Demokrat Zafer

HALİÇ TERSANESİ’NDEN MÜZİK SESİ YÜKSELİYOR: İSTANBUL HALİÇ FESTİVALİ, GORAN BREGOVIĆ’İN COŞKULU ŞARKILARIYLA İSTANBUL SANAT’TA BAŞLADI!

Haliç Tersanesi, Osmanlı Devleti’nin “denizcilik üssü” Tersâne-i Âmire’nin günümüze ulaşan bölümlerinden biridir

GORAN BREGOVIĆ ve ORKESTRASININ

COŞKULU ŞARKILARIYLA,

İSTANBUL HALİÇ FESTİVALİ

İSTANBUL SANAT’TA BAŞLADI!

Haliç Tersanesi’nin ev sahipliği yaptığı İstanbul Sanat’ta düzenlenen İstanbul Haliç Festivali, 4 Mart Pazartesi akşamı dünyaca ünlü Goran Bregoviç Wedding & Funeral Band’in muhteşem konseriyle başladı! Balkan müziği denildiğinde akla ilk gelen isimlerden Goran Bregoviç ve orkestrası, İstanbullarla adeta müzik ziyafeti yaşattı. Alanı dolduran binlerce kişinin eğlenceye ve dansa doyduğu konserin açılışını ise, Anadolu ve Balkan müziğini harmanlayarak seslendiren Kolektif İstanbul yaptı. Müziğin coşkusunu ücretsiz açıkhava konserleriyle İstanbul’a taşıyan altı günlük festival, 9 Mart’a kadar Aga B ve Bandosu, Şanışer & Sokrat & Kamufle, Anatolian Session, Hey! Douglas, Bedük, Büyük Ev Ablukada, Yasemin Mori, Ece Seçkin, Duygu Soylu ve KÖFN konserleriyle devam edecek. Şehrin yeni kültür sanat ve yaşam merkezi İstanbul Sanat’ta gerçekleşen İstanbul Haliç Festivali, katılımcılara kapı açılış saati olan 15.00’ten itibaren karnaval oyunlarının, alışverişin ve yeme-içme alanlarının da tadını çıkarma imkânı sunuyor.

Şehrin kültürel hayatına yeni bir soluk getiren İstanbul Sanat, 4 – 9 Mart 2024 tarihleri arasında dünyanın müziğini İstanbul’a taşıyan İstanbul Haliç Festivali’yle sevilen sanatçıları ağırlıyor. Açılışını Kolektif İstanbul ve Goran Bregović and Wedding Funeral Band konseriyle yapan festival, sevilen sanatçıların konserleriyle devam edecek.

Şehrin yeni yaşam merkezi İstanbul Sanat’ta düzenlenen altı günlük İstanbul Haliç Festivali’nde, 5 Mart Salı akşamı Aga B ve Bandosu ve Şanışer & Sokrat & Kamufle; 6 Mart Çarşamba akşamı Anatolian Session ve Hey! Douglas; 7 Mart Perşembe akşamı Bedük ve Büyük Ev Ablukada; 8 Mart Cuma akşamı Yasemin Mori ve Ece Seçkin; 9 Mart Cumartesi akşamı ise Duygu Soylu ve KÖFN İstanbullularla buluşacak. Konserlerin ücretsiz biletleri İstanbul Senin uygulaması üzerinden temin edilebilir.

4 – 9 Mart 2024 tarihleri arasında her gün 15.00’te kapılarını açan festivalde kurulan panayır alanında ziyaretçiler, konserlerin başlama saati olan 19.00’a kadar Kadın Emeği Pazarı’nda alışveriş yapabiliyor; Beltur alanlarında yiyecek ve içeceklerin tadını çıkarıp dinlenme alanında vakit geçirebiliyorlar. Karnaval oyunlarının da bulunduğu panayır alanında İstanbulluları ayrıca, eskiden hem Tarihi Yarımada’ya hem de Haliç bölgesine temiz su taşıyan Bozdoğan Su Kemeri’nin yer aldığı bir deneyim ekranı bekliyor. Can Memişoğulları’nın, konseptini iklim krizinden yola çıkarak tasarladığı deneyim ekranı, önünden geçen insanlarla etkileşime giriyor. Etkileşime giren kişi sayısı arttıkça su seviyesinin yükselme hızı da arttığı etkileyici projeyle etkileşime geçilmediğinde ise su seviyesi eski haline geri dönüyor.

Şehrin yeni kültür sanat ve yaşam merkezi: İstanbul Sanat

Fatih Sultan Mehmet’in emaneti, Osmanlı’nın denizcilik mirası ve dünyada işlevini aktif olarak sürdüren en eski tersanelerden biri olan, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Şehir Hatları A.Ş.’ye bağlı olarak hizmet vermeye devam eden Haliç Tersanesi, İstanbul’un yeni kültür sanat ve yaşam merkezi İstanbul Sanat’a ev sahipliği yapıyor. İBB Fen İşleri Dairesi Başkanlığı’nın kapsamlı restorasyon çalışmaları ve İBB Miras’ın yeniden işlevlendirme süreci sonunda tarihî tersane, İstanbul Sanat Müzesi adıyla kapılarını açan, şehrin ilk kamusal çağdaş sanat müzesinin yanı sıra festival alanı, performans sanatları merkezi, çocuk sanat atölyesi restoran, müze mağazası gibi sosyal mekânlar da kazandı.

İstanbul Sanat bünyesinde yer alan İstanbul Sanat Müzesi, 3 Mart – 3 Eylül 2024 tarihleri arasında İstanbul’un en kapsamlı çağdaş sanat sergilerinden “Ah Güzel İstanbul”a ev sahipliği yapıyor. Kolektif bir çabanın sonucu olarak hazırlanan sergi; aralarında İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu Koleksiyonu, Ulaş Değirmenci Koleksiyonu, Mustafa Taviloğlu Koleksiyonu, Merey Koleksiyonu, İyem Koleksiyonu, Dr. Şükrü Bozluolcay Koleksiyonu, Meir Dalva Koleksiyonu, Lale-Cengiz Akıncı Koleksiyonu ve Bilge Koleksiyonu’nun da yer aldığı, sanat dünyasının önde gelen koleksiyonlarını izleyicilerle buluşturuyor. İstanbul Sanat Müzesi’ndeki sergi, Bellini tarafından yapılan ve geçtiğimiz yıllarda İBB tarafından yeniden İstanbul’a kazandırılan Fatih Sultan Mehmet portresinin yanı sıra İtalyan ressam Cristofano Dell’Altissimo imzalı Kanuni Sultan Süleyman tablosunu ve Costanzo da Ferrara imzalı Fatih Sultan Mehmet‘in madalyonunu da görme şans sunuyor.

HALİÇ TERSANESİ HAKKINDA

Haliç Tersanesi, Osmanlı Devleti’nin “denizcilik üssü” Tersâne-i Âmire’nin günümüze ulaşan bölümlerinden biridir. Fatih Sultan Mehmed, Osmanlı’nın gemicilik ve ticaret merkezi konumundaki Haliç’in, tersane yapımı için uygun olduğuna karar vererek Kaptan-ı Derya Hamza Paşa’yı görevlendirmiş; böylece 1455 yılında birkaç göz ve cami ile divanhaneden oluşan ilk tersane kurularak Tersâne-i Âmire’nin temelleri atılmıştır. I. Selim döneminde 300gözlü olarak geliştirilmesi planlanan Tersâne-i Âmire’nin sınırları, 1515yılında yeni eklemelerle Galata’dan Kasımpaşa’ya doğru genişlemiştir. Yıllar içinde büyümeye devam eden Tersâne-i Âmire; zamanla tersane gözleri, havuzlar, kızaklar, kışlalar, divanhaneler, cami ve mescitler, zindanlar, mahzenler, fabrikalar, atölyeler, kasırlar, kapılar, iskeleler ve mektep gibi farklı yapı gruplarını içeren büyük bir denizcilik kompleksine dönüşmüştür. 16. yüzyılda Osmanlı Devleti sınırlarındaki tersaneler idari olarak Tersâne-i Âmire’ye bağlanmış; bu yüzyılda önemli bir deniz gücü haline gelen Osmanlı’nın güçlü bir donanma oluşturması ve denizlerdeki hâkimiyetini koruması açısından Tersâne-i Âmire büyük bir önem teşkil etmiştir. Genel olarak kürekli ve yelkenli gemilerin inşa edildiği Tersâne’de buhar gücüyle çalışan gemilerin inşası ise19. yüzyılda başlamıştır. Tersâne-i Âmire, 1913 yılında Taşkızak Tersanesi, Camialtı Tersanesi ve Haliç Tersanesi şeklinde üçe bölünmüş; her üç tersane de günümüze ulaşmayı başarmıştır. Aralarındaki tek aktif tersane olan Haliç Tersanesi, Kasımpaşa Deresi ile Atatürk Köprüsü arasında konumlanmakta; 3havuz, 2 kızak, atölyeler ve yönetim binalarından oluşmaktadır. Dünyada işlevini sürdüren en eski tersanelerden biri olarak hizmet vermeye devam eden Haliç Tersanesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirilen kapsamlı restorasyon ve yeniden işlevlendirme çalışmalarıyla koruma altına alınarak 2024 yılında “İstanbul Sanat” adıyla kamusal bir yaşam merkezi işlevi de kazanmıştır.

Adres: Emekyemez Mah. Refik Saydam Cad. No:45 Beyoğlu/İstanbul

İstanbul Sanat Müzesi Ziyaret Saatleri: Pazartesi hariç her gün 10.00-19.00

www.kultursanat.istanbul

https://www.instagram.com/ibb_kultur

https://twitter.com/ibb_kultur

https://www.facebook.com/ibbkultur

https://www.youtube.com/@IBBKulturIstanbul

https://www.instagram.com/ibbmiras/

https://twitter.com/IbbMiras

https://www.facebook.com/ibbmiras

https://www.youtube.com/@IBBMiras

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ