Demokrat Zafer

TRT’nin İlk Mevlüdhanı Dualarla Anıldı…

TRT’nin ilk mevlid okuyucularından (1946 yılı) ve Türkiye’nin ilk yüksek okul diplomalı Bursa İktisadi Ticari İlimler Akademisi 1975 yılı mezunu İmamlarından Mustafa Kavurmacı vefatının 2. yılında dualarla anıldı.

Kurra Hafız, Mevlidhan, Emekli İmam, Öğretmen, Bursa Spastik Çocuklar Vakfı Kurucularından, Kızılay eski Yönetim Kurulu Üyelerinden Hacı Hafız Mustafa Kavurmacı 28 Aralık 2021 tarihinde vefat etti.

Katıldığı topluluklarda beyefendi kişiliğiyle saygınlık uyandıran Mustafa Kavurmacı, yurdun dört yanından hayran kitlesine sahipti.

Sesinin güzelliği, tizlere kolay çıkışı, tüm makamlarda kaside okuma kabiliyetiyle dinleyenleri coşturuyordu.

Kur’an-ı Kerim’i hem manasına uygun güzel okuyor, hem de katıldığı dini programlarda Kur’an-ı Kerim aşr-ı şerifleri okuduktan sonra manasını dinleyenlere aktarıyordu.

Hacılar Camiindeki imamlığı yanında çevredeki tüm okullarda fahri öğretmenlik yaptı. Askerlik sonrası ilkokulu, ortaokulu, ve Erkek Lisesi’ni dışarıdan bitirerek bu da yetmeyerek Bursa İktisadi Ticari İlimler Akademisini 1975 yılında bitirdi.

Ayrıca, Türkiye’nin ilk yüksek tahsilli (Bursa İktisadi Ticari İlimler Akademisi) Diyanet mensuplarından birisidir Mustafa Kavurmacı.

İstanbul Heybeliada’da Dini tahsilini, Bursa İktisadi Ticari İlimler Akademisinde yüksek öğrenimini tamamladı.

Diyanet Teşkilatının son yıllarda uygulamaya koymaya çalıştığı Enderun Teravih namazını Mustafa Kavurmacı 50 yıl önceleri icra ediyordu.

1994-2000 yılları arasında çeşitli kurum ve kuruluşların davetiyle İsviçre, Almanya, Avusturya ülkelerinde yaşayan Müslümanlara yönelik Kur’an-ı Kerim dersleri verdi, teravih namazları kıldırdı. Hocalığa meyli olan gençlere Kur’an-ı Kerim okuma, imamlık, müezzinlik dersleri verdi.

2020 yılında vefat eden emekli din görevlisi Mürşid Kavurmacı’nın babası idi.

28 Aralık 2021 tarihinde 86 yaşında Mustafa Kavurmacı ardında çok güzel dostluklar, hatıralar, evlatlarına çok güzel bir soyadı Kavurmacı soyadını miras bıraktı.

Mustafa Kavurmacı kimdir?

1936 yılında Bilecik Kurtköy’de doğan Mustafa Kavurmacı hafızlığını ve İlkokulu Kurtköy’de tamamladı.

İstanbul Heybeliada’da Adalı Hafız Ahmet Hızal’dan din öğrenimi tamamladı.

1946’lı yıllarda TRT Radyo ve Televizyonlarında ilk Kur’an-ı Kerim ve Mevlid okuyanlarından birisidir.

Heybeliada’da, İstanbul’da, Bozüyük’te, Bursa’da İmam Hatiplik yaptı. Görev yaptığı dönemlerde İstanbul Fatih, Ortaköy Camilerinin, Bursa Ulucami İmam Hatipliği teklif edildi.

Askerlik sonrası sırasıyla Osmangazi ortaokul ve lisesini dışarıdan sınavlara girerek bitirdi.

1975’te Bursa İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi’nin iktisat bölümünden mezun oldu.

İmamlık görevini sürdürürken, bir yandan da Ticaret Lisesi, Kız Lisesi ve Özel İhsan Çizakça Lisesi’nde öğretmenlik yaptı.

30 yıllık hizmetten sonra devlet memurluğundan emekli olan Kavurmacı özellikle Ramazan aylarında yurtdışında fahri İmam Hatiplik yaptı. Çeşitli gazete ve dergilerde yazıları yayımlandı, ulusal yerel medyada TV programları yayınlandı.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ