Demokrat Zafer

“Konfederasyon büyümeden korkmamalı. Türkiye’nin buna ihtiyacı var”

BRTK yeni bir eylemlilik süreci başlatarak Balkanlar ve yakın coğrafyada yaşanacak her olumsuz gelişmeyi raporlaştırılarak Avrupa Parlamentosu ve Birleşmiş Milletler’in gündemine taşıyacak

Balkan Rumeli Türkleri Konfederasyonu (BRTK) olağan yönetim kurulu toplantısı Yıldırım Belediyesi Hünkar Köşkü Müzesi Sosyal Tesisleri’nde yapıldı.
Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz’ın ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıda BRTK’ya bağlı federasyonlar ve derneklerin çalışmaları değerlendirildi, Balkan ve Rumeli’de gerçekleştiren etkinlikler ele alındı.
Bursa Balkan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği (Bal-Göç) Genel Başkanı Profesör Doktor Emin Balkan ile Bal Göç turizm ve yerel yönetimlerden sorumlu genel başkan yardımcısı Ayhan Işık ile hukuk ve il sivil toplum ilişkilerinden sorumlu genel sekreter yardımcısı Mert Tiryaki’nin de katıldığı toplantıda heyete bilgi aktaran Genel Başkan Sabri Mutlu geçtiğimiz hafta Balıkesir Güney Marmara Federasyonu’nun oluşturuldugu bilgisini verirken “Konfederasyon büyümeden korkmamalı. Türkiye’nin buna ihtiyacı var” dedi.
Başkan Mutlu derneklerin sadece bir federasyona üye olması gerektiğini önemle vurguladığı toplantıda bu konuda bir karmaşa istemediğini belirtti.
Akdeniz’den, Karadeniz’e, Trakya’dan Ege’ye Türkiye’nin dört bir tarafındaki federasyonların iyi bir işbirliği içerisinde çalışmalara devam ettiğini de ifade eden Sabri Mutlu, “Balkanlara kimse keyfi için gitmedi. Ne yapıp edip oralarda olan insanlarımıza dokunmamız gerek ” dedi.
BRTK Genel Başkanı Sabri Mutlu’nun ev sahibi konumundaki Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz’a konfederasyon hakkında kısa bir brifing de verdiği ve bilgilendirme yaptığı toplantıda BRTK genel merkezinin Yıldırım’da olduğuna da dikkat çekerek Balkan Rumeli Türklüğünün kalbinin Yıldırım’da attığına vurgu yaptı.
Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz ise bu durumdan memnun olduğunu ifade ederek her konuda BRTK’nın yanında olduklarını ve çalışmalarında konfederasyonu destekleyeceklerini ifade etti.
TÜRK OLAN HER YERDE FAALİYET
Geçtiğimiz günlerde Batı Trakya’ da yapılan çalışmalar ile Makedonya ve Gagavuzya’da yürütülen faaliyetlerin de uzun süre ele alındığı toplantı konfederasyonun geleceği ile ilgili yol haritası niteliğindeydi.
Türk dünyasının büyüklüğüne yaraşır faaliyetler ile sadece Müslüman kardeşlerlerimize değil diğer dinlerden ve başka inanç sistemlerinde kendilerini ifade eden tüm Türk kardeşlerimize ulaşılacağı ve onlara sahip çıkılacağı ifade edilen toplantıda Başkan Sabri Mutlu anadil faaliyetleri konusunda Gagavuzya Radyo Televizyonu’nun örnek bir çalışma yürüttüğünü belirtti.
Mutlu Gagavuzya örneğinden yola çıkarak “Gagavuzca Türkçe açmazı yok. İkisi de aynı dil. Türkçe’nin taçlandırıldığı bir süreci yaşıyoruz. Bu durumu tüm Balkanlar’da yaygınlaştırmalıyız” dedi .
Vatandaşlık başvuruları hakkında da bilgilendirme yapılan toplantıda başta Bulgaristan olmak üzere tüm bölge gözden geçirilirken Makedonya Başbakan Yardımcısı Cabir Doko’nun bu konuda yaşanan tıkanmayı aşmak için söz verdiğini de vurgulayan Başkan Mutlu “Burada kültürel farklar ve çelişki yok. Sayın Bakan şu anda 10 bin civarındaki başvuruların kabulü için söz verdi ve gereğinin yapılacağını belirtti “dedi.
“BİZİ BÖLMEK, PARÇALAMAK İSTEYENLERE FIRSAT VERİLMEMELİ”
Toplantıda Balkanlar özelinde bölgedeki gelişmeleri irdeleyen Bal Göç Genel Başkanı Emin Balkan ise bizi bölmek, parçalamak isteyenlere karşı dernekçiler olarak hassas olmamız gerektiğini belirtti.
Bazı Balkan ülkelerinin istihbarat servislerinin Türkiye’de cirit attığını ifade eden Balkan, Türklüğün yüzyıllar boyunca bu bölgede bir üst kimlik, çatı kimliği olduğu gerçeğinin göz ardı edilmemesi gerektiğini ve ekilmek istenen ayrılık tohumlarının kurutulması gerektiğini belirtti.
“Bizi bölmek, parçalamak isteyenlerin eline Balkanlar’da koz vermemeliyiz.” diyen Emin Balkan bölgesel ve global sıkıntıların iyi analiz edilmesi gerektiğini, sivil toplum kuruluşlarımızın özellikler de BRTK ve onun bünyesindeki federasyonlar ve derneklerin doğru bilgi akışı ile süreci yönetmesi gerektiğini söyledi.
Bal Göç Genel Başkanı ” 93 göçü dahil Anadolu’da dışlandık. Türklük adına yapılan çalışmalar ve özverimiz bazı çevrelere iyi anlatılmamış. Biz bu toplumun çimentosuyuz. Asla fanatizm yapmıyoruz” diyerek demokrasinin doğası gereği siyasette ve partilerde daha çok yer almamız gerektiğini belirtti.
Yunanistan, Bulgaristan ve Romanya’nın Avrupa Birliği üyesi olduğuna dikkat çeken Balkan bu ülkelerde Avrupa Parlamentosu’na kadar uzanacak bir hak arama ve eylemlilik süreci başlatılması gerektiğini vurgulayarak Balkanlar’da ve özellikle bu ülkelerde kültürel asimilasyonun önüne geçilmesi gerektiğini ve ayrımcılığa dur denmesi zamanının geldiğini, birlikte politikalar üretilmesi gerektiğini söyledi.
AVRUPA PARLAMENTOSU VE BİRLEŞMİŞ MİLLETLERE RAPOR SUNULACAK
Toplantıda yer alan ve konuşan diğer katılımcılar da Balkanlar özelinde ve yürütülen çalışmalar hakkında görüşlerini beyan ederken sürece dair saptamalarda da bulundu.
BRTK’nın Türkiye ve Balkanların en güçlü STK’sı olmasından rahatsız olanlar olduğu bilgisi de verilen toplantıda kimsenin kendi torbasını düşünmesine fırsat verilmemesi istendi.
Bu tanınma ve bilinmenin kolay olmadığı, bu günlere büyük bir özveri ve çaba ile gelindiği de vurgulanan görüşmede camiaya kim fayda sağlayacaksa onunla çalışılacağı vurgusu da yapıldı.
Balkanların genç işgücü anlamında boşaldığı da ifade edilen toplantıda bu durumun önüne geçilmesi gerektiği konusunda çalışma yapılması istendi.
Türkiye’nin bir Balkan politikası olması gerektiği ifade edilen toplantıda bu anlamda stratejik bir plana ihtiyacımız olduğu vurgulanırken Türk girişimcisi ve yatırımcısının doğru yerlere kanalize edilmesi noktasında görüş birliğine varıldı.


Yatırım güvencesi verilen projelerin iş insanlarımıza ivedilikle ulaştırılması istenen toplantıda bu konuda bir komisyon kurulması kararlaştırılırken, tüm Balkanlar’da ve yakın coğrafyada camia adına yapılan faaliyetlerin ve tespit edilen sorunların raporlaştırılarak Avrupa Parlamentosu ile Birleşmiş Milletler ‘e sunulması ve bu durumun süreklilik oluşturmasına karar verildi.
Bursa’daki toplantıya BRTK Genel Sekreteri Sami Ömer başta olmak üzere yurt dışı faaliyetlerden sorumlu genel başkan yardımcısı Zürfeddin Hacıoğlu, yurtiçi ve yurtdışı projelerden sorumlu genel başkan yardımcısı Selçuk Kurtsatar, genel başkan yardımcısı İbrahim Yıldız, sosyal medyadan sorumlu genel başkan yardımcısı Erol Ulu, genel sekreter yardımcısı Mehmet Serbest, yönetim kurulu üyeleri Erhan Pekkan, Abdurrahman Demirdak, Balkan Türkleri Göçmen ve Mülteci Dernekleri Federasyonu (BGF) Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Korkmaz, Gültepe Makedonya Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Birol Özkardeşler ve Şaban Yeni katıldılar.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ