Demokrat Zafer

Pars; ‘Emekliye yaşama öl diyorlar’

Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Uludağ Şube Başkanı Kenan Pars, yüzdelik zamların aldatıcı olduğunu belirterek, ‘’Biz bunu haketmiyoruz’’ dedi.
TÜED Uludağ Şube Başkanı Kenan Pars; ‘Emekliye yaşama öl diyorlar’

Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Uludağ Şube Başkanı Kenan Pars, yüzdelik zamların aldatıcı olduğunu belirterek, ‘’Biz bunu haketmiyoruz’’ dedi.

Bundan 6 sene önce emekli maaşlarının açlık sınırıyla kafa kafaya olduğunu ifade eden Pars, ‘’Yakında açıklanacak olan açlık sınırı 15 bin lirayı aşacak. Emekliye yaşama öl diyorlar. Bizler asgari ücretin altında maaşlar alarak sürünüyoruz. Yaklaşık 8 milyon emekli 10 bin liranın altında maaş alıyor. Temmuzda 6 milyon kişi bunun altında kalacak. Zam göremeyecekler’’ diye konuştu.

SADAKA İSTEMİYORUZ

Hayat pahalılığının başını alıp gittiğini dile getiren Pars, asgari ücretin açıklandığı gün etiketlerin değiştiğinin altını çizdi. Kenan Pars, ‘’Biz buna nasıl dayanacağız? Torunumuza harçlık veremez durumdayız. Her geçen gün geçmişi aratıyor. En düşük emekli aylığının asgari ücret seviyesinde olmasını istiyoruz. Sadaka istemiyoruz. 31 Mart’tan sonra daha sıkıntılı günler bizi bekliyor’’ dedi.

Uludağ Şube Başkanı Pars:

– “En düşük emekli aylığının 10 bin liraya yükseltilmesi ile SSK ve Bağkur emeklilerinin aylıklarına yüzde 5’lik ilave artış oranı kamuoyunun beklentilerin altında kalmıştır”

Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Uludağ Şube Başkanı Kenan Pars, en düşük emekli aylığının 10 bin liraya yükseltilmesi ile SSK ve Bağkur emeklilerinin aylıklarına yüzde 5’lik ilave artışın kamuoyunun beklentilerin altında kaldığını belirterek, söz konusu artışların gözden geçirilmesini talep etmekteyiz.

Pars,  açıklamada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın dünkü Kabine Toplantısı’nın ardından 7 bin 500 lira olan en düşük emekli aylığının 10 bin liraya, SSK ve Bağkur emekli aylıklarının da yüzde 5 ilave artışla yüzde 42,6’ya yükseltildiğini açıkladı.

Diğer taraftan; memur ve memur emeklilerine uygulanacak olan %49,25’lik zamla beraber, emekliler arasında gelir adaletsizliği de giderek artmaktadır. Bu durumun ortadan kaldırılması bütün emeklilerin ortak beklentisidir.

Türkiye Emekliler Derneği olarak daha önce kamuoyu ile de paylaştığımız taleplerimizi bir kez daha vurgulayarak diyoruz ki; ‘’En düşük emekli aylıkları asgari ücrete çekilmeli, bütün aylıklara seyyanen zam uygulanmalı ve üzerine emekli zammı uygulanmalı’’

Bu artışların hazineye oluşturacağı yük emeklinin insan onuruna yaraşır bir hayat sürmesinden daha önemli değildir. Son altı yıllık ENAG gurubunun yaptığı enflasyon hesabına göre yaptığımız hesaplamada en düşük emekli maaşı 30.000 (Otuz Bin ) TL oluyor

Açıklamalarına  Kenan Pars şöyle devam etti:

“Akıl mantıkla anlamak mümkün değil. Bağımsız enflasyon Araştırma Grubu ENAG Aralık ayı enflasyonunu yüzde 4,12 açıkladı. ENAG’a göre yıllık enflasyon yüzde 127,21. TÜİK ne açıklıyor Aralık ayı için yüzde 2,93  yıllık  enflasyonda yüzde 64,77 dir. Tüketicinin hissettiği enflasyon oranı en az yüzde 180 dir.  Bu resmen hırsızlıktır. Emeklinin hakkını çalmaktır. Toplumun en mağdur kesimi emekliyi ölüme sürüklemektir.

Cumhuriyetin 100 üncü yılında 2024 emekliler yılı olarak ilan edildiğinde 10.000 Milyon emekli açlık sınırının altında maaş alıyor. Marketin, pazarın , kasabın yolunu unuttu torunlarına bir simit parası ve harçlık veremiyor. Sayıları 16 Milyona yakın Emekli, dul ve yetimlerini yok sayanlar, açlığa yoksulluğa sürükleyenler şunu iyi bilsinler; Emekliler sadaka istemiyor. Yıllarca çalışıp ülke ekonomisine değer katmış bu insanlar insanca yaşamak için hakları olanı istiyor. Sosyal Güvenlik sistemine yıllarca prim ödeyerek emeklilik hakkını alan bizlere külfet gözüyle bakılıyor. Emeklilik külfet değil, yıllarca çalışıp, prim ödeyip kazanılmış en kutsal haktır.

EN DÜŞÜK EMEKLİ AYLIĞININ ASGARİ ÜÇRETTEN AZ OLMASI KABUL EDİLEMEZ.

Aralık ayı Açlık Sınırı 14.431 TL , Yoksulluk Sınırı ise 47.009 TL Asgari Ücret son yapılan artışla 17.002 TL oldu. En düşük emekli aylığı ise 10.000 TL. Dul ve yetimlerimiz daha da düşük emekli aylığının asgari ücretten az olması kabul edilemez. Bir toplumun refahı emeklinin yaşam standartlarıyla ölçülür. Emekli açlıkla, sefaletle yaşamaya çalışıyor. Emeklinin mutfağında yangın var. Bu yüzden bizim talebimiz yetmez ama en düşük emekli aylığının asgari ücrete endekslenmesi ve yapılacak artışın SEYYANEN bütün emeklilere verilmesidir. Seçim öncesi emeklilerin talepleri değerlendirilmelidir. Seçimden seçime hatırlanan emeklinin artık vaatlere karnı tok. Emekli sandığa giderken yapılanları da yapılmayanları da unutmayacaktır’’

Aklımızla alay ediyorlar. Biz emekliler hüsrana uğradık.’’ Emeklilerin feryadını duymuyorlar, duymak istemiyorlar. Sesimizi duyurmamız için sokaklara inmemiz gerekiyorsa onu da yaparız. Tüm emeklileri çatımız altında birleşmeye çağırıyorum. Emekliler kendi davasında birleşmediği sürece sesimizi duymamaya devam edecekler. Bir olalım, güçlü olalım, hakkımızı alalım’’

Ülkemizin içinde bulunduğu zor koşulların farkındayız ancak; devletimizin emeklisine verdiği değer maalesef ortadır. Emeklilerin de çalışmak zorunda kalmadan, çocuklarına , torunlarına , konu komşusuna muhtaç olmadan , sıcak evinde karnı tok , insan onuruna yaraşır. Bir şekilde yaşamını idame ettirecek sahip olması hakkıdır.

Sayın, cumhurbaşkanımız ve Parlamento’daki milletvekilleri, emelinin iki silahı var , biri hayır duası , biride bedduası -, emekli altı yıldır hayır dua etmiyor. Emeklilerin hayır duası ana , baba duasıyla eş değerdir. Bir an önce emeklilerin sesine kulak verilmesini istiyoruz.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ