Demokrat Zafer

21 ŞUBAT DÜNYA REHBERLER GÜNÜ

Tüm kamuoyunun bildiği gibi Turist Rehberleri Birliği (TUREB) 22.06.2012 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 6326 sayılı Turist Rehberliği Meslek Kanunu gereğince kurulmuş, ülke genelinde 13 meslek odasının üst kuruluşu olarak faaliyetini Ankara’da sürdürmektedir.

Bursa da bulunan kısa adı BURO olan Bursa Bölgesel Turist Rehberleri Odası ise 2014’te kurulmuştur. Yetki bölgesi Bursa, Bilecik ve Kütahya illerini kapsamaktadır.  196 kayıtlı rehber üyesiyle faaliyetlerini sürdürmektedir.

21 Şubat Dünya Rehberler Günü, dünyada ilk kez 1990 yılında kutlanmaya başladı.  Ülkemizde ise ilk defa 1997 yılında kutlanmaya başlanan Dünya Rehberler Günü münasebetiyle ülkemizde rehberlerin durumu ve çalışmaları hakkında birkaç başlığı paylaşmak isteriz.

1990’dan beri tüm dünya rehberlerinin çatı federasyonu “World Federation of Tourist Guide Associations (WFTGA)” (Dünya Turist Rehberleri Federasyonu) ve ilgili birimler tarafından kutlanan “Dünya Rehberler Günü” mesleğimizin tanıtımı açısından büyük bir öneme sahiptir.

Tarihteki bilinen ilk rehber, kuşkusuz, gezdiği yerleri, tarihi ve gelenekleri ile birlikte anlatan tarihçi ve coğrafyacı Heredot’tur. Heredot, Anadoluludur. 19. yüzyılda İngiltere de Thomas Cook un trenle gezi düzenlemeye başlamasıyla kurumsallaşmaya başlamıştır.

Ülkemizde ise rehberlik, 19. yüzyıl sonlarında görülmeye başlamıştır. Modern rehberlik dönemimizin ilk ismi, pirimiz (Halikarnas Balıkçısı) Cevat Şakir Kabaağaçlı gibi Heredot ve diğerlerinin peşinden giderek, onlarla aynı topraklarda nefes almak, aynı dağların yüceliğine, aynı denizlerin engin görünümüne bakarak bu toprakları yabancı gezgin konuklarımıza anlatmak mesleğimiz için onur vericidir.

Turist rehberliği ile ilgili ilk yönetmelik 3 Eylül 1971 gün ve 13945 sayılı Tercüman Rehber Kursları ve Tercüman Rehber Yönetmeliği adıyla yayımlanmıştır. Turist Rehberliğini meslek olarak tanımlayan yasa 22 Haziran 2012 tarihli Resmi Gazete de yayımlanarak yürürlüğe girmiş, 23.02.2013 tarih ve 28568 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan Turist Rehberliği Meslek Yönetmeliği ile de son halini almıştır.

Rehberlik mesleğinin, ilk kez, yaşadığımız bu topraklarda başlamış olmasından, o nitelikli hamurun genlerimize işlemiş olmasından ötürü olsa gerek, Türk rehberlerinin gerek kalitesi, gerek özverisi dünyaca takdir toplamıştır. Bu yüzdendir ki, dünya rehberleri içinde, ilk kez bizim bağımsız bir meslek yasamız çıkmış, mesleki açıdan tüm dünya rehberliğine bir kazanım olarak katkıda bulunulmuştur.

Biz rehberlerin kişisel temel de de çok önem verdiği doğal ve kültürel çevrenin ve de neredeyse olmazsa olmazımız olan her türlü yerel değerin korunması, sağlıklı alt yapıların oluşması ve bizi besleyen bu kaynağın değerinin bilinmesinin zorunluluk olduğuna inanıyoruz.

Rehberlik fedakârlık gerektiren icrası zor bir meslektir. İnsanlarla ilgilenmek zordur, ülkemiz hakkında bilgisi olmayan insanlarla uğraşmak neredeyse ülke içerisinde tüm problemleriyle ilgilenmekten daha da zordur. Turist rehberleri sadece gezilen mekânlarla ilgili bilgi veren kişiler değildir. Ülkemizin yaşam tarzı, folklorik değerleri, yemek kültürü gibi turistlerin ilgi alanları ile ilgili bilgiler vermesi, refakat ettiği grubu doğru yönlendirerek o gruptaki turistleri gönüllü birer Türkiye elçisi haline getirmeleri de rehberin görevleri arasındadır.

Sürdürülebilir barış, ekonomi, çevre ve turizm, sürdürülebilir Rehberliğin olmazsa olmazıdır.

Meslek olarak içinde bulunduğumuz, hiç hak etmediğimiz ölçüde olumsuz bir dönem yaşamaktayız. Bu kötü günlerin bir an önce geride kalması, barış ve huzur ortamının oluşturularak turizmde dünya liderliğine oynayacağımız günlerin kısa sürede gelmesini temenni ediyoruz. Bu topraklar, bu topraklarda yaşayan insanlar her zaman her türlü badireyi atlatmasını bilmişse eğer, bizim geleceğe dair söyleyecek, yaşayacak çok sözümüz var demektir.

Her şeye rağmen umudumuzu ve birlik ruhumuzu kaybetmeden 21 Şubat 2024 Perşembe günü Dünya Rehberler Günü olması nedeniyle Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan kokartlı, en az bir, çoğunlukla birkaç yabancı dili çok iyi düzeyde konuşan, Türkiye’yi adım adım tanıyan, sektörün olmazsa olmazlarından sayılan tüm üyelerimizin, meslektaşlarımızın Dünya Rehberler Günü kutlar; sağlık, huzur ve mutluluk dolu bir yıl dilerim.

BURO Yönetim Kurulu Başkanı

Denizhan SEZGİN

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ