Demokrat Zafer

SAHİPSİZ SOKAK HAYVANLARI SORUNUNU ÇÖZÜME KAVUŞTURUYORUZ.

Yenişehir’in en önemli sorununu o’mu çözecek! İYİ Parti Yenişehir Belediye Başkan Adayı Ercan Özel;

Yenişehir’de ki vatandaşlarımıza; “İlçemizin en büyük sorunu ne? diye sorduğumuzda, mutlaka ilk 3 sorundan biri kalabalık şekilde gezen ve insanlara saldıran sokak hayvanları deniliyor.
Birkaç gündür vatandaşlarımızdan bu konuda telefonlar alıyor. Ailelerimizi teskin etmeye, endişelerini dindirmeye çalışıyorum. Geçen hafta Yenişehir TOKİ Orhangazi Ortaokulunda 5. Sınıfa giden bir evladımız sokak hayvanlarının saldırısına uğramış. Yine geçtiğimiz günlerde aynı bölgede bir dede ve torunu yine sokak hayvanları tarafından ciddi bir tehlike ile karşı karşıya kalmış.
YAŞAM HAKKI KUTSALDIR. BİZİM OLDUĞU GİBİ ONLARINDA YAŞAM HAKKI VARDIR.
Hepimiz hayvan severiz, onlar bizlerin emanetidir. Sokakta hayvanlarla ilgili yaşanabilecek sorunlarda da devlet belediyelere belirli kurallar yüklemiştir. Hem hayvanların güvenliği, sağlığı hem de insanların sokakları rahat kullanabilmesi açısından sokak hayvanları ile ilgili tesislerin yapılması yasal bir zorunluluktur.
5393 sayılı Belediye Kanunu ve 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanununda herşey açıkça ifade edilmektedir. Nüfusu 25 bini aşan büyükşehir ilçe belediyelerinin hayvan bakımevi kurma zorunluğu vardır. Ayrıca yasa olarak belediyelerin, hayvan bakımevleri kurmak ve rehabilitasyon işlemlerini gerçekleştirmek için yıllık bütçe gelirlerinin binde 5’i oranında kaynak ayırmaları gerekir. Ayrılan bu kaynak kesinlikle başka bir amaç için kullanılamaz. Bu madde kesin ve nettir.
Bu konuda yıllardır bir mücadele içerisinde olduğuma tüm Yenişehir halkı yakından şahittir.
Ama tüm bunlara rağmen Yenişehir Belediyesi defalarca söz vermesine rağmen yıllardan bu yana ilçemizde hayvan bakımevi ve rehabilitasyon merkezi kurmadığı gibi bu çerçevede resmi olarak bütçeden ayırması gereken payı nerelere harcadığı konusunda da bir açıklama yapmıyor. Yasaları uygulamamakla ilçe belediyesi tek kelime ile suç işliyor.
YENİ YILIN İLK MÜJDESİNİ VERİYORUM.
İşte tüm bu gerçekler ışığında Yenişehir halkına büyük bir müjde vermenin mutluluğunu yaşıyorum.
Yıllardır hayvan hakları savunucuğu yapan iyi bir hayvansever olarak sokaklarda yaşayan başıboş köpeklerin veteriner kontrolünde barınaklarda daha sağlıklı bir şekilde yaşamalarına imkan tanımak, ilçemizde yaşayan halkımızı tedirginlikten kurtararak, çocuklarını okullarına daha güvenli gönderebilmeleri ve sahipsiz köpek sorununun çözülmesi kapsamında geçtiğimiz günlerde ilçemiz için önemli bir çalışmayı başlatmış bulunmaktayız.
Ülkemizde birçok hayvan barınağının yapımında önemli roller üstlenmiş halen aktif olarak hayvan barınakların da görev yapan konularında uzman arkadaşlarımız, Yenişehir Doğal Hayatı ve Hayvanları Koruma Derneği Başkanı ve yöneticileri ile yani konunun paydaşları ile bir toplantı yaparak ortak akılla yapacağımız projenin detaylarını konuştuk.
Bu konuda hep birlikte çözüm arayışına yönelik çalışmalar yaparak, el birliği ile hem hayvanların kendi doğal hayatlarına uygun ve yaşanabilir ortamda olmalarını sağlamak hem de vatandaşlarımızın şikâyetlerini ortadan kaldırmak gibi iki ortak amaç çerçevesinde bir çözüm geliştirdik.
Hiçbir karşılık beklemeden sokak canları için yıllardır ilçemizde gecesini gündüzüne katan, maddi manevi birçok fedakarlıklar yapan, örnek insanların her birine ayrı ayrı teşekkür ediyorum.
YENİŞEHİR SOKAK HAYVANLARI DOĞAL YAŞAM ALANI
İLÇEMİZE HAYIRLI UĞURLU OLSUN.
İlçemizde sokak hayvanlarının barınması ve bakımına yönelik proje kapsamında 90 gün sonra yani göreve başlamamızın ardından maximum bir yıl içinde Sokak Hayvanları Doğal Yaşam Alanı’nın açılışını yaparak Yenişehirimize, Bursa’da örnek bir proje kazandıracağız.
Yaklaşık 17 bin m2’lik bir alanda yapmayı planladığımız Doğal Yaşam Alanı içinde klinik, sokak hayvanlarının ilk muayenesinden, ameliyathane, yoğun bakım, veteriner hekim odası, karantina, müşahede, yavrulu anne bölümü, işçi odası, duş, depo, tuvalet, idare odası, hayvanın ameliyatı ve dışarı alınmasına kadar geçen sürenin tamamlanacağı bir bölüm de bulunacak. Ayrıca kedi evinin de bulunacağı tesis de hayvanların doğal ortamda yaşaması da sağlanacak.
Tesis te hayvanların kısırlaştırılacağı, saldırgan olanların doğal ortamlarında ayrı tutulacağı, her hayvan için ihtiyaçlarına göre yeterli büyüklükte kapalı ve açık bölümlerde yer alacak.
Kafeterya, kahvaltı salonu, at biniş tesisleri ve geniş bir otoparkında bulunacağı Yenişehir Sokak Hayvanları Doğal Yaşam Alanı, anlaşılacağı üzere öğrenciler ve vatandaşların da ziyaretine açık olacak. Ayrıca burada sokak hayvanları sahiplendirilebilecek.
Doğal Yaşam Alanımızda sosyalleşmiş ve uysal sokak hayvanları geçici olarak kalacak. Yenişehir’li hemşehrilerimizin büyük şikâyetlerinden biri olan saldırgan ve toplu halde dolaşan köpekler ise kalıcı olarak barındırılacak. Böylece hem bu tarz sokak hayvanlarının yaşam hakkına saygı duyarak barınması sağlanacak hem de vatandaşların şikâyetleri ortadan kalmış olacak.
PROJENİN MALİYETİ AB FONLARI İLE KARŞILANACAK.
Yenişehir Belediyesi olarak bu projeyi belediye bütçemizden ziyade AB Hibe Fonları ile yada bu konuda ayrılmış diğer fonlardan karşılamayı planlıyoruz. Bu konuda çalışmalara çoktan başladık bile.
Kıymetli hemşehrilerim yani anlayacağınız, 2025 yılından itibaren tüm Türkiye’de Yenişehir Belediyesi, hayvan dostu bir belediye olarak anılacak.
Bir yıl içinde bu projenin hizmete alınmasıyla sokakların güvenliği sağlanırken, sokak hayvanları da örnek bir hizmete kavuşacak. Böylelikle şehrimizin önemli sorunlarından birini inşallah kısa bir sürede çözeceğiz.
Biz ilçemizde ki tüm canlıları koruyacağımıza dair söz verdik. Sizlerin destekleri ile bunu gerçekleştirmeye çok az kaldı.
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ