite/canlı sanat gibi kavramlara farklı disiplin ve pratiklerden yaklaşan sanat aktörü, akademisyen ve araştırmacıları ağırlıyor. Paylaşımların katılımcılarla birlikte geliştirilmesi ve akademik çalışmalar ile sanat üretimi arasındaki ilişkiye katkıda bulunulması hedefleniyor.

Oturum 3: Canlı Sanat Eğitimi

Konuşma

Çevrimiçi Zoom / İngilizce

11 Mart 2024 Pazartesi

19.00-21.00

Konuşmacılar: Azra İşmen, Tero Nauha

Moderatör: Onur Tayranoğlu

Performistanbul eş-direktörü, küratör ve İstanbul Bilgi Üniversitesi, Sahne Sanatları Yönetimi bölümündeki “Performans Sanatı Pratikleri” dersi eş yürütücüsü Azra İşmen ile Helsinki Sanat Üniversitesi’nin Canlı Sanat ve Performans Çalışmaları yüksek lisans programı profesörü, performans sanatçısı ve araştırmacı Tero Nauha canlı sanat eğitimi üzerine bir sohbet gerçekleştirecek. Bu çerçevede, yürüttükleri eğitim programlarından bahsederken aynı zamanda canlı sanat araştırmaları ve eğitiminin paralelliklerini irdeleyip, kendi ülkelerindeki kültür politikalarının canlı sanat eğitimi üzerindeki etkilerini tartışacaklar.

Oturum 4: Feminist Perspektifler ve Genişleyen Sınırlar – 3

Sunum

21 Mart 2024 Perşembe

19.00-21.00

Performistanbul

Konuşmacılar: Tuğçe Arslan, Elif Dastarlı

Geçen yıl başlatılan Akademik Çalışmalar serisinin aynı adlı ilk iki oturumunun devamı niteliğinde olacak olan “Feminist Perspektifler ve Genişleyen Sınırlar-3”te araştırmacılar feminist perspektif kapsamında sanat içindeki direnme mekanizmalarını, yeni söylem alanlarını ve genişleyen sınırları performans sanatı ve performatiflik üzerinden ele alacaklar.

Oturum 5: Performans Sanatında Zamanın Söylediği

Sunum

5 Nisan 2024 Cuma

19.00-21.00

Performistanbul

Konuşmacılar: Batu Bozoğlu, Mk Yurttaş

Modern ve çağdaş sanat pratiklerindeki yeni açılım ve ihtiyaçlar doğrultusunda beden ve estetik kavramlarının ele alınacağı oturumda tarihsel bir perspektifte performans sanatı pratikleri, yönelimleri ve farklı dönemlerde ele aldığı konular tartışmaya açılacak.

Siz de bu alanda araştırma ve çalışmalar yürütüyorsanız ve içerik üretimine katkıda bulunmak veya önerilerinizi paylaşmak istiyorsanız bizimle iletişime geçebilirsiniz: izel@performistanbul.org

PCSAA hakkında:

Performistanbul, performans sanatının eğitimi ve gelişimi ihtiyacının tespit edilmesi üzerine 2018 yılında, performans sanatı üzerine temel kaynakları barındırarak bu alanda önemli bir etki yaratmak amacıyla Beyoğlu’ndaki mekânını, yani Türkiye’nin ilk Canlı Sanat Araştırma Alanı’nı (PCSAA) açtı. PCSAA, Türkiye ve uluslararası coğrafyada performans sanatına odaklı halkın erişimine ücretsiz olarak açık, her alandan araştırmacılar ve ilgililer için oluşturulmuş canlı sanat kütüphanesi, arşivi ve faaliyetleri kapsamaktadır.

PCSAA, Canlı Sanat alanındaki öncü araştırma kurumlarından Londra bazlı Live Art Development Agency (LADA) model alarak hayata geçirilmiş, halen kurumla düzenli iş birlikleri yapılmaktadır.

PCSAA içinde performans sanatını araştırmaya açmak, görünür kılmak ve gelişimine katkı sağlamak amacıyla sergiler, söyleşiler, sanatçı buluşmaları, dokümantasyon gösterimleri, kitap lansmanları, atölyeler ve seminer dizileri düzenlenmektedir. PCSAA içinde var olan ve her gün gelişmekte olan Canlı Sanat kütüphanesi ve arşivi, Türkiye ve uluslararası coğrafyada performans sanatına odaklı süreli yayın, kitap, makale ve tezlerden oluşan kaynakların yanı sıra sanatçıların performanslarını belgeleyen fiziksel, görsel ve işitsel materyalleri kapsar. 2016’dan beri performans kalıntı koleksiyonu da yapan platform, Araştırma Alanı içerisinde performans kalıntılarının toplanması, arşivinin yapılması ve performans sanatında farklı sergileme metotlarını geliştirmeyi ve araştırmayı da amaçlar.

Üniversitelerde performans sanatı bölümlerinin açılması, genç, yeni performans sanatçılarının yetişmesi adına İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde Performans Sanatı Pratikleri başlıklı dersi kurulmuştur. 2020 yılından bu yana sürmekte olan ders, pek çok öğrenci (potansiyel genç performans sanatçıları) ile yakın ilişkiler geliştirmeye vesile olmuştur.

Genç Türk ve yabancı performans sanatçılarına yönelik “Sanatsal Gelişim Programı” başlıklı misafir sanatçı programı 2020 yılında hayata geçirilmiştir. Bir yıl ara veren rezidans programı, 2022 yılı itibariyle her yıl düzenli olarak Araştırma Alanı içerisinde sanatçıları ağırlamaya devam etmektedir. Bununla birlikte platform içinde yalnızca akademik ihtiyaçlarla ilgilenecek bir birim – Canlı Sanat Araştırma Grubu oluşturulmuştur. Bu araştırma grubu, performans sanatı ile ilgili çalışmalar yapan/yapmak isteyen akademisyenler, araştırmacılar ve öğrencilerden oluşmaktadır.

Bu alandaki kitaplar ile yayınevleri üzerine kapsamlı bir araştırma başlatan platform, ilk etapta 3.000 yayını bir araya getiren bir listeden yola çıkarak, 2018’den beri yerel, uluslararası kurumlarla iletişime geçip düzenli olarak bağış yayın taleplerinde bulunmaktadır. Şimdiye kadar dünyanın çeşitli yerlerindeki 500 uluslararası performans sanatçısıyla, performans dokümantasyonu arşivlerini ve sanatçı kitaplarını derneğe bağışlamaları doğrultusunda iletişime geçildi; bağışlar ve arşivler koleksiyona eklendi. Buna ek olarak LADA (Live Art Development Agency) ile 2019’da gerçekleştirilen buluşmada, kendi özel koleksiyonlarında yer alan 40 sanatçının arşivleri PCSAA’ya kazandırıldı.

7.000 kitaplık raf kapasitesine sahip olan PCSAA’da ziyaretçilerin çalışmasına olanak veren, arşivdeki kaynaklar ile fiziksel, görsel ve işitsel materyallerin incelenebildiği konuksever bir ortam sağlanmaktadır. Performistanbul Canlı Sanat Araştırma Alanı içerisindeki çalışma alanında kütüphane bölümü ve dijital arşivlerin oynatabileceği dvd oynatıcı, 4 kişilik masa bulunmaktadır. Kütüphane içinde 410 adet civarında kitap, tez, dergi, fanzin, makale, kitapçık; 123 Kartpostal/el ilanı, 300 adet poster ve 150 adet Dvd mevcuttur. 7000 kaynak hedefli uzun soluklu bu yolculuğun destekçilerle birlikte daha da hızlanması ve büyümesi beklenmektedir. PCSAA, hem yurtdışında hem yurtiçindeki performans sanatıyla ilgili sanatçı, araştırmacı, küratör ve kurumlarla yapılan görüşmeler ve oluşturmaya çalışılan “komünite” ile sağlam temeller üzerine kurulmaya çalışılmaktadır.

240 kitap, 10 tez, 30 dergi, 17 fanzin, 53 makale, 60 kitapçık/broşür, 123 kartpostal/el ilanı, 300 poster, 150 dvd

Performistanbul: www.performistanbul.org

İhtiyaç: Sen Dijital Arşivi: www.ihtiyacsen.com

Performistanbul Yayınları: www.performistanbulyayinlari.com

Facebook:www.facebook.com/Performistanbul – www.facebook.com/pcsaa.ist

Instagram:www.instagram.com/Performistanbul www.instagram.com/pcsaa.ist

YouTube: www.youtube.com/Performistanbul

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ